Hvaležni smo jim za vse preteklo delo in skrbi

29.10.2019

Srečanje starejših krajanov v Javorjah

Tradicionalno srečanje starejših krajanov v župniji Javorje je bilo letos 15. septembra. Kot prejšnja leta ga je tudi letos organizirala krajevna organizacija Rdečega križa skupaj z župnijsko Karitas ob sodelovanju domačega župnika Cirila Isteniča in finančni podpori Občine Gorenja vas - Poljane.

Vabljeni so bili krajani, ki so dopolnili 75 let in več. Takih je v župniji trenutno 65, pet med njimi je že starejših od 90 let. Odziv je bil zelo dober, saj jih je prišlo več kot 35. Med starostniki, ki so ali bodo letos dopolnili okrogle obletnice, je šest jubilantov. 90 let je dopolnila Ana Dolenec z Gabrške Gore, letošnji 80-letniki pa so: Franc Bohinc in Marija Urh iz Podvrha, Ana Dolinar iz Javorij, Marija Pintar iz Dolenčic ter Franc Stanonik iz Zaprevala.
Srečanje se je začelo s slovesno sveto mašo, kjer so bolniki lahko prejeli tudi zakrament bolniškega maziljenja. Nedeljski evangelij s priliko o izgubljenem sinu je župnik spretno navezal na razmišljanje o tem, da imajo rodbinske vezi in medsebojna ljubeča skrb drug za drugega znotraj družin veliko večji pomen za našo srečo na tem in onem svetu kot skrb za materialno blagostanje, ki ji pogosto dajemo prednost. V stiski potrebujemo nekoga, ki si vzame čas, nam prisluhne, potolaži in da kakšen moder nasvet – in tu je vloga naših starejših družinskih članov neprecenljiva, čeprav so morda fizično že obnemogli. In to jim ob takem letnem srečanju želimo tudi povedati in pokazati.
Druženje po maši v gostilni Blegoš je potekalo kot običajno v veselem razpoloženju ob kosilu, pesmi Javorskih pevcev in zvokih harmonike Toneta Koklja. Srečanje sta s svojim obiskom in kratkim nagovorom počastila župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež ter poslanec Državnega zbora RS Žan Mahnič. S svojo prisotnostjo, pozdravom in zahvalo novi predsednici Ireni Tavčar ter odbornicam Rdečega križa (RK) Javorje sta gosta srečanja, predsednik Krajevne skupnosti Javorje Ciril Alič ter predsednik RKS Območnega združenja Škofja Loka Rudi Zadnik dala priznanje požrtvovalnemu delu RK. Ta z obiski odbornic po domovih, s pomočmi socialno šibkejšim in s priložnostnimi obdaritvami skuša starejšim polepšati njihove dneve, s tradicionalnim letnim srečanjem starejših krajanom pa jim omogočiti, da se vsaj enkrat letno v večjem številu srečajo in skupaj praznujejo. Tudi letošnje srečanje je minilo v veselem razpoloženju in verjamemo, da so zbrani začutili, da so nam starejši krajani še vedno dragi in smo jim hvaležni za vse preteklo in sedanje delo in skrbi. Upamo, da se naslednje leto spet srečamo v enakem ali še večjem številu!

Milena Alič