Nam se rola – od veselja in obveznosti

23.6.2021

Na OŠ Ivana Tavčarja poskušajo v času ukrepov zaradi pandemije delovati čim bolj normalno. Pouk poteka po učnih načrtih, zaključujejo ocenjevanja, devetošolci se počasi poslavljajo, tekmovanja se končujejo …

Od začetka maja je pod nadstreškom vhoda v šolo ob kipu Ivana Tavčarja nova tabla, na kateri so zapisani najpomembnejši mejniki v zgodovini šolske stavbe. Z nje je razvidno, da so šolo zgradili leta 1971, športno igrišče uredili leta 1984, prizidek šole in vrtca dodali leta 1999, zadnja velika pridobitev – športna dvorana in ureditev okolice – pa se je zgodila leta 2019. Letnice so zapisane na risbi, ki prikazuje zapis zvokov murnovega oglašanja, ki jo je ustvaril Ivan Regen, biolog, rojen v Lajšah, vasici nad šolo. Tablo je ob 50-letnici šolske stavbe izdelal Studio Grad iz Škofje Loke.

Z rolerji in pešbusom
Mesec maj je končno prinesel malo sončnega vremena, zato ga je bilo treba hitro izkoristiti in v okviru športne vzgoje izvesti rolanje. Šola je kupila ducat novih rolerjev in zaščitne opreme, tako da so lahko zagotovili opremo vsem učencem. Prvo- in drugošolci so tako usvojili ogromno novih veščin na osmih koleščkih in izpolnili eno izmed nalog v športnem programu Zlati sonček.
V skladu z epidemiološkimi razmerami sta hoja in kolesarjenje prepoznana kot najboljši način prihajanja v šolo. Zato je priporočljivo, da starši omogočijo otrokom, da lahko gredo v šolo peš ali s kolesom. To podpira tudi projekt Pešbus, ki je ponovno zaživel od 24. do 28. maja in so učenci lahko v skupinah s spremstvom odraslih prišli v šolo.

Tekmovanja iz različnih znanj 
Zvrstila so se nekatera tekmovanja iz znanja. Na šolskem tekmovanju iz prostorske predstavljivosti Matemček je tekmovalo 18 učencev od šestega do devetega razreda; 15 jih je osvojilo bronasto priznanje, šest se jih je uvrstilo na državno tekmovanje. Tjaša Demšar je osvojila srebrno priznanje. 
Izvedeno je bilo tudi tekmovanje iz razvedrilne matematike. Štirje učenci so prejeli bronasto priznanje, Tjaša Demšar pa je na državnem tekmovanju prejela zlato priznanje.
Najbolj množično je bilo tekmovanje iz matematike, saj je na šolskem sodelovalo kar 241 učencev od prvega do devetega razreda; 86 jih je osvojilo bronasto priznanje, štirje pa srebrno: Nace Božnar, Anja Gantar, Neža Šturm in Tjaša Demšar. Tekmovanja iz znanja biologije za Proteusova priznanja se je udeležilo 15 učencev iz osmega in devetega razreda. Glavna tema so bile glive. Bronasto Proteusovo priznanje so prejeli: Urban Slabe, Mark Bevk in David Jeraša iz osmega razreda, iz devetega razreda pa Veronika Kavčič in Lucija Peternelj. Tudi na tem tekmovanju je bila najuspešnejša Tjaša Demšar, ki je osvojila srebrno Proteusovo priznanje. Tekmovanja iz znanja kemije za Preglova priznanja se je udeležilo 13 učencev iz osmega in devetega razreda. Bronasto Preglovo priznanje so prejeli: David Jeraša in Tjaša Demšar iz osmega razreda ter Kristina Ferlan iz devetega razreda. David Jeraša se je uvrstil na državno tekmovanje, na katerem je dosegel sto odstotkov in z najboljšim rezultatom v državi osvojil zlato Preglovo priznanje. Tekmovanja so se zaključila, nekaj rezultatov pa do časa pisanja tega prispevka še ni bilo znanih. Po doseženih rezultatih lahko sklepamo, da nekateri učenci s svojimi sposobnostmi in delom lahko posegajo po najvišjih priznanjih.

Pandemija se umirja, pouk se končuje 
Učenci tretje triade bodo lahko dokazali svoj prispevek k umirjanju epidemije s samotestiranjem. K temu so pristopili prostovoljno. V šoli so dobili vse potrebno in ob nedeljah zvečer opravili test po navodilih na videoposnetku. Naj bodo rezultati testiranja na koronavirus vedno negativni, ljudje pa kljub težavam in obveznostim pozitivni.

Nina Dolenc

Fotogalerija