Naporen, a uspešen maj v šoli

22.6.2023

Maja se je na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas zamenjalo vodstvo. Uresničili so načrtovane dejavnosti za ta mesec – NPZ, tekmovanja, MEPI, Pešbus, nenačrtovano pa so izvedli dan boja proti vsem vrstam nasilja.

Prvi dan po prvomajskih počitnicah je bil za OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas poseben dan. Svoje poslanstvo je začela ravnateljica Nataša Grom. Predstavila se je kolektivu in učencem na matični šoli in podružnicah na Sovodnju in v Lučinah. Na začetku maja so šestošolci in devetošolci pisali nacionalne preizkuse znanja, zvrstila so se še zadnja tekmovanja iz znanja, in sicer državno tekmovanje iz kemije in konstruktorstva, občinsko kolesarsko tekmovanje Kaj veš o prometu? in Cici Vesela šola. Zaključilo se je tekmovanje iz matematike. Bronasto šolsko priznanje je osvojilo 16 učencev od 6. do 9. razreda. Na regijsko tekmovanje se je uvrstilo 12 tekmovalcev. Tanaya Pilipović, Jakob Peternel, Tajda Kržišnik, Janja Frlic, Neža Šturm, Ožbej Drmota, Ajda Kržišnik in Amadej Trobec so osvojili bronasto priznanje. Na državno tekmovanje so se uvrstili Neža Šturm, Tajda Kržišnik in Jakob Peternel, ki so si priborili srebrno državno priznanje.

Odlični športniki
Naši športniki so se odlično odrezali na medobčinskem prvenstvu v atletiki. Najvišje so se povzpeli Rubi Lauseger, Jerica Strel, Anamarija Klemenčič, Sofija Benedičič, Jernej Štravs in Aljaž Oblak, stopničko nižje Nace Božnar, Manca Peternel, Žiga Gantar in Anja Velikonja, bronasto medaljo pa so si nadeli Andraž Frelih, Jernej Eržen, Žana Drole, Lukas Lauseger in moška štafeta. Sofija Benedičič, Lara Burjek in ženska štafeta so popravile šolske rekorde. Tudi področno prvenstvo je prineslo kar nekaj uspehov. Učenci so se kar šestkrat povzpeli na stopničke, in sicer na najvišjo stopničko Sofija Benedičič (300 m), na stopničko za 2. mesto Lara Burjek (60 m), Jernej Štravs (600 m) in ženska štafeta v postavi Lara Burjek, Rubi Lauseger, Ajda Dolinar, Sofija Benedičič, na stopničko za 3. mesto pa Rubi Lauseger (60 m), Jerica Strel (vorteks).

Sredi maja je na šoli potekala prireditev ob zaključku bralne značke. Udeležili so se je vsi učenci, ki so opravili bralno značko na matični šoli in na obeh podružničnih šolah. Umetnik Andrej Rozman - Roza se je odlično znašel pred velikim številom ljubiteljev branja in jim na svoj hudomušen način predstavil nekatere svoje pesmi. Ob koncu obiska je v knjigo vtisov z zapisom takole strnil misli o branju:
»Po celem svetu hodimo
v pižami in s copati, 
nikomur nič ne jemljemo, 
pa smo vse bolj bogati, 
zato ker so na svetu knjige 
in ker znamo brati.« 
Učenci od 1. do 5. razreda so si po podelitvi priznanj ogledali odlično odigrano dramsko igro Mlin, ki so jo pripravili učenci dramskega krožka s Podružnične šole Sovodenj.

V šolo pešačili
Organiziranih je bilo kar nekaj športnih dnevov, na katerih so se učenci pomerili v različnih športnih veščinah. Učenci 4. razreda so se udeležili glasbene delavnice v Sorici in si ogledali muzej v Železnikih. Petošolci so bili v Muzeju Bistra, šestošolci pa so raziskovali rastlinstvo v okolici šole. Najbolje so se imeli učenci 8. razreda v petdnevni šoli v naravi v Murski Soboti, kjer so spoznavali življenje in naravo prekmurskih ravnic in Goričkega. Devetošolci pa so bili na ekskurziji po avstrijski Koroški.

Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) vsako leto pritegne večjo skupino devetošolcev. Aprila so bili na dvodnevni poskusni odpravi, maja pa so se odpravili še na zaključno odpravo.

Že šesto leto zapored je potekal projekt Pešbus z namenom čim več otrok pripraviti, da se na pot do šole in iz nje odpravijo peš. Pešbus ni samo suhoparni sprehod do šole, ampak veliko več. Z drugimi sovrstniki se lahko otroci spoznajo, poklepetajo in vse to počnejo v naravi. Pešbus »je vozil« od 22. do 26. maja. V petek, 12. maja, je v po slovenskih šolah potekal dan kulture nenasilja in strpnosti. Po šolskem ozvočenju je ravnateljica nagovorila učence in v daljšem govoru poudarila, da je skupna dolžnost vseh, da delamo skupaj, in pozvala k udejanjanju ničelne tolerance do nasilja. Razredniki so se na razrednih urah pogovorili o tej temi primerno razvojni stopnji svojih učencev. Opozorili so na brezbrižnost in brezčutnost in na to, da če so priča kakršni koli obliki nasilja, so to dolžni povedati odrasli osebi. Svet bi bil lep, če bi vsi znali nasilju reči stop.

Tanaya Pilipović, Regina Borovič in Sabina Filipič