Kolesarjem postavili tudi mlaja

23.6.2021

Kolesarska dirka Po Sloveniji je v zadnji etapi potekala tudi skozi občino Gorenja vas - Poljane. Navijači so le nekaj kasneje pozdravili še udeležence Maratona Franja. Med najhitrejšimi na Veliki Franji so bili tudi letos kolesarji iz občine Gorenja vas - Poljane, ki so se tako kvalificirali za svetovno prvenstvo amaterjev.

Junij je že tradicionalno v znamenju kolesarstva. Skozi Poljansko dolino poteka Maraton Franja, letos pa je na isti dan (13. junija) še peta, zadnja etapa kolesarske dirke Po Sloveniji.

Karavana na čelu s Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates), ki je prvič zmagal na slovenski pentlji, je imela start zadnje etape v Ljubljani, cilj pa v Novem mestu. Za uvod so prekolesarili traso Malega maratona Franja. Skozi Suhi dol, Lučine so se spustili v Gorenjo vas, nadaljevali v Poljane in naprej proti Škofji Loki. Le nekaj za njimi so navijači lahko pozdravili že udeležence Male in Velike Franje. Za dobrodošlico so kolesarjem v Gorenji vasi postavili celo mlaja.

Na Maratonu Franja, letos je potekal v jubilejni, štirideseti izvedbi, so se znova izkazali tudi kolesarji iz občine Gorenja vas - Poljane. Na Veliki Franji je skupno 12. mesto osvojil Aleš Hren (3:41,08). Bil je šesti najhitrejši Slovenec. Miha Alič (3:41,34, oba KDD LPP) je bil 17., Andrej Dolenc (3:41,35, Polycom Racing Team) pa 23. Hren je bil na koncu v skupini, ki se je v sprintu borila za peto mesto, Alič in Dolenc pa za 15. Med ženskami je bila Simona Dolinar (Polycom Racing Team) skupno 18.

Potek letošnje Velike Franje je predstavil Andrej Dolenc, ki je bil dolgo časa v ubežni skupini. "Udeležba je bila številna, saj ni bilo omejitev pri prijavah. Na Veliki Franji nas je startalo devetsto tekmovalcev, na Mali pa 1030. Zaprta vožnja je potekala do železniškega podvoza na Kajuhovi, kjer je bil leteči start dirke. Na začetku je bila v prvih vrstah kar velika nervoza in borba za položaje. Prvi pobegi so se začeli odvijati že takoj na začetku. Uspešen pobeg skupine treh kolesarjev, v kateri so bili Slovenca Gregor Tekavec in Uroš Bogša ter kasnejši zmagovalec Nizozemec Johnny Hoogerland, ki tekmuje za Avstrijo, se je zgodil malo po Dolgem mostu v Ljubljani. Ko so imeli nekaj sto metrov prednosti, sem se odločil, da se podam v beg še jaz. Uspelo mi je priključiti do ubežne trojke in složno smo nadaljevali pot. Malo pod vrhom vrhniškega klanca sta se nam pridružila še Matic Grošelj in Nemec Alexander Steffens. Skupaj smo vozili vse do Cerknega in si privozili že dobre tri minute prednosti pred glavnino. Na vzponu na Kladje sem v svojem tempu malo popustil in vrh prečkal na devetem mestu. Na spustu proti Sovodnju nas je ubežnike z izjemo treh, ki jim je uspelo priti v begu do cilja, ujela glavnina z okrog tridesetimi kolesarji. Skupaj smo nadaljevali vse do dveh kilometrov pred ciljem, kjer so se začeli siloviti napadi. Če ne bi imel krčev, bi bil verjetno še kaj višje, a sem tudi s tem zadovoljen," je pojasnil. Bil je blizu svoji najboljši uvrstitvi, ki je 15. mesto iz leta 2007. Pohvalil je tudi izjemno vzdušje ob trasi. "Franja je vsekakor veliko doživetje," je poudaril.

Štela je tudi za kvalifikacije za svetovno amatersko prvenstvo, ki bo sredi avgusta v Bosni in Hercegovini. "Vsi trije smo se kvalificirali in pogovarjamo se, da bi na svetovnem prvenstvu tudi nastopili," je še zaključil Dolenc.

Maja Bertoncelj

Fotogalerija