Jubilejna 20. Kolonija Iveta Šubica

24.6.2019

Umetniki ustvarjali na temo Visoške kronike

31. maja ter 1. in 2. junija je v Šubičevi hiši v Poljanah potekala 20. Kolonija Iveta Šubica. Združenje umetnikov Škofja Loka (ZUŠL) letos poleg praznovanja 20-letnice kolonije praznuje tudi 40-letnico ustanovitve društva. Na tokratnem dogodku so se spomnili 100-letnice objave zgodovinskega romana Visoška kronika dr. Ivana Tavčarja.

Z letošnjo kolonijo so se organizatorji pridružili Občini Gorenja vas - Poljane, ki v sodelovanju z različnimi društvi in posamezniki z več dogodki obeležuje 100-letnico objave zgodovinskega romana Visoška kronika. Tako so sodelujočim na koloniji petkov večer popestrili igralci Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane. Predstavili so jim kar obsežen del igre, ki jo pripravljajo ob omenjeni obletnici. »Gotovo nas je igra še bolj spodbudila k razmišljanju o tem literarnem delu in njegovi vsebini ter k tokratnemu likovnemu ustvarjanju,« je prepričana Agata Pavlovec, predsednica ZUŠL.
Sobota je bila letos namenjena glasbi, literaturi in zeliščarstvu, spoznavali pa so tudi ilustracije Iveta Šubica, ki jih je narisal za Visoško kroniko. V soboto so razrezali in razdelili torto, ki so jo pripravili ob praznovanju 40-letnice združenja in 20-letnice kolonije. V nedeljo pa so odprli razstavo 20. Kolonije Iveta Šubica, ki jo je z nastopom popestril trio kitar Allcupown. Kot je še povedala predsednica ZULŠ, trenutno intenzivno sodelujejo z Loškim muzejem in v letošnjem letu načrtujejo še nekaj dogodkov. »Likovniki smo individualisti in to izgleda včasih tako, da v času ustvarjanja ni veliko videti, tudi ustvarjalcev ne, ker vsak ustvarja zase. Vendar pa smo v nedeljo vsi presenečeni, ker imamo vedno kaj pokazati. Večinoma nastanejo zanimiva dela, ki bolj ali manj sledijo izbranemu tematskemu naslovu.«
Letos so na dogodku sodelovali naslednji ustvarjalci: Maja Šubic, Barbara Demšar, Rado Dagarin, Breda Šturm, Anja Fabiani, Irena Dimovska, Boge Dimovski, Matjaž Bertoncelj, Tit Nešović, Iztok Sitar, Matej Plestenjak, Petra Plestenjak, Janez Plestenjak, Marjan Prevodnik, Nejč Slapar, Mirna Pavlovec, Katja Bogataj, Agata Trojar in Agata Pavlovec.

Kristina Z. Božič