Mednarodni festival žganih pijač na Visokem uspel

17.10.2024

Drugi Mednarodni festival žganih pijač, ki ga pripravlja Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe, je na prvo oktobrsko soboto k visoškemu dvorcu privabil več kot petsto obiskovalcev. Na pokušino je bilo 366 vzorcev različnih vrst žganih pijač.

Tradicija žganjekuhe v Poljanski dolini je dolga. Kotel imajo še vedno skoraj na vsaki kmetiji, uporabljajo jih manj. Zato je bilo prizorišče pri visoškem dvorcu po mnenju vodje festivala Cvetka Dolenca pravi kraj za organizacijo drugega Mednarodnega festivala žganih pijač Slovenija 2024. »V Sloveniji smo žganja postavili na stranski tir, predvsem določeni distributerji zelo promovirajo uvožene izdelke in je posledično promoviranje žganja na zelo nizkem nivoju. Mi ga skušamo dvigovati, s tem pa se dviguje tudi kakovost žganja,« je povedal Dolenc. »Premnogokrat pozabljamo, da se pri predjedi lahko popije 0,2 decilitra žganja, samo za okus, da telo lažje sprejme hrano. Naš glavni namen je dvig kulture pitja in dvig kvalitete žganja.«

Letos so v ocenjevanje prejeli 366 vzorcev. »Vzorce smo prejeli iz desetih držav v dvajsetih različnih kategorijah,« je razložil Dolenc. »Kvaliteta se je glede na lani izjemno dvignila, tako med tujimi kot domačimi proizvajalci. Bilo je podeljenih veliko zlatih medalj,« je vesel dejstva, da se njihovo poslanstvo dviga kakovosti uresničuje. Dolenc je pojasnil, da se zares iz zelo veliko stvari naredi zelo dobro žganje. »Menim, da jabolka in hruške, osnovno sadje za žganje, preveč dajemo na stranski tir zaradi vseh sodobnih okusov. Skuhati dobro žganje iz jabolk je skoraj težje kot iz aromatičnih zadev.« A hkrati je tu zares ogromno novih okusov. »Robidovo, lipovo žganje, mastika, storži, ginko, vrtnica, šipek – spekter okusov je vedno bolj raznolik.«

Klara Mrak