Nič nas ne ustavi, niti korona

23.6.2021

To smo mi, Banda tekaška, skupina ljubiteljev teka in gibanja v naravi. Že nekaj let se srečujemo na skupnih treningih in raznovrstnih podvigih.

Do obdobja epidemije je bil ta ob torkih v telovadnici Poljane, ob četrtkih zvečer pa zunaj v naravi, kjer smo tekli s "čelkami". Tako imenovano četrTEKovanje je tudi v koronskem obdobju potekalo skoraj v vsakem vremenu, pozimi nas ne mraz ne sneg nista odvrnila od narave in doživetij ... Seveda z upoštevanjem razdalje in navodil. Ob koncih tedna pa smo se dogovorili za kakšen daljši trail po naših hribih in tako spoznali še kar nekaj prej neodkritih lepot Poljanske doline. 

Kaj nas vleče skupaj, dekleta in fante iz naše občine in bližnje okolice, od Žirov do Poljan, različnih starosti in poklicev? Veselje do gibanja, do druženja in želje po novih izzivih. Občutek, da ob spodbudi drug drugega zmoremo veliko več, kot smo mislili, da lahko … Uživanje v premagovanju kilometrov, ki nas sprostijo po napornem vsakdanu. Nikoli nam ni dolgčas, saj se med tekom velikokrat nasmejimo kakšni prigodi ali pa svetujemo drug drugemu v primeru težav ali poškodb. Da tek ni preveč enoličen, si izmislimo vse mogoče. Ob kulturnem prazniku združimo tek z branjem poezije. Sodelujemo pri evrestingu, ki si ga kot izziv zada Cene, ali pri spremljanju Boštjana na Triglav – čez Grintovec in Stol … Spet drugič naredimo "tekaški šiht", osem ur gor in dol na Makovce ali šest ur iz Kopačnice do nekdanje italijanske meje na Poklonu. Pretekli smo tudi Gorenjevaški pohodni krog, obkrožili porečje Sore, ne da bi prečkali kakšen njen pritok. Šli na HG trail spoznavat idrijske hribe pa tudi gostovat v sosednjo Italijo, Hrvaško Istro in Srbijo. Običajno imamo dve ali tri skupine in vsaka v svojem tempu premaguje kilometre in višinske metre. Na koncu seveda tek zaključimo z druženjem, ki mu rečemo analiza. Ali tekaška filozofija, če hočete. Takrat se pogovorimo o opravljenem izzivu, si izmenjamo izkušnje, podelimo kakšen zaslužen pokal najbolj vztrajnim in predvsem skupaj poiščemo prihodnje izzive. Skratka, prav "fajn" se imamo!

Majda Trček