Letošnji rekorder je Janez Rupar

23.6.2021

Zadnja sobota v maju je bila v znamenju zaključka že 15. sezone Blegoških korenin. Organizator, Planinsko društvo (PD) Škofja Loka, je z izvedbo več kot zadovoljen.

Od 1. maja preteklega leta do 30. aprila letos se je namreč vpisalo 15623 posameznikov, kar je tri tisoč več kot v 14. in štiri tisoč več kot v 13. sezoni. V društvu ocenjujejo, da je k povečanju vpisov botrovala epidemija koronavirusa in vladne omejitve, ki so rekreacijo dopuščale. "To so planinci in mnogi drugi občani, ki prej niso obiskovali hribov, izkoristili. S tem so nedvomno pomembno prispevali k svojemu zdravju in/ali hitrejšemu okrevanju," je povedal Jože Stanonik.

V letošnji sezoni je 15 vpisov in s tem naziv Blegoška korenina prejelo 361 planincev. "50 in več vzponov je osvojilo triinštirideset, nad 100 trinajst, nad 200 šest in nad 300 vzponov sedem planincev." Rekorder 15. sezone s 365 vpisi je Janez Rupar - Jani, ki se je na Blegoš tako povzpel prav vsak dan. S 359 vpisi mu sledi Janez Kisovec, tretjeuvrščeni pa je Darko Trlep s 320 vzponi. Med planinkami se je na Blegoš 320-krat povzpela Ivanka Kisovec, sledita ji Jerneja Trlep s 313 vpisi in Marija Bizjak s 304 vpisi. Prvih osem z največ vzponi je iz Hlavčih njiv, Delnic, Gorenje vasi in Malenskega Vrha. Ločani so šele na devetem in desetem mestu. "V 15. sezonah so največkrat obiskali Blegoš Janez Kisovec, in sicer nad 4000-krat (preračunano v leta: 11 let vsak dan), nad 3000-krat pa Janez Rupar-Jani in Niko Franko. Rekorderji so prejeli priznanja in spominske slike Odbora Blegoških korenin in PD Škofja Loka," je pojasnil Jože Stanonik, ki je avtor naziva Blegoška korenina. Korenino za priznanje je izdelal Peter Jovanovič, kipar in slikar iz Dolenje Žetine. "Naziv smo potrdili na vrhu Blegoša ob prvem vpisu, 1. maja 2007. Ideja po vzoru Lubnikarjev se je odlično prijela, saj je bilo že v prvi sezoni več kot osem tisoč vpisov. Največ vpisov v vseh sezonah do sedaj so zbrali prav pohodniki občine Gorenja vas – Poljane."

PD Škofja Loka je obudilo staro navado, ko so se vaščani vasi izpod Blegoša na semenj v Farjem potoku zbrali ob pastirski staji na Blegošu. Leta 2019 je tako potekalo že 15. srečanje vasi Čabrače, Dolenje in Gorenje Žetine, Jelovice, Laz, Leskovice, Martinj Vrha, Robidnice in Volake. Če bodo razmere dopuščale, bo 16. srečanje jeseni, in sicer 12. septembra. Več na spletni strani društva.

Lidija Razložnik