Na občnem zboru predstavili zbornik ob obletnici

24.3.2023

V začetku marca se je na občnem zboru zbralo več kot 130 od skupno skoraj 780 članov Društva upokojencev za Poljansko dolino, ki letos beleži sedemdesetletnico delovanja. Ob tej priložnosti so izdali zbornik, ki so ga predstavili in poklonili svojim članom.

Zbornik Dober dan, starost, ki je izšel v nakladi 850 izvodov, so predstavili člani uredniškega odbora Valentin Bogataj (urednik), Majda Debeljak, Silvo Pivk in Vladimir Koračin. Ta je povedal, da so se že proti koncu leta 2021 pripravljali na slavnostno zaznamovanje 50-letnice obstoja društva in ustanovili uredniški odbor, vendar pa so z brskanjem po arhivih ugotovili, da je društvo še starejše, saj je kot ustanovni datum naveden 6. januar 1953. Pripravo zbornika, za katerega je dal pobudo Valentin Bogataj, so nadaljevali in zbrali za kar 180 strani gradiva, med katero je vključenih več kot 300 fotografij.

Z naslovom, uvodnim esejem o starosti, s poetičnimi verzi – haikuji, izbranimi fotografijami in tehtnimi uvodi k posameznim poglavjem so dvignili vrednost novi publikaciji, ki ni le kronološki pregled dela skozi leta, je povedal Valentin Bogataj. Člani so dodali vsak svoj pečat – nove ideje, občutenje, razmišljanje, ustvarjanje, kot je poudarila Majda Debeljak, ki je skupaj z urednikom zasnovala knjigo po poglavjih od začetkov 70-letnega delovanja, povezovanja preko raznoterih dejavnosti ter z različnimi društvi in institucijami, kar so dopolnili s pomembnimi dokumenti, besedili iz arhiva društva in tudi z novimi, avtorskimi. Zbiranje gradiva za knjigo je predstavil Silvo Pivk, ki je omenil še sodelovanje z oblikovalko Nives Lunder. Vsem članom s plačano članarino za letošnje leto so zbornik poklonili.

Dejavno skozi jubilejno leto
Člane je vodstvo društva med drugim seznanilo z delom v preteklem letu ter programom dela za letošnje leto. V načrte so umestili organiziranje izletov po Sloveniji in tujini, na športnem področju organiziranje rekreacije v balinanju, kolesarjenju, supanju, bowlingu in v prstometu ter udeležbo na primernih tekmovanjih. Na področju sociale in humanitarne dejavnosti bodo obiskovali najstarejše jubilante društva, bolne ali kako drugače pomoči potrebne člane ter člane v domovih starejših občanov … Skrbeli bodo za izobraževanje, na področju kulture pa bodo organizirali oglede opernih in gledaliških predstav, s kulturniki nastopali v domovih starejših občanov in na drugih prireditvah ter se med drugim z literati predstavili na Srečanju gorenjskih literatov. Tega bodo letos ob svojem jubileju ter v okviru Tavčarjevega leta v sodelovanju s Pokrajinsko zvezo društev upokojencev Gorenjske pripravili v Osnovni šoli Ivana Tavčarja v Gorenji vasi. Srečanje bodo obogatili s fotografsko razstavo Po poti Kosmovega Janeza. Najslovesnejši dogodek pa pripravljajo 1. julija, ko se bodo zbrali na uradni slovesnosti s kulturnim programom ob 70-letnici na Kmetiji Okršlan, na kateri bodo med drugim podelili priznanja zaslužnim članom društva.

Na občnem zboru so najštevilnejše društvo pozdravili tudi župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev za Gorenjsko Robert Plavčak ter predstavniki prijateljskih društev s Sovodnja ter iz Idrije in Žirov. Glasbeni program je oblikovala novoustanovljena glasbena skupina članov društva, harmonikar Janez Šubic, kitarist Brane Novak in škafbasist Milan Kalan, ki je poskrbela za sproščeno vzdušje tudi v neuradnem delu, v katerem se jim je pridružila še harmonikarica Anja Koračin.

Damjana Peternelj