Iz naših knjižnic

26.3.2020

Naša vrata za nekaj časa ostajajo zaprta

V luči aktualnih razmer je tudi knjižnica do nadaljnjega zaprla svoja vrata. Smo pa ponosni na izveden dogodke zadnjega meseca in pol, ki so privabili lepo število ljudi.

Gostili smo Bronjo Žakelj
31. januarja smo na literarnem Četrtkovem večeru s knjižnico gostili lanskoletno Kresnikovo nagrajenko Bronjo Žakelj. V pogovoru, ki ga je vodila Damjana Peternelj, nam je povedala, da s knjigo Belo se pere na devetdeset ni imela nikakršnih visokih načrtov, pisala jo je povsem iz potrebe po pisanju.
Z romanom se je poklonila življenju in družini. Prav družina je bila tista opora, tisti zaklad, ki ga je najbolj potrebovala, ko ji je življenje pokazalo zobe, in to ne samo enkrat.
Tišina, ki je nastala v njeni družini ob izgubi mame, se je prekinila šele s tem romanom. Z molkom, ki je nastal okrog nje in njenega brata, so ju domači želeli zaščititi pred bolečino, saj so mislili, da bodo s pogovori odpirali rane in spomine.
Sama se je iz te tišine naučila, da je potrebno o svojih doživljanjih govoriti in biti tudi z otroki iskren. Iskrenost izbere vedno tudi pri svojih dveh otrocih.
Z rakom se je soočila kar trikrat, najprej pri mami in nato še dvakrat sama. Res se je pozdravila in iz njenih izkušenj s smrtjo je izšel ta roman, ki ni le dragocen dokument njenega otroštva in odraščanja, temveč za marsikaterega bralca tudi opora ob soočanju s podobnimi doživljanji v svojem življenju.

Potopis: Vzhodna in zahodna obala ZDA
20. februarja smo gostili Tineta Šubica, ki nam je predstavil potepanje skupaj s prijatelji po vzhodni in zahodni obali ZDA. Zanimivo potovanje nas je poneslo pred najstarejše drevo na svetu, med zidove slavnega zapora Alcatraz, v ameriške Benetke. Zapeljali smo se po slavni Route 66, se znašli v slavnem parku Joshua Tree, osupnili nad prečudovitimi kamnitimi skulpturami parka Grand Canyon, se znašli na festivalu cvetenja japonskih češenj, si izza ograje ogledali Belo hišo in še in še. A na koncu smo ugotovili, da je življenje čez lužo res drago in da je doma res najlepše.

Koronavirus ustavil tudi delo v knjižnici

Spoštovani bralci in obiskovalci knjižnice,
zaradi porasta obolelih s koronavirusom (SARS-CoV-2) smo skladno z navodili Ministrstva za kulturo v petek, 13. marca, ZAPRLI Knjižnico Ivana Tavčarja Škofja Loka (vključno z vsemi enotami: Gorenja vas, Poljane, Sovodenj, Trata, Železniki in Žiri). Vsi oddelki knjižnice bodo ostali zaprti do preklica.
To pomeni, da izposoja in vračilo gradiva v tem času nista mogoča. Gradivo, za katerega ste že prejeli obvestilo, da vas rezervirano čaka v knjižnici, vas bo počakalo v knjižnici, ko bo ta ponovno odprla svoja vrata. Prav tako vas obveščamo, da za vaše izposojeno gradivo ne bo tekla zamudnina, tudi obstoječa naročila in rezervacije ne bodo potekle. Zaradi zaprtja knjižnice ZA VAS NE BODO NASTALI NOBENI STROŠKI.
Ne želimo si, da bi v teh negotovih dneh ostali brez prostočasnega ali študijskega branja, zato vas vabimo, da obiščete spletni portal BIBLOS, kjer si lahko zelo enostavno izposodite e-knjige. Poleg BIBLOSA so vam na voljo tudi elektronske zbirke s spletnimi časopisi in bazami podatkov s številnimi vsebinami.
Če bi imeli z dostopom ali namestitvijo kakšne zaplete, nas pokličite na 04/51-12-500 vsak dan med 8. in 19. uro. Z veseljem vam bomo pomagali!
Za vse splošne informacije je za vas na voljo telefonska številka 04/51-12-500 vsak dan med 8. in 19. uro.
Za nadaljnje informacije o morebitnih spremembah pa spremljajte tudi našo spletno stran: www.knjiznica-skofjaloka.si.

Vsi na krov – igrana predstava za otroke
Ker nam letošnja zima zares ni postregla s snegom, smo to skušali vsaj malo popraviti s snežno igrano predstavo Vsi na krov, ki so jo v začetku marca odigrale vzgojiteljice iz Vrtca Škofja Loka. Nabito polna velika dvorana Sokolskega doma se je zabavala ob vragolijah prezeblih piratov in ob slovesu smo se dogovorili, da to papirnato snežno kepanje prenesemo tudi v domove. Verjamemo, da ste se imeli lepo.
Aprila smo za vas ponovno pripravili veliko prireditev, koliko oz. če sploh katero, nam bo uspelo izvesti zaradi trenutnih zdravstvenih razmer v Sloveniji, pa vas bomo sproti obveščali na naši spletni strani.
Zdravi ostanite in naj vam čas krajša tudi kakšna dobra knjiga!

Knjižničarka Bernarda Buh

Fotogalerija