Franz Kafka: Knjiga je kramp, ki bi naj razbil ledeno morje v nas

24.3.2023

Tavčarjeva bralna značka; Andrej Štremfelj predstavil knjigi; Kaja Slabe in potovanje po Jordaniji; otroci iz vrtca Zala Gorenja vas razstavljajo svoje izdelke; domoznanska zbirka o Ivanu Tavčarju

Čas od oddaje zadnjega prispevka je bil res pester z dogajanjem v krajevnih knjižnicah Gorenja vas in Poljane.

Sredi januarja smo gostili Andreja Štremflja, ki nam je predstavil svoji dve knjigi Objem na vrhu sveta in Kristali sreče. Prvo knjigo sta napisala skupaj z ženo Marijo, pisala sta vsak pol in je zapis njunega življenja: kako sta se spoznala, njuno življenje, ko sta bila res veliko časa ločena, kako so njune odprave sprejeli domači, njuni otroci. V knjigi so zapisi njunih podvigov, med drugim: Marija je prva Slovenka, 13. ženska sploh in druga Evropejka na vrhu Everesta, zakonca Štremfelj pa sta prvi zakonski par, ki je stal na vrhu Everesta. Knjigo Kristali sreče je napisal Andrej sam. Nastala je ob 50-letnici njegovega ukvarjanja z alpinizmom ter 30. obletnici prejema nagrade zlati cepin – najprestižnejšega alpinističnega priznanja. Knjiga poda odgovor na vprašanje, zakaj so ga pritegnile gore, in pripoveduje, kako je o njih sanjal že kot mlad deček. Prva pomembna oseba v knjigi je njegov brat Marko, druga pa Nejc Zaplotnik. Piše o prijateljih in družinskih članih, ki jih je izgubil v gorah, kako se je znašel povsem na tleh in … Človek lahko te neustrašne ljudi, ki se podajo na tako nevarne podvige, le občuduje in jim z največjim zanimanjem prisluhne. Če ste zamudili predstavitev, si knjigo lahko izposodite v naših knjižnicah.

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo v poročni dvorani Dvorca Visoko prisluhnili predstavitvi knjige Odkruški, utrinki in slike Andreja Šubica. Dober teden dni kasneje pa nas je domačinka Kaja Slabe popeljala na potep po Jordaniji. Mesec dni je preživela kot mlada zdravnica v bolnišnici ter se učila v svoji stroki, hkrati pa našla ob prostih dneh tudi čas za ogled znamenitosti. Skupaj z njo smo popotovali po mestih Wadi Rum, Akaba in Petra ter se kopali v Mrtvem morju (slano jezero na meji med Izraelom in Jordanijo). Smuknili smo tudi v podvodni svet. Bilo je zabavno, poučno in zanimivo.

Ob 100. obletnici smrti Ivana Tavčarja smo v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka pripravili domoznansko razstavo z naslovom Ivan Tavčar – vir navdiha domačim ustvarjalcem. Sodelovale so tri slikarske skupine, ki delujejo na področju Škofje Loke in Poljanske doline. Kraje, kjer se je Tavčar rodil, v njih veliko časa živel in kjer je tudi pokopan, so slikarji prenesli na papir in platno. Prav tako so jim bila v navdih njegova književna dela in njegova osebnost. Razstavo, ki je bila v februarju na ogled v naši matični enoti v Škofji Loki, smo preselili v razstavni prostor Krajevne knjižnice Gorenja vas, kjer bo na ogled vse do srede meseca aprila. Vabljeni, da si jo ogledate.

Tavčarjeva bralna značka
V nedeljo, 19. februarja, je minilo sto let od smrti pisatelja Ivana Tavčarja, po katerem naša knjižnica nosi ime. V počastitev spomina na pisateljevo bogato ustvarjalno pero smo v naši knjižnici pripravili Tavčarjevo bralno značko. Poimenovali smo jo Od dne do dne, saj poteka od njegovega smrtnega do rojstnega dne v tekočem Tavčarjevem letu. Namenjena je odraslim bralcem, v njej pa se lahko preizkusijo tudi mlajše generacije, ki bi se jim prebiranje literature Ivana Tavčarja zdelo privlačno. Preberete štiri literarna dela pisatelja Ivana Tavčarja. Izbirate lahko med romani ali med navedenimi sklopi kratkih zgodb, ki štejejo kot eno delo. Prebrana dela vpišete na kuponček v zloženki in izpolnjeno prinesete v knjižnico. Vsak mesec bomo med prispelimi kupončki iz vseh naših knjižnic izžrebali privlačno nagrado.

Dogajanje za mlade bralce
V knjižnici pa je veliko dogajanja namenjenega tudi našim mladim bralcem. V tem času so kar tri skupine iz Vrtca Zala Gorenja vas razstavile svoje izdelke.
Januarja so razstavo z zimsko tematiko postavili na ogled otroci iz skupine pod vodstvom Marjete Demšar. Februarja so nas s tematiko o pustu, kulturnem prazniku in snegu razveselili otroci iz skupine Mavrice (Dobrava – Ana Potočnik). Ta čas pa si lahko do konca marca ogledate razstavo otrok iz skupine Metuljčki (Sovodenj – Martina Kavčič Oblak). Aprila bodo razstavljali otroci iz skupine Pikapolonice (Sovodenj – Špela Knafalj Borovič). Izvedli smo dve ustvarjalni delavnici: v februarju smo ustvarjali polžke in kite (po pravljici Polž na potepu na kitovem repu), v marcu pa so otroci ustvarjali miške (Sapramiška).

Priporočila za branje
Za konec vam prilagamo še nekaj priporočil novih naslovov z naših polic.
Flynn, Vince: SMRTONOSNI STREL
French, Tana: V GOZDU
Grošelj, Viki: KRIŽ ČEZ NEPAL
Hansen, Anders: KO MOŽGANI BLUZIJO. Odveza vsem, ki ste tesnobni in depresivni
Lainšček, Feri: PETELINJE JAJCE
Mazzini, Miha: OSEBNO MONTESSORI za vsako družino: praktični vodnik za vzgojo in življenje po metodi montessori
Mosley, Michael: BREZ MUK V SPANJE
Phillips, Susan Elizabeth: V VRTINCU ZVEZD
Stasiuk, Andrzej: PREVOZ

Bernarda Buh