Najraje ustvarja unikatne izdelke

22.7.2019

Anže Stržinar

Anže Stržinar iz Žirovskega Vrha Sv. Urbana je na nedavnem Tednu obrti in podjetništva na Loškem, v okviru katerega je potekala 15. razstava izdelkov dijakov lesarske in strojne šole Škofja Loka, prejel prvo nagrado za moderno hrastovo mizo. S svojimi izdelki je prepričal že marsikatero komisijo.

Anže, ki je letos zaključil srednjo tehniško šolo, program lesarstva v Šolskem centru Škofja Loka, in bo jeseni šolanje nadaljeval na višji strokovni šoli, prav tako program lesarstvo v Škofji Loki, se za izdelovanje lesenih izdelkov navdušuje že od 7. razreda. Takrat je začel obiskovati modelarski krožek, kjer so sprva izdelovali letala in razne čolne, sčasoma pa je začel izdelovati tudi stenske ure in druge zahtevnejše izdelke.
Pravi, da najraje ustvarja iz hrastovega in bukovega lesa predvsem unikatne, bolj posebne izdelke, za katere se mu ideja porodi spontano ali ga navduši kdo izmed domačih. Doma tako že lahko uživajo na njegovem počivalniku, ki ga je poimenoval Vzlet, saj je nastal v sklopu šolskega projekta Planica. Zanj je lani prejel tretjo nagrado na Tednu obrti in podjetništva na Loškem. Uvrstil se je tudi na slovensko olimpijado poklicev SloSkills, to je tekmovanje v poklicnih spretnostih, kjer je z izdelanim okenskim krilom dosegel drugo mesto in za las zgrešil uvrstitev na evropsko tekmovanje EuroSkills. Zanimivih idej mu ne manjka, saj je v okviru natečaja Naplavljen les naredil tudi mizo, ki jo je v celoti izdelal iz naplavljenega lesa, ki ga je nabral ob Poljanski Sori.
Tovrstnih tekmovanj in razstav se rad udeležuje, ker tako nabira nove izkušnje in spoznava zanimive ljudi. Anže ima doma manjšo delavnico, zato večino izdelkov izdela v šolskem centru, pri delu pa so zanj ključni natančnost, dobra ideja in znanje ter spretnost, kako idejo realizirati.
Kje pa se vidi čez deset let? »Zagotovo v mizarstvu, kjer bi rad izdeloval unikatne izdelke, ne le serijsko določenega kosa pohištva,« je odločen Anže. Pri uresničevanju njegovih ciljev mu tudi v uredništvu Podblegaških novic želimo veliko uspeha.

Tina Dolenc

Fotogalerija