Gorenjevaški osnovnošolci na izmenjavi v Špetru v Italiji

5.12.2019

Učiteljici Neža Erznožnik in Anaela Pajić sta na lastno pobudo poslali vabilo za sodelovanje desetim šolam v tujini. Tako sta vzpostavili kontakte z Dvojezično šolo Pavla Petričiča (Državno večstopenjsko šolo s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič) v Špetru Slovenov, ki leži ob vznožju Nadiških dolin in danes velja za pomembno središče zamejskih Slovencev v Benečiji.

Izmenjave v Italiji so se udeležili učenci, ki obiskujejo pevski zbor pod vodstvom Neže Erznožnik, in učenci, ki so člani dramskega krožka pod vodstvom Anaele Pajić.
Prvi dan so si delili vtise in doživetja prve noči pri gostiteljih. Skupaj z učenci italijanske šole so se odpravili na ogled Landarske jame. Pred jamo je kapela, ki jo je v 15. stoletju pomagal obnoviti mojster Andrej iz Škofje Loke. Med vračanjem do šole so opazovali goro Matajur in oddaljeno cerkev na Stari gori. Po kosilu so odigrali tudi italijansko-slovensko tekmo med dvema ognjema, popoldne pa premierno igro Utrip podeželja, ki jo je prav za ta namen napisala Urška Peternel. Učenke in učenci so se zelo dobro izkazali.
Drugi dan so si ogledali  multimedijski center – SMO (Slovensko multimedialno okno). Sprehodili so se po ulicah starega dela mesta Čedad, si ogledali uredništvi časopisov DOM in NOVI MATAJUR, obiskali arheološki muzej, Langobardski tempelj in krščanski muzej.
Zadnji dan so zaradi slabe vremenske napovedi sprehod in nabiranje kostanja nadomestili z zanimivimi dejavnostmi v šoli.
Čas, ki so ga preživeli v Italiji, je res hitro minil. Izkušnje in dogodivščine špetrskih in gorenjevaških učencev pa bodo za vedno ostale v spominu, tako kot tudi na novo spletena prijateljstva.

Neža Erznožnik, Anaela Pajić