Ko stopimo skupaj kot narod, zmoremo zgodovinske premike

24.6.2019

Da je temu tako, je dokaz naša lastna država. Ko smo leta 1990 na plebiscitu kot narod stopili skupaj, smo izglasovali samostojno državo. Od takrat naprej Slovenci sami pišemo svojo usodo.

Kljub visokim pričakovanjem in obetajočim začetkom je danes marsikdaj boleče gledati, kaj se dogaja z našo državo, za katero so morali naši rojaki leta 1991 dati tisto, kar je najbolj dragoceno – svoje življenje. Kar nekaj družin je v bitkah vojne za Slovenijo ostalo brez svojih najbližjih. Tudi zaradi njih bi morali z našo državo bolje upravljati in jo voditi v smeri države blaginje.

Namesto tega smo danes priče razpadanju zdravstvenega sistema, za katerega vsak prispeva znaten del svoje plače oz. pokojnine. Čakalne vrste se podaljšujejo, proračunska sredstva pa se namenjajo za preplačan material. V Kranju družinski zdravniki pravijo, da imajo dovolj standardov in normativov, ki jih pišejo uradniki v pisarnah, ki nimajo stika z realnim življenjem. Dovolj imamo udrihanja po koncesionarjih, saj je ravno naša občina dokaz, da ta sistem deluje.

Na podeželju žal prevečkrat naletimo na gluha ušesa ljubljanskih birokratov, ki ne poznajo našega načina življenja in ne vedo, s kakšnimi težavami se borijo tisti, ki se trudijo ohranjati poseljenost podeželja. Kmetijstvo moramo obravnavati kot panogo, ki je eden naših glavnih paradnih konjev. Po petih letih, odkar sem poslanec, še vedno ne morem verjeti, kakšni mojstri so na ministrstvih, da vsak zakon in predpis zakomplicirajo, kolikor se le da.

Državljani še vedno predolgo čakajo na sodiščih, ko pa se postopki končajo, pravici pogosto ni zadoščeno. Namesto da bi slovensko sodstvo delilo pravico, prepogosto deli krivico. Za manjše tatvine te obravnavajo kot najhujšega kriminalca, tisti, ki so pokradli milijarde v državnih bankah in zdravstvu, pa se prosto sprehajajo po Sloveniji ali pa uživajo na svojih jahtah, parkiranih v številnih marinah po Jadranskem morju.

Naše gospodarstvo, ki trenutno zaradi ugodne klime uspešno raste, skušajo omejiti z raznoraznimi davki in birokratskimi ovirami. Namesto da bi spodbujali in motivirali naše gospodarstvo z razbremenilnimi ukrepi, smo bili že večkrat soočeni z napovedmi slovenskih podjetij, da bodo svojo proizvodnjo odpeljali drugam. Ob tem nihče od vladajočih ne pomisli, da gre ob primerih selitve srednjih ali večjih slovenskih podjetij za udarec, ki prizadene celotne družine.

Da imamo vsega naštetega in še ostalega dovolj, smo državljani jasno povedali lani, ko so bile parlamentarne volitve. Vendar so kljub temu, da je bilo jasno, kdo je zmagal na volitvah, vlado sestavili 'mimo zmagovalca' s strankami, ki so Slovenijo že vodile v zadnjih sedmih letih in so krive za današnje stanje. Ponavljati stare prakse in pričakovati drugačne, boljše rezultate, je nesmiselno in ni mogoče.

V Sloveniji imamo odlične pogoje, da bi v svetu izstopali po presežkih. Na marsikaterih področjih to že počnemo. Skupaj smo močnejši, le s sodelovanjem in povezovanjem premagujemo še tako nepremagljive ovire. Uspelo nam je, da smo del kluba najbolj razvitih držav. Člani Evropske unije in zveze Nato. To je naša sedanjost in prihodnost in tu moramo ostati! Povezani z razvitim svetom, od katerega se lahko veliko naučimo in številne dobre prakse prenesemo k nam. Kakor se lahko tudi oni veliko naučijo od nas in marsikatere pozitivne zgodbe in rešitve iz Slovenije posvojijo tudi v svojih državah. Imejmo torej zgled in bodimo zgled!

Vsem želim ponosno praznovanje dneva državnosti! Bog živi Slovenijo!

Poslanec Žan Mahnič