Gostili državno veteransko prvenstvo

22.6.2023

Tretjo soboto v maju je Športno društvo Marmor Hotavlje organiziralo tradicionalno, tokrat že trinajsto gorskotekaško tekmo na Blegoš s startom in ciljem v Kopačnici. Tekma je tokrat štela za državno prvenstvo Slovenije v kratkem trailu za veteranske kategorije.

Nekoliko hladno sobotno jutro je na start privabilo kar 158 tekmovalcev, ki so krenili na progo s štiriurnim limitom. Prav vsem ga je uspelo doseči, čeprav je bil vrh Blegoša zavit v gosto meglo, po grebenu pa je pihal močan veter. 

Absolutna zmagovalca sta postala Miran Cvet (KGT Papež) in Katarina Pišotek (TPD Ultra), najhitrejši tekmovalec je za 20-kilometrsko progo s skoraj 1200 metri vzpona in spusta potreboval uro in 31 minut, najhitrejša med ženskami pa uro in 55 minut. Drugi najhitrejši v absolutni kategoriji je bil domačin Jaka Oblak (ŠD Špik Lučine), tretji pa Tomaž Koprivec (AGP PRO). Druga najhitrejša ženska v cilju je bila Katja Kegl Vencelj (KGT Papež), tretja pa Tajda Knafelj (SportKA). Na pokalni tekmi v kratkem trailu za veteranske kategorije so slavili: med starejšimi veterani Boža Meža in Marko Leban, med veterani Maja Zaplotnik in Miran Cvet, med mlajšimi veterani pa domačinka Simona Dolinar ter Robert Stranjak. Državne prvakinje po posameznih veteranskih kategorijah so postale: Tonka Zadnikar (Ž 70), Boža Meža (Ž 65), Irena Gartner (Ž 60), Urška Trobec (Ž 55), Maja Zaplotnik (Ž 50), Vesna Pavlovič (Ž 45) ter Katja Kegl Vencelj (Ž 35). V moških kategorijah so slavili: Boris Drole (M 70), Bojan Galin (M 65), Marko Leban (M 60), Miran Cvet (M 55), Tomo Petek (M 50), Miha Nastran (M 45), Robert Stranjak (M 40) in Tomaž Koprivec (M 35). Odlično so se na prvenstvu odrezali tudi domačini: v kategoriji Ž 40 je s konkurenco pometla Simona Dolinar, tretja v tej kategoriji je bila Damjana Režen, v kategoriji Ž 50 je državna podprvakinja postala Majda Trček, v kategoriji M 50 si je srebrno kolajno pritekel Matjaž Mrak, v kategoriji M 45 pa Cene Polajnar.

Tekma je štela za pokal primorskih gorskih tekov, obenem pa je bila prvi od cvetov, ki so ga utrgali tekači v nizu Pušeljca gorskih tekov. KBK-ju sta v juniju sledila tek na Ratitovec ter Gorski maraton štirih občin, tekaški pušeljc pa bodo tekači sklenili septembra s tekom na Črno prst.

Damjana Peternelj