Katja Bogataj na Rijavčevih dnevih

23.10.2020

Na povabilo KUD Glasbene muze se je učenka glasbenega centra Ad libitum Katja Bogataj odzvala povabilu na prve Rijavčeve dneve.

Katja Bogataj iz Fužin obiskuje Osnovno šolo Ivana Tavčarja Gorenja vas in pouk instrumenta na Sovodnju. V septembru je nastopila na Rijavčevih dnevih na Vojskem nad Idrijo, kjer se je Ivan Rijavec rodil in tudi nekaj časa deloval.
Rijavec, od čigar smrti letos mineva štirideset let, je bil skladatelj, glasbenik, zborovodja, učitelj, ravnatelj glasbene šole in vsestranski glasbeni entuziast, ki je s svojim delovanjem pustil velik pečat na Idrijsko-Cerkljanskem in celotnem Primorskem. Njegova vnukinja, profesorica in pianistka Maja Tajnšek, ki zadnja leta prek svoje glasbene šole deluje tudi v naših krajih, se že več kot deset let trudi obuditi in ohraniti njegovo glasbeno zapuščino. Tako poleg odmevnega mednarodnega tekmovanja za klavir in harmoniko prireja še druge dogodke in izvaja krstne izvedbe njegovih klavirskih minuatur.
Katja Bogataj je na prireditvi pred domačijo na Vojskem, kjer so Rijavec in njegova družina nekaj časa tudi živeli, izvedla dve njegovi skladbi, prirejeni za kitaro, in dve drugi skladbi. Prireditev, ki so jo poleg glasbenikov iz KUD Glasbene muze izvedli člani KUD Planika Vojsko, je nosila naslov Spomini na Ivana Rijavca v glasbi, pesmi in besedi in je potekala pod veliko lipo pred domačijo "v Krpciji". Rijavec bi bil zagotovo ponosen, da njegova tovrstna glasba, ki je bila zaradi pomanjkanja notnega materiala prvotno skomponirana bolj kot ne le za interno uporabo v učne namene na glasbeni šoli, živi širše in že nekaj časa sega tudi v tujino, kjer jo številni mladi glasbeniki izvajajo z radostjo in velikim veseljem.