Naravne lepote in kulturna dediščina na dosegu roke

19.10.2023

Naši kraji so res lepi – poimenovanje raj pod Blegošem ni iz trte izvito. Hvaležni smo lahko, da živimo tu in da tu stoji naša šola – sredi narave in kulturnih znamenitosti. Da pohajamo po hribih ter spoznavamo kulturno dediščino, nam ni treba daleč. Gora, Blegoš, Stari vrh, Bukov vrh, Pasja ravan in Žirovski vrh so čisto blizu, prav tako Visoko, Šubičeva hiša in številne freske na fasadah hiš.

V prelepih sončnih dneh septembra in oktobra je Gora nad Malenskim Vrhom k sebi zvabila učence prvega triletja Osnovne šole Poljane, ki so pri cerkvi naredili tudi nekaj gibalnih vaj v spomin na legendarnega športnega novinarja Staneta Ureka, zagovornika zdravega življenja in rekreacije, ki ga je poljansko hribovje tako očaralo, da mu je namenil velik del svojega življenja. Na poti so otroci uživali v čudovitih barvah jeseni, prostranih razgledih in dobri družbi.
Tretješolci so se odpravili še na en športni dan – na Visoko, kjer so se zabavali ob skupnih igrah, teku in druženju v naravi. Učenci 4. razreda Goro nad Malenskim Vrhom že dobro poznajo, zato so jo letos mahnili na Gabrško goro. Pot je bila najprej zavita v meglo, kmalu pa se je pokazalo sonce, ki jih je spremljalo ves dan. Nekateri učenci so nadobudno oprezali za jesenskimi plodovi in bili za vztrajnost nagrajeni s kakšnim jurčkom ali »marelo«, vsekakor pa so na pohodu vsi uživali.

Tekli tudi za dober namen
Že tretje leto zapovrstjo smo tekli za dober namen in podprli Junake 3. nadstropja. Tokrat so učitelji z učenci v dopoldanskem času bodisi prehodili bodisi tekli v akciji ozaveščanja o otroškem raku. Tek je potekal skozi Poljane, Hotovljo in Predmost. Tema, ki smo ji letos namenili čas na postajah, pa je bila Kako pristopiti k družinam otrok z rakom. Starši junakov so pripravili nekaj nasvetov, ki smo jih sproti prebrali in tako spodbujali sočutje, empatijo, solidarnost, dobrosrčnost – vrednote, ki so bistvene za obstoj človeka in sobivanje nas vseh. Tako smo zaokrožili zlati september.
Na državnem tekmovanju v gorskem teku Smlednik 2023 pa so Loti Poljanšek, Ema Klemenčič, Veronika Pisk in Maruša Šubic osvojile ekipno 4. mesto med dekleti, skupaj z Martinom Piskom, Nejcem Poljanškom, Andražem Šubicem in Izakom Zverom pa je naša ekipa osvojila 1. mesto v državi. Gorenjska banka je v sodelovanju z Nogometnim klubom Olimpija letos aprila zagnala družbeno odgovoren projekt Žoge vsem zmajčkom, v katerem bodo med slovenske otroke razdelili 10.000 nogometnih žog. Projekt nadaljujejo tudi to jesen, saj želijo čim bolj vključiti tudi lokalno okolje. Našo šolo je predstavnica Gorenjske banke razveselila že v septembru, ko je učitelju športa simbolično izročila nogometno žogo, učenci pa so vse žoge zelo kmalu tudi preizkusili.

Kulturni dan na Visokem v Tavčarjevem letu
Učenke in učenci 7. ter 8. razreda so letošnji prvi kulturni dan posvetili Ivanu Tavčarju. Veronika in Maruša sta zapisali: »V sredo, 20. septembra, smo osmošolci imeli kulturni dan. Spoznavali smo Ivana Tavčarja in njegova dela. Najprej smo peš odšli na Visoko. Tam smo najprej imeli dramsko delavnico, na kateri smo z mimiko uprizarjali pesmi, pravljice in pregovore. Potem so nam razkazali dvorec ter nam povedali nekaj o Tavčarjevem življenju. Najbolj zanimivo se nama je zdelo, da so Tavčarja izključili iz gimnazije v Ljubljani. Po ogledu dvorca smo pomalicali in se vrnili v šolo. Tam smo si ogledali nekaj odlomkov iz filma Cvetje v jeseni.« Kaj pa o kulturnem dnevu pravijo osmošolci? Lovru in Niku sta bila najbolj všeč malica in film, Nace je užival v sprehodu do Visokega in nazaj, Neži je bil všeč sladoled, Izaku pa se je najbolj v spomin vtisnila pantomima.

Srečanje Unescu pridruženih šol Slovenije
Predstavniki Unesco šol Slovenije so se najprej družili v Biotehniškem centru Naklo, nato pa je vsako središče odšlo na eno od gorenjskih šol, kjer so imeli zanje pripravljene zanimive dejavnosti. V Škofji Loki so se združile tri šole (Osnovna šola Cvetka Golarja, Gimnazija Škofja Loka in Osnovna šola Poljane), ki so gostile vrstnike in vrstnice ter njihove mentorje iz Posavja, Dolenjske in Bele krajine. Zanje so pripravili voden ogled mesta, risanje razglednic iz Škofje Loke in pripravo dražgoških kruhkov. Sodeč po nasmehih ob odhodu jim je bil ta del Gorenjske zelo všeč. V Škofji Loki je potekala tudi likovna delavnica Mala Groharjeva kolonija. Z naše šole so se je udeležile učenke Ajda, Alina in Tinkara, ki so uživale v lepih razgledih na sončno Škofjo Loko.

Bernarda Pintar

Fotogalerija