Kako varčevati z električno energijo

24.3.2023

Električna energija je dobrina, ki jo za sodobno življenje nujno potrebujemo. Velikokrat se tega niti ne zavedamo. V času, ko stroški zanjo naraščajo, pa je to zavedanje seveda bolj prisotno.

Žal na ceno električne energije posameznik nima vpliva. Lahko pa skuša zmanjšati porabo električne energije. Prav posameznik je velik porabnik električne energije in naš odnos do porabe lahko močno vpliva na njeno zmanjšanje. Električno energijo uporabljamo skoraj na vseh področjih življenja. V večini stanovanj jo uporabljamo za pripravo sanitarne tople vode za umivanje. Treba se je zavedati, da tudi pri uporabi sanitarne tople vode potrošimo veliko energije. Najprej porabimo nekaj energije za to, da voda pride do naših pip, še veliko več pa za to, da vodo segrejemo. Porabo energije lahko tako zmanjšamo z manjšo uporabe vode in pa uporabo hladne vode, se pravi čim manjšo porabo tople vode. Tako si lahko roke umivamo s hladno ali pa vsaj mlačno vodo.

Veliko električne energije porabimo tudi za razsvetljavo – in tudi tu je mogoče občutno prihraniti. Zato je smiselno, da luči za seboj ugašamo in jih uporabljamo le takrat, ko jih zares potrebujemo, torej ko naravna svetloba ni na voljo. Poleg tega pa je smiselno vsaj v prostore, ki jih več uporabljamo, namestiti energetsko varčne sijalke, kot so na primer LED-sijalke. V stanovanjih imamo tudi veliko manjših naprav, ki so velikokrat priključene na omrežje in »v stanju pripravljenosti«. Računalnik v pripravljenosti ima lahko moč tudi 15 W. V enem mesecu porabi za 5,5 kWh energije. Toliko energije na primer vsebuje 0,5 litra kurilnega olja. Tudi priklopljen polnilnik za telefon porablja energijo. V enem mesecu lahko porabi 0,7 kWh. Priporočamo, da so take naprave ugasnjene in izklopljene iz omrežja, ko jih dalj časa ne uporabljamo.

Če uporabljamo električno kuhalno ploščo, tudi v kuhinji porabimo veliko električne energije. Trošimo jo tudi za pomivanje posode, pripravo hrane, hlajenje hrane ... Zato je si smiselno tudi tu prizadevati za čim manjšo porabo. Nekaj nasvetov:
– Med kuhanjem uporabite pokrovko in kuhalno ploščo, ki ustreza velikosti lonca.
– Ko tekočina vre, zmanjšate ogenj. Ko tekočina doseže temperaturo vrelišča, se namreč naraščanje temperature ustavi. Tako hrana ne bo nič prej kuhana, poveča se le hitrost izhlapevanja tekočine.
– Zamrzovalnik postavite v prostor z nižjo temperaturo (neogrevan prostor).
– Pečico izključite 15 minut pred koncem peke in jo čim manj odpirajte. Tako lahko prihranite do 20 odstotkov energije.
– Zamenjajte stare in energetsko neučinkovite naprave.

Anton Marc, LEAG