Iz naših knjižnic

23.12.2019

V novo leto z novim obratovalni časom v Gorenji vasi

V sklopu Četrtkovih večerov v knjižnici smo sredi novembra skupaj z zavodom O in VGC Gorenjske gostili Sanjo Lončar. Polna dvorana obiskovalcev je prisluhnila predavanju z naslovom Naravne rešitve za bolečine. Z novim letom nas čaka nov obratovalni čas, vabljeni tudi na literarni večer z Bronjo Žakelj. 

Sanja Lončar nas je na predavanju seznanila s podatkom, da je v zadnjih desetih letih uporaba protibolečinskih sredstev narasla za več kot 50 odstotkov. Med desetimi najbolj pogosto predpisanimi zdravili v letu 2016 je kar pet protibolečinskih zdravil. Ali je zato naše življenje res lažje? Žal ne. Kmalu se znajdemo v še večjih težavah, ker nam močne učinkovine poškodujejo želodec, jetra in ledvica. Obstaja pa drugačna, manj tvegana rešitev. Naravne rešitve, ki so po krivici odrinjene na stran, zmorejo veliko več, kot si predstavljamo. Ali ste vedeli: 
– da sta arnika in lovor po svojih protibolečinskih močeh primerljiva z nesteroidnimi antirevmatiki?
– da kakovostni gabezovi pripravki v številnih kliničnih študijah dokazujejo, da so močnejši od protibolečinskih mazil, ki vsebujejo učinkovino diklofenak (Voltaren, Naklofen …)?
– da vrbova skorja deluje sicer malo počasneje, vendar doseže enake učinke kot sintezna acetilsalicilna kislina, pri tem pa je veliko nežnejša od želodca?
– da šentjanževka odlično pomaga pri vnetih živcih, kot je ishiadični?
Gretje, masaža, pravilna prehrana, vključno z zadostnim hidriranjem, nam prav tako lahko močno olajšajo bolečino. Veliko učinkovitih rešitev imamo pri roki, le znati jih moramo uporabiti. Bolečino nam pomagajo zmanjševati tudi nam lastni hormoni sreče. S svojo pozitivno naravnanostjo bomo občutili manj bolečin, z nekaj naravnimi rešitvami pa bomo mnoge bolečine omilili in odpravili. 

Novost
Z novim letom bo Krajevna knjižnica Gorenja vas odprta dve uri tedensko več. V naše prostore vas vabimo: ob ponedeljkih od 10.00 do 17.00, ter ob torkih on četrtkih od  12.30 do 19.00.

Napovedujemo
V goste prihaja Bronja Žakelj, avtorica knjige Belo se pere na devetdeset. Avtobiografski roman je predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni. Literarni večer, ki bo v četrtek, 30. januarja 2020, ob 19. uri, v Mali dvorani Sokolskega doma, bo vodila Damjana Peternelj. 

Otroci se bodo lahko januarja razgibali na Pravljični jogi. Joga je starodavna indijska veda, ki združuje telo in duha, hkrati pa izhaja iz naravnih gibov, ki so najmlajšim zelo blizu. Sodobni način življenja tudi otrokom vse bolj omejuje gibalno svobodo, gibanje pa je za njihov telesni in duševni razvoj nujno. S Tino Matanovič bomo vstopili v joga zgodbice s številnimi junaki, kjer bo vsakdo lahko zviti krokodil, reaktivno letalo, junaški lev … Pri tem pa se bomo še pošteno razmigali. Zaželeno je, da otroci s sabo prinesejo ležalne podlage (armafleks).

Vse dejavnosti so brezplačne in članstvo v knjižnici ni pogoj za udeležbo. Pridružite se nam tudi v letu 2020! 

Knjižničarki Bernarda in Romana