Mladi inovator Rok Gartnar

24.12.2019

Razvija stroje za gorske strmine

Rok Gartnar s Srednjega Brda je letos v Komendi predstavil kmetijsko mehanizacijo, primerno za delo na hribovitih in strmih področjih. Oba stroja, tračni obračalnik in gorski pobiralni zgrabljalnik, sta plod lastne inovacije in razvoja. Slednji je od oktobra dalje zaščiten s patentom in je kljub robustni izdelavi s svojimi 123 kilogrami najlažji na tržišču.

25-letnik je svoj prvi projekt – gorski traktor pričel sestavljati že v srednji šoli, a ga je zaradi pomanjkanja sredstev opustil. Danes skupaj z bratoma pod imenom Lavrih izdeluje dva različna produkta s tremi različnimi podsklopi. Gre za šest različnih strojev, ki so namenjeni spravilu krme. Z razvojem gorskega pobiralnega zgrabljalnika ALPFLOW je Rok začel januarja leta 2016. Takrat se je odločil pustiti službo in se v celoti posvetiti razvoju. »Približno devet konstrukcij je bilo potrebnih, da je v deseto uspelo,« se spominja. »Nikoli ne bom pozabil, kako je bilo: doma smo sedeli pri kosilu in vsi so mi prigovarjali, da naj opustim razvoj stroja, saj ne bo nikoli deloval in naj grem raje delat, češ, da bo več od tega!« (smeje) Ni se dal pregovoriti, sledil je svojim sanjam ter pridno delal naprej.

Izdelali približno 40 zgrabljalnikov
»Uspelo nam je izdelati enega izmed najboljših produktov na svetu,« ponosno pove Rok. Pobiralni zgrabljalnik se priključi na gorsko kosilnico, ki krmo pobira s tal in jo dovaja na vertikalno nameščen transportni trak, ki krmo transportira na stran. Ena izmed prednosti stroja je, da v krmi ni nečistoč. »Na svetu sva le dva lastnika patenta za pobiralni zgrabljalnik za enoosne delovne stroje.« Do sedaj so izdelali približno 40 zgrabljalnikov. V skoraj dveh mesecih so prejeli 15 naročil, a računajo, da se bo to število v času sezone še povečalo. »V enem mesecu lahko izdelamo približno 20 takšnih strojev,« še pove mladi inovator.

Stroje testirajo na domači kmetiji
Tračni obračalnik, s proizvodnjo katerega bodo pričeli v letu 2020, so razvijali in nadgrajevali dve leti, da je bil pripravljen za trg. Vseh 15, ki so jih izdelali, je šlo na testiranje k različnim uporabnikom. Sicer pa vse stroje testirajo na domači kmetiji. »Testiramo jih vse leto. Ob koncu sezone stroj podremo, da vidimo pomanjkljivosti, ki jih ima čisto vsak, jih odpravimo ter pričnemo z izdelavo.« Obstoječo ponudbo bo prihodnje leto dopolnila gorska kosilnica, ki je trenutno v zaključni fazi razvoja in prvih prototipov. »Leta 2021 želim prodreti na trg komunalnih strojev ter si tako zagotoviti delo preko celega leta.«

Potrebe po novih sodelavcih
Strojni tehnik razmišlja tudi o širitvi na tuji trg, a se zaveda specifičnosti strojev, ki so v pri vrsti namenjeni gorskim kmetijam. Na trgu obstajajo podobni stroji, a so po besedah Gartnarja ti cenovno nedostopni za povprečnega slovenskega in tujega kmeta. Večji obseg dela kliče po še dodatni pomoči v delavnici. »Vedno manj sem v delavnici in vedno več v pisarni, saj je veliko dela z nabavo materiala in risanjem konstrukcij. V prihodnjem letu načrtujem tudi dve novi zaposlitvi, naše stroje pa bomo predstavljali tako na sejmih kot tudi na terenu,« zaključi sogovornik.

Lidija Razložnik