Dan državnosti v Poljanah

22.7.2019

»Če bi se zgledovali po vaših krajih, bi Slovenija postala druga Švica!«

Ob lipi samostojnosti v Poljanah je bilo 23. junija slovesno. KD dr. Ivan Tavčar, KS Poljane in OŠ Poljane so ob dnevu državnosti pripravili prireditev, v okviru katere so podelili tudi priznanja zaslužnim krajanom. Slavnostna govornica je bila televizijska voditeljica in zgodovinarka dr. Rosvita Pesek.

»Prav je, da se ob tako pomembnih priložnostih, kakršen je dan državnosti, srečujemo ter se prazniku in sporočilu, ki ga prinaša, posvetimo vsaj za kratek čas,« je zbrane nagovoril podžupan Anton Debeljak ter nadaljeval: »Slovenski narod je svojo bogato kulturo skozi zgodovino ohranjal in negoval svoj obstoj. Prav našim prednikom se moramo zahvaliti, da so kulturo, jezik in vero tudi v težkih časih ves čas ponosno nosili, jo branili in omogočili obstoj našega naroda.«
Program so glasbeno popestrili Javorski pevci, OPZ OŠ Poljane in recitatorka Lucija Dolenc, Kvartet Puštalska filharmonija in trobilni kvartet GŠ Škofja Loka.
V Poljanah so bili praznični že tedni pred proslavo. Poljanski orgličarji so pripravili svoj 12. koncert zapored, ki so ga posvetili dnevu državnosti, učenci OŠ Poljane so šolsko leto zaključili s predstavitvijo vseh slovenskih narečij, tudi poljanskega. Zvrstili sta se dve predstavi Visoške kronike, ena na Visokem v izvedbi SNG Drama iz Ljubljane in druga, v poljanskem narečju, v kulturnem domu. KD dr. Ivan Tavčar jo je uprizoril kar trikrat. »Za našo občino lahko rečemo, da se je v obdobju samostojne Slovenije uspešno razvijala in se še razvija na številnih področjih. Za vsemi odličnimi rezultati, ki jih dosegamo, pa stojijo posamezniki, društva in gospodarstveniki,« je še izpostavil Debeljak, ki je kasneje podelil priznanja KS Poljane štirim nagrajencem.

Študirana mladina, največja naložba v prihodnost
Slavnostna govornica dr. Rosvita Pesek se je v nagovoru sprehodila skozi dogodke izpred 28 let, ki so nas pripeljali do samostojne države. »Veliko vznemirjenja, solz radosti je bilo takrat. To smo od zmeraj hoteli – so govorili eni, strah me je, kaj bo – so govorili drugi,« je izpostavila ter se spomnila: »Nekateri smo prvič od blizu videli zaklonišča in slišali, kako je, če mig prebije zvočni zid.« Nadaljevala je s pohvalami naši občini: »Delite si tretje mesto po številu študentov v občini, 47 jih imate na tisoč prebivalcev in s tem malenkost zaostajate za občinama Vodice in Vipava. To, da imate študirano mladino, je največja naložba v prihodnost teh krajev, če bodo le ostali doma.« Izpostavila je še najnižjo brezposelnost, visok naravni prirastek ter optimizem in dobro energijo ljudi. »Če bi se celotna Slovenija zgledovala po vaših krajih, verjetno ne bi bila daleč od tega, kar so nekateri obljubljali pred 28 leti, da bomo postali druga Švica.« Dotaknila se je tudi današnje politike in bila kritična do politikov, češ, da ne znajo stopiti skupaj, se izločajo, namesto da bi sodelovali.
Kres v parku so tudi letos prižgali poljanski skavti. Po prireditvi je sledila pogostitev, v preddverju kulturnega doma pa je bila na ogled fotografska razstava Milana Kalana z naslovom Sozvočje.

Lidija Razložnik

Nagrajenci KS Poljane za leto 2019

Tadej Tavčar, za uspešno dolgoletno delo v PGD Poljane ter doprinos pri razvoju njegove operativne enote na področju tehničnega reševanja. Otroška želja biti gasilec in pomagati sočloveku v nesreči se mu je izpolnila pri sedmih letih. Od takrat je v gasilskih vrstah neprekinjeno že 20 let. V pionirskih in mladinskih ekipah se je aktivno udeleževal tekmovanj na ravni zveze, regije in države ter tekmovanj v tujini. Mladinske ekipe, katerih član je bil, so dosegle odlične rezultate, na katere so v društvu še danes ponosni. Njegova zagnanost je postala vidnejša s pridružitvijo operativni enoti, kjer je z zanimanjem in prizadevnim delom na številnih tečajih in usposabljanjih iz tehničnega reševanja pridobival znanje in novosti vpeljal v operativno enoto. Tadej je nižji gasilski častnik I. stopnje. Med letoma 2013 in 2018 je bil član UO društva, trenutno pa je član poveljstva PGD Poljane. Poleg rednega dela v društvu je zadolžen za področje vrvne tehnike, na katerem se redno izobražuje in usposablja ter sledi trendom v razvoju opreme in pripomočkov. Vse novosti in pridobljeno znanje s področja vrvne tehnike prenaša na člane gasilske enote in tako pripomore k lažjim intervencijskim posredovanjem na bolj zahtevnih in nevarnih terenih. Vedno aktivno sodeluje pri vseh izboljšavah v društvu, tako pri voznem parku kot tudi pri urejanju društvenih prostorov. Tadej je vedno korekten in pošten. S svojo preprostostjo, a hkrati strokovnim poznavanjem gasilske dejavnosti in tehnike zna vedno stopiti v dialog in prisluhniti pomoči potrebnim. Prostovoljstvo mu je bilo položeno v zibelko, kar potrjujejo krajani, ki so bili v stiku z njim ob izvajanju pomoči. Pri tem pa ne pozabi na pomen prepoznavnosti in promocije gasilstva ter kraja, v katerem deluje.

Hermina Peternel, za desetletno prizadevno delo z mladimi na področju kulture. Njeno delovanje je pomembno zaznamovalo kulturno življenje KS Poljane. Dogodki, ki jih pripravlja ali sodeluje pri njihovi izvedbi, so odmevni in obiskani. Osrednji in tradicionalni prireditvi sta miklavževanje in oratorij. Nesebično pomaga tudi pri drugih aktivnostih KD dr. Ivan Tavčar. Z gledališkimi igricami za otroke razveseljuje mladino KS že deset let; med njimi so: Najlepše darilo, Družinsko kosilo, Nebesa nad Poljanami, Dobrinček, Uporna antena, Ostržkova zgodba, Trije nebeški ključi in Praznovanje na gradu. Nekatera besedila za igre je napisala sama, druga priredila, pogosto pripravlja scenografijo. V igre vključuje otroke različnih starosti, s čimer krepi veselje mladine do gledališča ter pripomore k razvoju talentov, ki se pozneje nadgrajujejo v amaterski gledališki skupini. Vsako leto sodeluje tudi pri organizaciji oratorija, kjer svoje znanje in izkušnje uspešno prenaša na generacije mladih animatorjev. Ob tem se loti tudi drugih konkretnih oratorijskih nalog. Redno in zanesljivo sodeluje pri drugih aktivnostih KD, kot so različne delavnice za otroke.

Jože Košir, za izjemno pripadnost športu ter športne dosežke v teku in kolesarjenju. Napornemu poklicu v gradbeništvu in skrbi za družino ter manjšo kmetijo v Hotoveljski grapi je pred leti dodal še športno aktivnost, ki pa je kmalu postala redni spremljevalec njegovega življenja v naravi. Tek, kolesarjenje, plezanje, gorništvo, turna smuka so leta krepili njegov značaj in vzdržljivost ter ga izoblikovali v izjemnega športnika, ki se danes ponaša z lepimi rezultati. Pretekel je več gorskih maratonov in ultramaratonov; med njimi Ultra pušeljc trail, Maraton štirih občin, Ljubljanski maraton, Občinski pohodni krog ... Na Ultra pušeljc gorskem maratonu 2019 je s progo opravil kot tretji v svoji kategoriji, v 18 urah in 9 minutah. Večkrat se je udeležil Maratona Franja, Vzpona s kolesi na Blegoš in še več drugih kolesarskih dirk. Vzpon s kolesi na Blegoš je leta 2016 zaključil kot zmagovalec. Naslednje leto je na Občinskem prvenstvu v kolesarjenju zasedel 2. mesto. Dejaven je tudi v domačem plezalnem društvu Cempin. Večkrat se rad odpravi od doma na Triglav. Ponavadi jo v družbi treh ali štirih ob petih popoldne mahne čez Blegoš, preči Črno prst, vmes stopi na Komno, ob desetih dopoldne naslednjega dne pa že z vrha Triglava opazuje svet pod seboj. Tako se vedno znova izkaže njegova jeklena volja pri premagovanju življenjskih ovir.

Janez Arnolj, za dolgoletno prizadevno delo v KD dr. Ivan Tavčar ter za večletno delo v svetu KS Poljane in kot občinski svetnik. Slovesnost ob dnevu državnosti v Poljanah sodi med železni repertoar prireditev kulturnega društva, ki jo že deseto leto zapored pripravlja Janez. Vsakič pripravi scenarij in poleg KD k sodelovanju pritegne še druga društva v kraju in osnovno šolo. Janez poskrbi, da na prireditvi v Poljanah državljanke in državljane vedno nagovori drug slavnostni govorec. Z občutkom za lepoto besede in zvoka povabi k sodelovanju različne glasbenike in avtorje veznih besedil. Nastajanje in potek celotne prireditve spremlja z veliko odgovornostjo in natančnostjo, zato svoje naloge vselej odlično izpelje. V preteklih osmih letih je njegovo delovanje v svetu krajevne skupnosti Poljane in občinskem svetu zaznamoval tudi kraj. Nalogo svetnika je opravljal zavzeto in požrtvovalno. Čutil je odgovornost in skrb za dobrobit krajanov in občanov. Vedno si je prizadeval za razvoj kraja in občine ter za pomoč krajanom v stiski. Na njegovo pobudo člani sveta KS Poljane že nekaj mandatov svoje sejnine namenjajo v dobrodelne namene, tako so bila Janezova prizadevanja v svetu krajevne skupnosti pravzaprav delo prostovoljca.

Fotogalerija