Gasilci razvili aplikacijo za gasilce

19.10.2023

FireApp je aplikacija, ki uporabnikom vse od leta 2019 dalje omogoča hitro in preprosto komunikacijo. Med uporabniki je več kot polovica vseh slovenskih gasilskih društev. Pri delu jo uporabljajo tudi gorski reševalci, prvi posredovalci in Civilna zaščita.

Ob naravni, elementarni ali drugi nesreči operativni gasilci prejmejo informacijo o intervenciji prek pozivnika, žepnega sprejemnika, ki je edino uradno sredstvo za alarmiranje sil v sistemu zaščite in reševanja. Sporočilo vsebuje le informacijo o vrsti nesreče in naslov. Gasilci bi za učinkovito delo potrebovali več informacij: »Pomemben je tudi podatek o odzivu enote: koliko gasilcev bo na intervenciji, kdaj približno bodo v gasilskem domu ter direktna navigacija do naslova nesreče. Na spletu smo iskali, ali morda takšna rešitev v Sloveniji že obstaja. A ker je nismo našli, smo se odločili, da jo razvijemo sami,« pojasnjuje Domen Božičnik, eden izmed razvijalcev aplikacije. V času razvijanja aplikacije in uporabe se je pokazalo, kaj vse je potrebno in uporabno, tako sta se aplikacija in celoten sistem ves čas nadgrajevala in se še nadgrajujeta. »Zasnovana je bila leta 2017, ko je leta 2019 prišla na trg, ni bila takšna, kot je danes. Informacije s terena, tako pohvale kot kritike, so pripomogle, da smo razvili enega boljših sistemov, ki so v pomoč gasilcem. Aplikacijo danes uporablja več kot polovica slovenskih in približno 50 hrvaških gasilskih društev.«

Sistem FireApp ima 14 različnih modulov. Najpomembnejši so: Odpiranje vrat, Zemljevid, Obvestila, Alarmiranje, Intervencije in Odsotnost. Letos je bil dodan nov modul Aktivnosti, to je digitalna evidenčna knjiga dejavnosti društva, v kateri je na voljo vsa kronologija dejavnosti. Na koncu leta (oziroma ko je potrebno) so na voljo vsi podatki. Aplikacija je enostavna za uporabo, ima funkcije, ki jih operativni gasilec potrebuje, in je grafično privlačna. Kot so pojasnili, je bila aplikacija pri uporabnikih zelo dobro sprejeta: »Uporabniki so bili željni sprememb in so brez težav, tudi starejši, prešli na sistem, saj so tovrstne aplikacije v sistemu zaščite in reševanja več kot potrebne.« Aplikacija s sistemom komunicira prek internetnega omrežja (mobilni podatki ali Wi-Fi). »V primeru, da podatki do aplikacije niso dostavljeni, uporabnik prejme SMS-sporočilo, na katero aplikacija reagira enako, kot če bi bili podatki prejeti po internetu. Za drugo delovanje je potrebna internetna povezava (lociranje, zemljevidi, navigacija, pošiljanje obvestil, aktivnosti) in v večini primerov internetna povezava zadošča. Vedno je vsaj toliko signala, da uporabnik prejme SMS-sporočilo. V ekstremnih primerih, ko odpovedo prav vse vrste komunikacije, imajo gasilci radijske in druge zveze, ki so ločene od javnega omrežja, in tako komunikacija poteka preko njih. Aplikacija omogoča tudi dvosmerno komunikacijo s Centrom za obveščanje RS: društva pridobijo nujne informacije iz Centra ter nujne informacije posredujejo v Center.

Ekipo, ki skrbi za aplikacijo, sestavlja šest prostovoljnih gasilcev, članov PGD Vojsko, Trata in Gorenja vas. Vsi v svojih društvih opravljajo vodstvene funkcije in večino idej za razvoj aplikacije črpajo iz potreb domačih društev ter predlogov drugih društev. »Moja vloga v ekipi je univerzalna. Včasih po društvih predstavljam aplikacijo, drugič poskrbim za montažo sistema. Veliko časa vzame tudi podpora uporabnikom na telefonu in po e-pošti, saj je komunikacija z uporabniki in administratorji po društvih ključnega pomena za uspešno delovanje sistema in uspešno posredovanje ob morebitnih nesrečah,« je še povedal Domen Božičnik, sicer poveljnik PGD Gorenja vas.

Lidija Razložnik