Jaslice kar na prostem

4.2.2021

Del božične tradicije so jaslice, ki so do svečnice, 2. februarja, ohranjale božično vzdušje.

Letos smo predvsem občudovali postavljene doma; pa tudi tiste, ki jih tradicionalno postavijo pri sv. Križu nad Srednjo vasjo in na Hotavljah. Pod nadstreškom župnišča v Gorenji vasi so jih prvič postavili osmošolci, ki se s katehistinjo Polonco Sokol pripravljajo na prejem zakramenta svete birme.
"Določili smo predvsem dimenzije, da so bile figure približno enako velike, potem je pa vsak od birmancev prinesel mah in iz različnih materialov – lesa, papirja, purpena in drugih materialov – in izdelal po eno figuro: sveto družino, ovce, kakšen dodatek. Družiti se nismo smeli, zato je jaslice postavila naša družina ob pomoči še ene pod nadstrešek župnišča, kjer so bile na ogled mimoidočim," pripoveduje Sokolova. Župnik Gregor Luštrek prizna, da jih v zadnjih desetih letih, kar je v fari, niso postavljali in je tega vesel: "To je več kot dobrodošlo, saj omogoča, da so se otroci vključili v dogajanje znotraj cerkve, ne da bi s povezovanjem koga ogrožali." Jaslice so bile na ogled do konca januarja, poleg pa so postavili skrinjico, v kateri so zbirali prispevke za Vincencijevo zvezo dobrote – nabralo se je več kot štiristo evrov, kar dokazuje, da je bilo tudi obiskovalcev, ki so si jih prišli pogledat, precej.

Že desetič v vaški štirni
Na Hotavljah so jaslice v vaški štirni postavili že desetič, je povedal Silvo Pivk: "Tradicionalno jih že vsa leta pripravi sosed Anton Peternelj, ki mu zadnja leta pomagam. Letos novih figur nismo dokupili, le razporedili smo jih nekoliko drugače kot prejšnja leta, 6. januarja pa dodali še svete tri kralje." Vsa leta doslej so si jih ogledovali tudi turisti, ki so bivali v okoliških apartmajih. "Letos pa je bilo sploh zvečer, ko so bile osvetljene, veliko mlajših družin z otroki iz okoliških krajev," poudarja Pivk in dodaja, da je vaška štirna vseh deset let, kar je obnovljena, zanimiva tako med letom, ko jo predstavijo šolskim skupinam, kot med božično-novoletnimi prazniki, ko njen pokrov krasijo "skupne hotaveljske jaslice".

Ob cerkvi sv. Križa še na ogled 
Tudi pri sv. Križu niso prekinili tradicije in jaslice na ogled postavili že petič. Zaradi epidemioloških razmer so letos tudi v prvi polovici februarja še na ogled okoli cerkve, ki so jo obdali s kar osmimi različnimi jaslicami. Figure za postavitev jim je pripeljal nekdo, ki se ni želel izpostavljati, našel jih je pa na žirovskem odpadu.
Ključar Štefan Inglič je zadovoljen, da niso prekinili tradicije in postavili t. i. korona jaslice: "V načrtu smo imeli sicer postavitev drugačnih, z več jasličarji smo že bili dogovorjeni, pa se ni izšlo. Postavila sva jih z Marjanom Arnoljem, vsake so drugačne, le dvoje jaslic si je med seboj podobnih. Predvidevam, da so jih iz gline izdelovali na kakšni od delavnic. Ker je kar nekaj figuric ostalo, so na voljo pred vhodom v cerkev in si jih lahko obiskovalci prosto izberejo." Vsako leto postavitev jaslic tematsko obarvajo, za božič 2021 že načrtujejo, kot pravi Inglič, "pravi zaklad, papirnate jaslice". Nadeja se, da bodo te že lahko umestili nazaj v cerkev.

Damjana Peternelj

Fotogalerija