Glasbeni oktober

10.11.2022

Oktober na OŠ Poljane je vsakomur kaj prinesel – ekskurzije po slovenskih pokrajinah, številne kulturne in naravoslovne dejavnosti, v tednu otroka še več igre in gibanja v naravi, literarne in likovne natečaje, osmošolcem pa že tridnevno planinsko šolo v naravi na Zelenici … Zagotovo pa si bomo vsi oktober zapomnili kot mesec glasbe.

Muziciranje v Sorici
Učenci 1. triletja so obiskali Groharjevo hišo v Sorici. Vse se je začelo v glasbeni sobi, kjer jim je gospod Gašper Kačar poleg že znanih Orffovih inštrumentov pokazal še nekaj drugih, manj znanih – afriške bobne, kongo, bongo, kahon, oceanski boben ter druga ritmična in melodična glasbila – tokrat tolkala. Sledila je priprava na nastop in učenci so se v zelo kratkem času naučili igrati na izbrano glasbilo. Skupaj so prav vsi zaigrali kot pravi orkester. V drugem delu kulturnega dne je učence čakalo likovno ustvarjanje. Naučili so se nekaj osnov risanja, med njimi tudi postopek nastajanja risbe s senčenjem. Nato so se v ustvarjanju preizkusili tudi sami. Nekateri so že kot pravi likovni umetniki! Na koncu je ostalo še nekaj časa za ogled Groharjeve zbirke.

Svet glasbil
Najbolj glasbeno obarvan pa je bil kulturni dan Svet glasbil. Začel se je s kvizom o glasbilih, kasneje je bil posebne pozornosti deležen koncertni bonton. Učenci so se v skupinah pogovarjali o obnašanju na koncertu, nastale so tudi risbe, stripi in plakati na to temo. Vrhunec kulturnega dne pa se je dogajal v šolski telovadnici, ki je dovolj prostorna, da vsi učenci lahko spremljajo koncert. Že prva točka koncerta je poskrbela, da smo se začeli pozibavati. Zaigral nam je šolski ansambel, devetošolka Tjaša je prelepo zapela pesem Od višine se zvrti. Nato so nam pevka Marta Zore, kitarist Tim Draksler in bobnar Grega Plamberger priredili sproščeno in zabavno popotovanje med glasbili, glasbenimi zvrstmi in celo paleto vokalnih in inštrumentalnih zvokov. Glasbenikom se je pridružil dramski igralec Gojmir Lešnjak - Gojc, ki nam je s svojimi interpretacijami približal različne pesmi in poskrbel, da smo vsi sodelovali pri petju in ustvarjali ritmične vzorce. 
Otroci vseh starosti so bili navdušeni: 
Všeč mi je bilo, ker smo na koncertu sodelovali, peli … Že na kulturnem dnevu v Sorici smo spoznali činele in afriški boben … Bobni so mi všeč, ker ustvarjajo ritem in so glasni. (Urban, 1. a) 
Odlično je bilo, ko so razbijali z bobni, ker smo peli. Najbolj všeč sta mi električna kitara in sintetizator, ki lahko oponašarazlične zvoke. Sama znam na klavir zaigrati Kuža pazi. (Zala, 1. b) 
Lahko smo peli, sodelovali, nastopali. Všeč so nama bobni, sintetizator, električna kitara … Zelo smešna je bila čarovniška pesem. (Sara in Kaja, 2. a) 
Krasno je bilo, ker je bilo zelo glasno – nekaterim je celo odmevalo v ušesih in so si jih morali zatisniti. Spoznali smo nekaj novih inštrumentov pa sošolec Jakob je šel na oder! Čarovničina pesem je bila super, tudi pesem Policaj je palicaj je bila dobra, ker smo vsi peli. (6. a razred) 
Bilo je v redu, ker smo slišali različna glasbila, različne zvrsti, zanimivo je bilo za učence vseh starosti. Pa naša glasbena skupina je dobro nastopala! (Ajda, 9. b) 
Vse je bilo v redu – kviz, koncertni bonton … Veliko o tem smo že vedeli. Koncert je bil zanimiv, ker je bil drugačen od pričakovanega. Podrobneje smo spoznali različne tipe bobnov, poslušali različne zvrsti glasbe, tudi ljudsko. Mlajši učenci so sploh navdušeno sodelovali, tudi nas starejše je kakšna pesem s svojim ritmom zelo pritegnila. (Lara, 9. b) 
Glasba nam res polepša dni!

Bernarda Pintar

Fotogalerija