Najboljši na regijskem preverjanju

20.7.2023

Ekipa Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane je na junijskem regijskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije v Radovljici dokazala najboljšo usposobljenost in med devetimi ekipami prejela najvišje število točk.

Regijska preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči so potekala na osmih lokacijah po Sloveniji v soorganizaciji območnih združenj Rdečega križa Slovenije in izpostav Uprave RS za zaščito in reševanje. Regijsko preverjanje za Gorenjsko je potekalo 24. junija v Radovljici. 

Udeležila se ga je tudi ekipa Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane v sestavi: Nina Strel, Neža Kovač, Anja Štravs, Katja Štucin, Monika Stanonik in Tomaž Čadež, ki so vsi tudi člani različnih gasilskih društev v občini. »Naše predznanje temelji na tečaju za bolničarja, nekaj deklet dela tudi na področju zdravstva. Seveda se dodatno izobražujemo na posvetih in seminarjih, kjer se seznanjamo z aktualnimi smernicami, « poudarja vodja Tomaž Čadež.

Preverjanje, na katero se je ekipa pripravljala pol leta, deloma tudi z ekipama iz Žirov in Škofje Loke, zadnja dva meseca tudi po realnih vnaprej pripravljenih scenarijih, je bilo tekmovalne narave. Prikazati so morali usposobljenost in znanje pri reševanju in oskrbi prikazanih poškodb ponesrečencev v različnih nesrečah, ki nas lahko prizadenejo, kot so: poškodba medenice, udarnina glave, srčni infarkt, hipoglikemija, anafilaksija, popolna zapora dihalne poti, poškodba gležnja, opeklina prstov, ugrizna rana. Hkrati je bila podana tudi ocena dela vodje ekipe na dveh delovnih mestih od štirih, kjer so imeli za reševanje na voljo deset minut. Scenariji so predvidevali prometno nesrečo, udar strele, pretep navijačev nogometnega kluba in dogodek v baru z večjim številom poškodovanih. Naša ekipa je med devetimi iz Gorenjske dosegla najvišje število točk in prvo mesto, po seštevku točk vseh ekip na regijskih tekmovanjih je za državno preverjanje zasedla 17. mesto med 51. ekipami. Na podlagi sprejetih pravil se na državno tekmovanje usposobljenosti ekip prve pomoči uvrsti le štirinajst najboljših ekip. Gorenjevaška je zbrala 1408 točk, le petnajst več jih je dosegla ekipa, ki je kot zadnja prestopila prag za uvrstitev na 29. državno preverjanje usposobljenosti ekip, ki bo potekalo septembra v Zagorju ob Savi.

Seveda si člani naše ekipe prve pomoči, ki je usposobljena za reševanje v primerih hujših naravnih in drugih nesreč, želijo tudi uvrstitve na državno tekmovanje, a kljub temu njihov primarni cilj ostaja čim boljše sodelovanje z gasilskimi enotami v občini, v svoje vrste pa vabijo tudi nove člane, ki jih zanima prva pomoč in delovanje enot v sistemu zaščite in reševanja. »Zaželeno je osnovno znanje prve pomoči in dobra volja ter pripravljenost vložiti nekaj prostega časa za izobraževanja in usposabljanja,« dodaja Tomaž Čadež. Ekipi prve pomoči Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane čestitamo za odlično uvrstitev!

Damjana Peternelj