Iz OŠ Ivana Tavčarja

23.12.2019

Utrip na podeželski šoli

Šola mora utripati s krajem, še posebno na podeželju. To dokazujejo tradicionalni slovenski zajtrk, sodelovanje šole na odprtju športne dvorane in občinskem praznovanju, prireditev in dobrodelni bazar ter ustvarjanje za lokalno obarvane likovne in literarne natečaje. Delovati pa mora tudi globalno: pripravi učence na regijska in državna tekmovanja, organizira šole v naravi in ekskurzije izven našega kraja. Vse in še več se je novembra dogajalo tudi na naši šoli.

Tradicionalni slovenski zajtrk
15. novembra je po šolah v Sloveniji potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci in učenke so imeli priložnost zajtrkovati samo hrano, ki je slovenskega porekla, predvsem iz Poljanske doline: kruh, med, sir, jabolka, suho sadje, korenje, jogurt, zeliščni čaj itd. Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem. Zajtrk, ki je vsako leto tretji petek v novembru, je v Sloveniji potekal že osmič. Vsi otroci in učitelji so bili zelo zadovoljni z izbiro hrane in organizacijo.

9. razred v CŠOD Gorenje
Novembra so bili devetošolci v šoli v naravi v Gorenju nad Zrečami. Vsak dan so imeli različne dejavnosti: orientacijo s kompasom in zemljevidom, ki se je zaključila z orientacijskim pohodom; naučili so se zložiti drva za ogenj, na katerem so si spekli jabolka in popekli kruh, ki so ga lahko namazali s strtim česnom; analizirali so vodo iz bližnjega potoka; spoznavali so vrste dreves in se učili delati razne vozle. Plezali so po visoki plezalni steni, imeli tekmovanje v lokostrelstvu, daljši dnevni pohod do Lovrenških jezer in nočni pohod v okolici doma. Poučno je bilo predavanje o dopingu v športu in pri znanih medijskih zvezdah. Zadnji večer pa so se zabavali v hišnem disku. Skratka – tovrstno učenje in bivanje v Centru šolskih in obšolskih dejavnostih je bilo poučno in zabavno.

Knjižni sejem
28. novembra so se učenci od šestega do devetega razreda odpravili v Ljubljano v Cankarjev dom na knjižni sejem. Niso šli vsi učenci, ampak le tisti, ki opravljajo bralno značko. V treh nadstropjih so se predstavile različne založbe; vsaka je imela svoj prostor, v katerem so bile knjige, delovni zvezki, svinčniki in še veliko drugih stvari. Odvijale so se tudi nekatere prireditve: pogovori s književniki, podpisovanje knjig in drugo. Srečali smo tudi enega od najbolj priljubljenih slovenskih pisateljev Primoža Suhodolčana. Verjetno ga poznate po knjigah o fantu Ranti, ki je bil tako visok, da bi lahko še žirafam zavezoval kravate. Knjižni molji so se s sejma vrnili obloženi z nakupljenimi knjigami.

Dobrodelni bazar
28. novembra se je na OŠ Ivana Tavčarja odvijal novoletni bazar. Sproščen nastop plesalcev, pevskih zborov, folklore in mažoretk je bil uvod v čudovit večer, ki so ga obiskovalci zaključili v prijetnem druženju in klepetu. Otroci so se ob koncu lahko posladkali s palačinkami in čajem. Zbrana sredstva šolskega sklada so namenjena za pomoč socialno ogroženim družinam, sofinanciranju dnevov dejavnosti in plačilu nekaterih drugih stroškov. Učenci so pod mentorstvom zaposlenih izdelovali izdelke, ki so jih prodajali na bazarju. Obiskovalci so lahko kupili tudi srečke. Marsikdo je spoznal, kako malo je potrebno, da si srečen. Dobrodelnost je res lepa stvar. Osrečiš sebe in druge. Ni pomembna količina, ampak pozornost!

Natečaj po Visoški kroniki, tekmovanja
29. novembra je bila v Šubičevi hiši v Poljanah podelitev nagrad za najboljše likovne in literarne prispevke na temo »100 let Visoške kronike – vest na preizkušnji.« Nagrajen je bil tudi spis učenke naše šole Nine Frelih iz 9. razreda z naslovom Na nitki vesti.
Novembra so se zvrstila tudi številna tekmovanja, predvsem šolska: matemček, bober ter tekmovanje iz znanja slovenskega, angleškega in nemškega (za 9. razred) jezika.

Novinarski krožek OŠ Ivana Tavčarja