Novice iz knjižnic v občini

4.6.2019

Z dogodki za otroke zaključili, vrnejo se spet jeseni

V knjižnici smo za to sezono zaključili z dogodki za najmlajše, junija bo v Škofji Loki še zaključek projekta Družinsko branje.   

Predstava Maček Muri 
15. aprila je v goste prišla dramska skupina mladih igralcev (najmlajši je štel šest let) pod vodstvom Nadje Strajnar Zadnik. Otroci so res fantastično odigrali predstavo Maček Muri. Velika dvorana Sokolskega doma je bila zapolnjena do zadnjega kotička in odzivi obiskovalcev so bili le pozitivni.S to prireditvijo smo tudi zaključili dogajanje za otroke v knjižnici, ki se bo nadaljevalo v jeseni. Do takrat pa starši in mladi bralci povabljeni, da nas obiščete in si izposodite knjige.Odnos do knjige in branja se tako kot na vseh področjih našega življenja vzpostavlja v najzgodnejši mladosti ter v krogu družine. Zato si le vzemite čas, si skupaj z otrokom poiščite prijeten kotiček v senci  in se zabavajte ob branju dobrih pravljic tudi v vročih dneh.

Trimesečna članarina
Dopusti so pred vrati in na plano bodo prišli ponovno počitniški bralci. Zato vas želimo obvestiti, da imate v vseh enotah Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka možnost vpisa za tri mesece in članarina za to obdobje znaša le 5 eur. Naj bo dobra knjiga vaša spremljevalka na oddihu.

Projekt Družinsko branjeV mesecu juniju zaključujemo četrto leto projekta Družinsko branje. Zato vas vabimo, da pohitite z izpolnitvijo nagradnih kupončkov in se oglasite v knjižnici, kjer boste prevzeli nagrado. Ob zaključku projekta pripravljamo predstavo Pika Nogavička in gusar Val, ki bo v četrtek, 6. junija, ob 18. uri na mladinskem oddelku (Nama) v Škofji Loki. Povabljeni.

Bernarda Buh

Statistika za leto 2018
Tudi letos smo izdali zgibanko, ki podaja nekaj številk, ki govorijo o našem delu v preteklem letu. Zgibanko lahko dobite v knjižnici.
Kratek povzetek za Občino Gorenja vas - Poljane:
• Število prebivalcev občine: 7.541; članov knjižnice: 2.284 (30,3 %).
• Obisk za izposojo gradiva (brez prireditev in čitalnice): 35.202, od tega Gorenja vas: 22.027, Poljane: 11.244, Sovodenj: 1.931.
• Izposoja gradiva na dom: 139.573, od tega Gorenja vas: 89.236, Poljane: 42.283, Sovodenj: 8.054.
• Zaloga gradiva: 35.370, od tega Gorenja vas: 20.807, Poljane: 11.819, Sovodenj: 2.744.
• Sredstva občine za knjižnično dejavnost na prebivalca: 13,35 evra.

 

BRALNI KOTIČEK

ZA ODRASLE:

Urška in Andrej Stritar: Z OTROKI V GORE ‒ Družinski izleti (založba Sidarta)
V razširjeni in temeljito posodobljeni izdaji prvega slovenskega družinskega vodnika je opisanih 83 izletov po vsej Sloveniji. Vodnik je namenjen vsem, ki bi radi lepoto gora in narave delili z otroki ali pa se sami podali na lažji izlet.
Vsak izlet je opremljen s preglednim reliefnim zemljevidom ali skico, ki služi predvsem temu, da si lažje ustvarimo predstavo o poteku poti. Navedene so naravne in kulturne znamenitosti v bližini, kar lahko služi kot koristen namig za popestritev ture.
Kratke zgodbice, zanimivosti, legende in pesmice, ki se navezujejo na posamezne izlete, so namenjene tako odraslim kot otrokom: prvim kot navdih za pripovedovanje, drugim pa kot dodatna motivacija.

ŠČEPEC REŠITVE (več avtoric) (založba Jasno in glasno)
To je knjiga, ki so jo mnogi poimenovali »začimbna biblija«. Razkrila vam bo zdravilne moči in podala napotke za pravilno uporabo 30 začimbnic, s katerimi lahko uspešno rešimo številne težave.
Z začimbami lahko zmanjšamo tudi potrebo po različnih kemikalijah v hiši. Nekatere uspešno odganjajo muhe in komarje, druge opravijo z molji, tretje preprečujejo nastanek plesni ali jih lahko celo preženejo s stene.
In zakaj o vsem tem vemo tako malo? Zakaj danes uporabljamo manj začimb kot kadar koli prej?
Zakaj jih je industrija izgnala iz hrane in jih nadomestila s pogosto škodljivimi kemikalijami?
Čas je, da tudi na tem področju stopimo korak nazaj (ali naprej) – k sebi in k naravi. Prihranili si bomo veliko težav in veliko denarja ter si pridobili nova spoznanja o razsežnostih stvarstva, ki nas obkroža.

E. H. Radinger: MODROST VOLKOV
Ljubi svojo družino, skrbi za tiste, ki so ti zaupani, nikdar ne obupaj in nikoli se ne prenehaj igrati – to so življenjska vodila volkov, ki empatično skrbijo za ostarele in poškodovane člane tropa, ljubeče vzgajajo naraščaj, v igri pa znajo pozabiti na vse naokoli.
V knjigi Modrost volkov nemška specialistka za volkove, Elli H. Radinger, pripoveduje napete zgodbe o čutu za družino, zaupanju, potrpljenju, zmožnosti vodenja, pazljivosti, pozornosti, soočanju z neuspehi ali smrtjo. Razkriva osupljiva, do zdaj neznana spoznanja o življenju volkov in zatrjuje, da bi bili volkovi verjetno boljši ljudje od nas. Volkovi namreč razmišljajo, sanjajo, načrtujejo, se med seboj inteligentno sporazumevajo – pri tem pa so nam bolj podobni kot katero koli drugo bitje. Podobnosti avtorica vidi predvsem glede ključnih vrednot in socialnih struktur. Po drugi strani pa tudi ni zanemarljiva osebna odločitev avtorice, da zapusti varno službo in se preizkusi v povsem novem okolju.

ZA MLADE in NAJMLAJŠE:

Pilkey: PASJI MOŽ (strip)
Nove dogodivščine najbolj slavnega super policaja s pasjo glavo!
V času teme in brezupa, ko napadajo vedno novi nenavadni podleži, je lahko edini rešitelj en in edini Pasji mož! V novih epizodah se spoprime z zlobnimi kosmatinci in sklepa nova zavezništva ter z bistroumnostjo in čekani ohranja red v domačem mestu.

S. Pregelj: ZGODBE S KONCA KAMENE DOBE: Deček Brin
Zbirka Zgodbe s konca kamene dobe je namenjena bralcem konca prvega ter tistim v drugem bralnem obdobju. Primerna je tudi za oklevajoče bralce drugega in tretjega bralnega obdobja. Tematika življenja koliščarjev je predstavljena skozi ravno prav napete zgodbe dečka Brina. Posebna odlika knjig v tej zbirki so dodatki, kjer so razloženi posamezni pojmi iz tistega časa in navedeni viri, ki dokazujejo, da so zgodbe ustvarjene na podlagi pravih zgodovinskih dejstev. Ilustracije Jureta Engelsbergerja s črno-belo govorico dopolnjujejo zgodbe in dopuščajo domišljiji mladih bralcev prosto pot.

Fotogalerija