Iz naših knjižnic

5.12.2019

Pričeli z družinskim branjem

V knjižnici je ves čas pestro. V oktobru smo pričeli s prireditvami za otroke in odrasle, začela se je tudi nova sezona projekta Družinsko branje.

Ves čas pa skrbimo, da so našim bralcem na voljo vedno novi naslovi in gradiva. Tokrat vam priporočamo in predstavljamo nekaj svežega z naših polic. Da bodo jesenski dolgi večeri pestrejši z dobro knjigo v roki.

Markus Zusak: Odposlanec (Založba Sanje)
Ed Kennedy je taksist, lokalni parazit in temeljni kamen povprečnosti. Brezupno je zaljubljen v najboljšo prijateljico Audrey in ne najde svojega mesta v družbi, družini in med prijatelji. Bere veliko preveč, naredi pa odločno premalo. Prašne predmestne ulice vanj vpisujejo sporočilo: življenje je enolično, ves svet je uperjen proti tebi ..., dokler nekega dne po naključju ne prepreči bančnega ropa.
Takrat v Edov nabiralnik prispe prva igralna karta. As. Nanjo je vpisano skrivnostno šifrirano sporočilo.
In Ed se poda na nevarno pot. Z odrgnjenimi členki in posušeno krvjo na razvlečeni majici se odločno bori z mlini na veter. Bori se za osamljene in prezrte, ki jih skrivajo zanemarjene barake njegovega mesta. Ko usoda na mizo položi vse karte, ostane še zadnje vprašanje: kdo se skriva za Edovo misijo?

Če želite biti o vsem, kar se dogaja v naših knjižnicah, redno obveščeni, nam pišite na naše e-naslove:
gorenjavas@knjiznica-skofjaloka.si,
poljane@knjiznica-skofjaloka.si,
sovodenj@knjiznica-skofjaloka.si.

Sally Rooney: Normalni ljudje (Mladinska knjiga)
»Vsa ta leta sta bila kot rastlinici, ki si delita isto zaplato prsti, se zraščata ena okoli druge in se zvirata v nemogoče položaje, da bi druga drugi naredili prostor.«
Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas.
Revija Guardian jo je uvrstila na seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja.
Mlada irska pisateljica Sally Rooney (1991) je svojevrsten fenomen.
S prvencem Pogovori s prijatelji je pri 26 letih nase opozorila bralce širom sveta in pritegnila pozornost literarnih kritikov. Z naslednjim romanom Normalni ljudje se je leto zatem proslavila kot ena najuspešnejših sodobnih pisateljic, osvojila prvo mesto prodajnih lestvic in pobrala večino pomembnejših književnih nagrad (glavna britanska književna nagrada, irski roman leta, costa za najboljši roman, knjiga leta po izboru knjigarn Waterstones, nominacija za Bookerjevo nagrado).

Bernarda Buh