Knjižnica, ključ do širokih obzorij!

23.11.2023

To je slogan letošnjega Tedna splošnih knjižnic, ki poteka od 20. do 24. novembra. Splošne knjižnice vsem prebivalcem nudijo enakopraven dostop do knjižničnega gradiva.

Osnovna dejavnost slovenskih splošnih knjižnic je izposoja knjižničnega gradiva. Knjižnične zbirke so sestavljene iz raznovrstnega gradiva. Prevladujejo seveda tiskane knjige, knjižnice pa ponujajo tudi neknjižno gradivo, npr. različne zemljevide, notno gradivo, glasbene in filmske posnetke na različnih nosilcih, pa tudi igrače za najmlajše in malo starejše. V Tednu splošnih knjižnic (od 21. do 26. novembra) bo na Gospodarskem razstavišču Ljubljani potekal tudi 39. Slovenski knjižni sejem.

Vrtec Agata in poplavljeni prostori Krajevne knjižnice Poljane 
Kot že mnogo let doslej tudi letos nadaljujemo obiske skupin iz vseh vrtcev v občini. Veseli nas, da nam je prvo pravljično srečanje s skupinami otrok iz vrtca Agata v Poljanah uspelo izvesti v poplavljenih prostorih Krajevne knjižnice Poljane. Dva dni zapored sta prazne in zapuščene prostore nekdanje knjižnice polnila otroški smeh in veselje. Z otroki smo se pogovorili o ujmi, ki je doletela tudi knjižnico. Mnogi med njimi so vedeli, da knjižnice ni več, da jo je zalila voda. Ena deklica, stara dobri dve leti, je svoji vzgojiteljici, ko jim je povedala, kam gredo, celo rekla, da to ni možno, ker je knjižnico poplavilo. Bilo je veselo in žalostno hkrati. A ob pravljici, ki so ji prisluhnili, in novici, da nas nedaleč stran kmalu čakajo novi, svetli, vodi nedostopni prostori, smo se od zdaj že nekdanjih prostorov poslovili z nasmehom na obrazu.
Krajevno knjižnico Gorenja vas pa so obiskali otroci iz vrtca Zala. Skupina Mehurčki (vzgojiteljici Ana in Martina) iz enote vrtca na Dobravi je po našem srečanju v knjižnici na podlagi slišane pravljice izdelala prečudovite levčke, ki krasijo razstavni prostor na otroškem oddelku Krajevne knjižnice Gorenja vas. Ne spreglejte jih!

Viki Grošelj prvič javno predstavil svojo novo knjigo
V začetku novembra je v veliki dvorani Sokolskega doma potekala prva javna predstavitev nove knjige Vikija Grošlja z naslovom Mojih 33 odprav v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta. Viki Grošelj, vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh celin. Na svojo prvo odpravo se je podal leta 1975, ko so se s prijatelji povzpeli na vrh Makaluja. Ta vzpon je predstavljal pomembno prelomnico v njegovem alpinističnem udejstvovanju. Na vrhu sta ga redek zrak in hud mraz tako prevzela, da si je v življenju želel samo še to. Mnoge njegove odprave so žal zaznamovale smrti njegovih prijateljev, je pa seveda sodeloval tudi v zgodbah s srečnim koncem. Bil glavni koordinator v Sloveniji v reševalni akciji Tomaža Humarja z Nanga Parbata, ki je potekala leta 2005. Ni le vrhunski alpinist, je tudi čudovit govorec in velik humanitarec. Vsem, ki ste zamudili predstavitev knjige, je ta na voljo tudi v naši knjižnici.

Literarni večer – predstavitev knjige Na Škofjeloškem nekoč
Škofja Loka z okolico je dobila edinstveno knjigo, ki jo ima le malokateri kraj. Avtorji so prebivalci naših krajev, ki so v stoletjih v ljudski spomin zapisovali dogajanja na tem koščku zemlje. Knjiga prinaša ljudske pripovedi, pesmi, šege in pregovore v Škofji Loki z okolico ter v Poljanski in Selški dolini. Dodano je še poglavje o vsakdanji in praznični mizi na Škofjeloškem. Predstavitev knjige bo v torek, 12. decembra, ob 18. uri v veliki dvorani v Sokolskem domu v Gorenji vasi.

Bernarda Buh

Fotogalerija