Izobraževanje v Lokalnem učnem središču Gorenja vas

26.6.2019

V maju in juniju se zaključujejo izobraževanja, ki so od septembra 2018 dalje potekala v Lokalnem učnem središču Gorenja vas.

Večino izobraževanj je financirala občina Gorenja vas - Poljane, nekatera pa so potekala tudi v okviru projekta Center medgenercijskega učenja (CMU), ki ga financirata Evropska unija in Republika Slovenija. V zadnjih dveh mesecih potekata tudi dva študijska krožka, ki jih sofinancira Ministrstvo za šolstvo in šport.

Programi vseživljenjskega učenja
V obdobju od septembra 2018 do maja 2019 je Ljudska univerza Škofja Loka pripravila številne tečaje in delavnice, ki se jih je udeležilo 150 udeležencev. Potekali so tečaji angleščine, nemščine, španščine, italijanščine, kvačkanja, šivanja, delavnica o pametnih telefonih, urejanja fotografij s pomočjo računalnika itd. Občani so zadovoljni obiskovali tudi niz predavanj pod naslovom Šola za življenje, zaposleni na občini pa so izpopolnjevali svoje znanje Excela. Navedene programe je financirala Občina Gorenja vas - Poljane, potem ko se je iztekel projekt lokalnih učnih središč, ki je potekal v lanskem šolskem letu z veliko udeležbo občanov na podobnih programih.

Programi medgeneracijskega učenja
V okviru projekta CMU, v katerem je partner Osnovna šola Ivana Tavčarja, je potekala računalniška delavnica pod naslovom Na lovu za računalniško miško, šivilje so krojile pod naslovom Z nitjo povezane generacije, ljubitelji ustvarjanja so se poizkusili v oblikovanju gline. Dobro sta bili obiskani tudi delavnica Omara kot iz škatlice in Komunikacija in retorika. Program v CMU bo potekal tudi poleti, in sicer za zaposlene v Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas. Konec junija bodo imeli antistresno delavnico, ki jo bo vodil glasbenik Jaka Strajnar, v avgustu pa strokovno predavanje Katje Kumše Džindžinovič pod naslovom Razred kot igrišče socialnih veščin.

Študijski krožki
V aprilu in maju je v Gorenji vasi potekal študijski krožek Samozavesten in odgovoren občan. Krožek je obiskovalo devet ljudi iz občin Gorenja vas - Poljane in Žiri. Rdeča nit vseh petih srečanj sta bila samozavest in njen vpliv na odločanje posameznika. Udeleženci študijskega krožka so zapisali:
»Na prvem srečanju smo se pogovarjali o samopodobi in predstavitvi sebe, na drugem o samopodobi in samospoštovanju ter ozaveščali notranji dialog: kako izboljšamo komunikacijo s samim seboj, da nam pomaga do večje samozavesti, boljših odločitev in uspešnosti. Na tretjem srečanju smo vsak na lastnem primeru spoznavali pomen skupnosti in medgeneracijske komunikacije ter njen vpliv na samozavest. Četrto srečanje smo posvetili stresu in njegovemu vplivu na naša čustva, počutje, odločanje in vedenje. Pogovarjali smo se o zdravem in nezdravem sproščanju stresa. Zadnje srečanje smo posvetili soočanju z neuspehom (izgubami) in vplivu na samopodobo in samospoštovanje. Študijski krožek smo zaključili z enotno oceno – bil je koristen, udeleženci smo pridobili na samozavesti in si želimo nadaljevanja.«

Sprejemamo prijave tudi za programa:
- SOCIALNI OSKRBOVALEC NA DOMU, pričetek v marcu Škofji Loki. Za brezposelne do starosti 29 let je program brezplačen.
- BOLNIČAR – NEGOVALEC – poklicno izobraževanje. Program bo potekal v primeru zadostnega števila prijavljenih od oktobra dalje v Gorenji vasi. 

Knapovske štorije s Todraža
V maju se je pričel tudi študijski krožek Knapovske štorije s Todraža, ki se ga udeležujejo nekdanji zaposleni v Rudniku urana Žirovski vrh. Srečujejo se ob torkih, še vedno vabimo zaposlene, da se pridružijo in obudijo spomine na delo v rudniku urana. Za pokušino objavljamo štorijo Nova ura, ki jo je zapisal eden od bivših rudarjev.
»Po navadi sta bila na delu v jami vsaj dva rudarja skupaj, ker je bilo delo težko in nevarno. In tako je bilo tudi tokrat. Delala sta skupaj in – glej ga, zlomka – kameradu pade na roko manjša skala. Poškodbe ni bilo, razbilo pa se je steklo na ročni uri. Bil je slabe volje, češ zdaj bo potrebno k urarju, pa še steklo ni poceni. Pa ga kamerad potolaži, naj se ne sekira, saj se mu je to zgodilo na šihtu in za take primere ti zunaj v skladišču dajo novo uro na stroške rudnika. Ko je to slišal, se mu je zasmejalo. Kamerad ga opozori, da če ura ni dovolj poškodovana, verjetno ne bo dobil nove. In zopet je bil slabe volje. Pa ga kamerad zopet potolaži, naj uro sam še bolj poškoduje, pa bo dobil novo, saj ne bo nihče vedel. In res, uro je snel z roke, jo položil na železno šino in po njej udaril s kamnom. Bil je tako navdušen v pričakovanju nove ure, da je kameradu rekel, če bi lahko kakšno uro sam delal, da bi on kar takoj odhitel v skladišče. Kamerad mu je seveda z veseljem pokimal.
Menda se skladiščnik že dolgo ni tako nasmejal, ko je rudar prišel zamenjat uro. Tudi rudar kameradu ni preveč zameril, a od takrat naprej je dobro premislil, ko mu je le-ta kaj svetoval.«

S programi vseživljenjskega učenja in medgeneracijskimi dogodki bomo nadaljevali tudi jeseni. Občane, ki se še niso udeležili naših izobraževanj, vabimo, da nam pošljete svoj kontakt, da vas bomo obveščali o naših programih. Lahko predlagate tudi nove teme.
Predloge in prijave sprejemamo preko naše spletne strani, po e-pošti (gita.mihovec@guest.arnes.si) ali po telefonu (04/506-13-20), kjer dobite tudi dodatne informacije. Prosimo, da ob prijavi navedete ime in priimek, domači in elektronski naslov in telefonsko številko.

Jaka Šubic