Izjemnima skakalkama čestital tudi župan

22.4.2021

"Veliki kristalni globus je bil težko prigaran," se zaveda Nika Križnar, ki je postala najboljša skakalka minule zime. V torek je bila skupaj s svetovno prvakinjo Emo Klinec na sprejemu pri županu.

Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske se je razpletla z zgodovinskim uspehom. Nika Križnar je postala prva slovenska skakalka z osvojenim velikim kristalnim globusom. Boj za skupno zmago je bil napet vse do zadnje tekme, vse do zadnjega skoka. V seštevku je bila na koncu boljša od Japonke Sare Takanaši in Avstrijke Sare Marite Kramer.

Globus je bil težko prigaran
Križnarjeva je v sezoni dosegla svojo prvo posamično zmago v svetovnem pokalu, bila je zraven tudi pri prvi slovenski ekipni zmagi na domačem Ljubnem, s svetovnega prvenstva ima bronasto posamično in ekipno srebrno medaljo. "Najpomembnejši je zame veliki kristalni globus. V njem so prikazani konstantni skoki. Da ga osvojiš, moraš biti na res visokem nivoju skozi celotno sezono. Vsaka tekma svetovnega pokala je bila pomembna. Tudi če bi postala svetovna prvakinja, bi mi veliki kristalni globus pomenil več. Bil je težko prigaran. V njem je veliko kapelj znoja. V telovadnici smo delali za to, da so bili skoki nato lahko na visokem nivoju, da je bila telesna teža pravilna in konstantna. Imela sem vso podporo celotne ekipe, od trenerja Zorana Zupančiča naprej, ki je bil že moj prvi trener, ko sem začela skakati v SSK Žiri. Vedno je verjel vame, da bo prišel dan moje prve zmage in nadaljnjih uspehov. Dal je maksimum, vsi treningi, ki jih je sestavil, niso bili zaman. Najpomembnejša pa je družina, ki me ves čas podpira, fant in sponzorji," je povedala športnica iz Delnic, ki zadnja leta živi pri fantu Aljažu Vodanu, nekdanjem skakalcu, na Mlaki pri Kranju.
Kot je dejala, je uresničila sanje, ob tem pa poudarila delo celotne ekipe. Slovenke so bile v pokalu narodov do zadnjega v boju za skupno zmago, na koncu pa so osvojile drugo mesto. "Leto ali dve nazaj si nismo predstavljali, da bomo tudi v pokalu narodov tako visoko. Glede na vse, kar se je dogajalo v sezoni, bi si zaslužile zmago. Upam, da nam to uspe v prihodnji sezoni. Že letošnja pa je bila zelo lepa. Veliko smo jokali: ko nam je šlo in ko nam ni," je še povedala Križnarjeva, ki jo sedaj čaka nekaj premora, nato pa začetek priprav na novo sezono. Cilji ostajajo visoki: "Znova osvojiti veliki kristalni globus. Nekateri pravijo, da ko je cilj izpolnjen, si zadaš druge. Mene še bolj motivira, da mi neki že doseženi cilj uspe ponoviti. Če je uspelo Primožu Peterki, zakaj ne bi tudi meni? Poleg tega so tudi še drugi cilji. Medaljo bi rada osvojila na olimpijskih igrah, ni pomembno, kakšne barve, manjka mi še najpomembnejša zvezdica s svetovnega prvenstva, medalja, ki se najbolj sveti. Morda pa bo to na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. Cilji se dopolnjujejo, nadgrajujejo in tako je prav. Ko dosežeš takšen rezultat, dobiš še dodatno motivacijo. Še naprej se bom trudila." Eden izmed njenih ciljev je tudi skočiti na letalnici in preleteti fantov osebni rekord, ki je pri 217,5 metra. 

Ema bo vse naredila za vrhunsko sezono 
Izjemna sezona je tudi za Emo Klinec, svetovno prvakinjo z male skakalnice in članico srebrne ekipe. "Sezona je bila res zelo naporna. Po svetovnem prvenstvu sem malce popustila. Morda tudi zato, ker v skupnem seštevku svetovnega pokala niti nisem bila v igri za najvišja mesta. Glede vsega drugega pred tem pa sem bila res osredotočena. Tudi ko sem bila po izredno dobri formi pred začetkom sezone zaradi novega koronavirusa prisiljena ostati doma, sem bila odločena, da bo to vse ostalo v meni. V bistvu sem tempirala formo na posamično tekmo v Oberstdorfu.  Vesela sem, da sem tudi sama sebi dokazala, da se to da. Za naprej želim že poleti trdo prijeti za delo in svojo konstantnost dvigniti na tako raven, da bo sezona od prve do zadnje tekme izpeljana z vrhunskimi rezultati. Najprej to velja že za samo telesno pripravo in potem za vse ostalo, kar potrebuje skakalka, da se lahko bori za veliki globus," je misli po koncu sezone strnila Ema Klinec iz Poljan. 

Obe skakalni junakinji sezone je v torek sprejel in jima čestital tudi Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas - Poljane. Na občini so zelo ponosni nanju, prav tako kot tudi v SSK Žiri, katerega članici sta.

Maja Bertoncelj