Izziva za mlade ustvarjalce

20.4.2023

Tavčarjevo leto bodo zaznamovali tudi na obeh osnovnih šolah v občini Gorenja vas - Poljane, in sicer z literarnim in likovnim natečajem.

Ivana Tavčarja poznamo predvsem kot izvrstnega literata, ki je pustil neizbrisen pečat v slovenski literaturi, njegova dela pa so temelj osnovnošolskega učnega načrta slovenskega jezika, poudarjajo pripravljavci obeh natečajev. Zato se jim zdi prav, da mu tudi v osnovnih šolah letos posvetijo več pozornosti.

Osnovna šola Poljane tako v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane v Tavčarjevem letu razpisuje literarni natečaj z naslovom Zemlja domača ni prazna beseda, namenjen osnovnošolskim, srednješolskim in odraslim besednim ustvarjalcem Poljanske in Selške doline ter Škofje Loke. Tema natečaja se navezuje na odlomek iz Tavčarjevega romana Visoška kronika, na ta način pa želijo zaznamovati stoto obletnico smrti rojaka, ki je s svojim pisanjem lepote narave in ljudi teh krajev naredil nesmrtne, kot so poudarili. Natečaj bo potekal v treh kategorijah: učenci 8. in 9. razreda osnovne šole, dijaki in odrasli; vsak avtor lahko sodeluje z enim delom. Za vse, ki jim je bližje likovno ustvarjanje, pa je Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas pripravila vseslovenski likovni natečaj z naslovom Tavčarjevo leto. Izdelke z obeh natečajev zbirajo do 15. junija, sklenili pa ju bodo novembra na literarnem večeru, na katerem bodo podelili likovne in literarne nagrade.

Mateja Rant