Dobitnica naziva kulturna šola 2019–2024

29.10.2019

OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas

20. septembra je na OŠ Mokronog na Dolenjskem potekala zaključna prireditev državnega projekta Kulturna šola, na kateri je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil priznanja najbolj kulturnim šolam za leto 2019. OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas s podružnicama Lučine in Sovodenj je pridobila naziv in zastavo Kulturna šola za obdobje 2019–2024 ter prejela posebno priznanje za najbolj kulturno šolo v kategoriji velikih osnovnih šol.

Kultura je stičišče ljudi in življenja samega, zato je ustrezna kulturna vzgoja v osnovi šoli zelo pomembna. Tega se zavedajo tudi v OŠ Ivana Tavčarja, kjer že pet let sodelujejo v državnem projektu Kulturna šola. Spodbujati želijo ustvarjalnost mladih na različnih umetniških področjih, šola pa je tudi žarišče kulturnih dejavnosti v lokalnem okolju. Potrditev, da so na kulturnem področju dejavni in uspešni, so dobili s posebnim priznanjem za najbolj kulturno šolo med velikimi slovenskimi šolami, na kar so zelo ponosni.
Kulturno delovanje šole je zelo razvejano, saj zajema raznovrstna področja, kot so vokalna in instrumentalna glasba, gledališče, ples, folklora, likovna in fotografska dejavnost, literatura, ohranjanje kulturne dediščine, video ... Kulturnih vsebin so deležni vsi učenci pri rednih in izbirnih predmetih, veliko učenk in učencev pa se udeležuje številnih obšolskih dejavnosti, povezanih s kulturo. Učenci in njihovi mentorji se udeležujejo literarnih, likovnih in fotografskih natečajev ter tudi selekcioniranih revij, srečanj in tekmovanj na vseh ravneh (od lokalne do mednarodne) ter dosegajo vidne rezultate. Na centralni šoli in podružnicah vsako leto izvedejo različne kulturne dogodke za učence in tudi za širšo lokalno javnost. Poleg tega šola spodbuja učitelje, da se izpopolnjujejo na področju kulturnega in umetniškega udejstvovanja, ter brezplačno oddaja prostore za vaje in nastope drugim izvenšolskim kulturnim skupinam.
Zaključka Kulturne šole sta se z ravnateljem Izidorjem Selakom in koordinatorico projekta Andrejo Uršič udeležili kulturno zelo dejavni učenki šole – Lučka Peternelj iz devetega in Kristina Ferlan iz osmega razreda. Priznanje je nagrajencem izročil mag. Marko Repnik, direktor JSKD.

Andreja Uršič