Harmonika za prvi stroj

22.7.2019

Andraž Bogataj

Na 15. razstavi izdelkov dijakov poklicnega in tehniškega izobraževanja (lesarska in strojna šola) iz Šolskega centra Škofja Loka je nagrado za področje lesarstva prejel tudi Andraž Bogataj iz Fužin. Z razstavljivo pisalno mizo si je prislužil tretje mesto.

»Idejo za pisalno mizo sem dobil že v tretjem letniku, potem sem jo dve leti nadgrajeval. Ko sem se odločil, da bo to moj zaključni maturitetni izdelek, mi je pomagal tudi mentor,« je povedal Andraž, ki je po končanem programu 3+2 po izobrazbi lesarski tehnik. Miza je razstavljiva, tako da se sestava lahko prilagodi potrebam uporabnika. »Če potrebuješ delovno površino, jo razstaviš, in imaš na voljo tri metre, sestavljena je pol manjša in jo postavimo v kot,« je nagrajeno mizo predstavil Andraž. Izdelki dijakov Šolskega centra so bili razstavljeni v Sokolskem domu, ocenjevala jih je komisija, za svoje favorite pa so lahko glasovali tudi obiskovalci in tako določili zmagovalca za nagrado občinstva. Priznanja komisije za tretje mesto je bil zelo vesel, prav tako finančne nagrade, »to je potrditev, da delam dobro in motivacija za naprej,« je dejal Andraž, ki je bil že odločen, da se bo po srednji šoli zaposlil v kakšnem podjetju, kjer bi lahko opravljal svoj poklic, vendar je kasneje začel razmišljati tudi o tem, da bi morda še študiral. Nekaj tednov še ima, da se odloči. Ko bo prišel čas, pa bo delo gotovo iskal v podjetju, sčasoma pa bi rad imel svoj posel.
Svojo prvo delavnico že ima. »Odstopil mi jo je ata, starša sta mi pred kakšnim letom in pol ali dvema pomagala kupiti prvi stroj. Prodali smo harmoniko ...,« pravi Andraž, zdaj pa dela in si nova orodja kupuje z denarjem, ki ga zasluži. V delavnici pa pridno nabira izkušnje, naredi kakšen izdelek za doma.

M. B.