Novice iz knjižnic v občini

22.7.2019

Mladi, si drznete sprejeti bralni izziv?

Drugo leto zapored otroke in mlade do 15. leta vabimo, da sodelujejo v poletnem bralnem izzivu. Na posebnih listih, ki jih dobijo v vseh knjižnicah, je 25 polj in v vsakem je naveden bralni izziv, na primer: preberi eno izmed poučnih knjig; preberi knjigo najljubšega pisatelja; preberi e-knjigo s portala Biblos; preberi knjigo z naslovnico modre barve; preberi knjigo, ki ima manj kot 50 strani; preberi knjigo na ali pod drevesom ... Za opravljenih pet izzivov bodo v knjižnici prejeli ledeno sladko nagrado.

Julija in avgusta knjižnica deluje po poletnem delovnem času. V Gorenji vasi jo lahko obiščete vsak torek in četrtek od 13. do 19. ure, v Poljanah pa ob sredah v istem času. Izposojevalna enota na Sovodnju je odprta ob sredah od 14. do 16. ure.

Že drugo leto so nas k sodelovanju povabili prireditelji Festivala družin. Pripravili smo zanimiv izbor knjig tako za najmlajše, mladino kot odrasle obiskovalce festivala. Pod krošnjami dreves so se prav zabavali ob prebiranju raznovrstnih zgodb. Klavdija Kralj, zadolžena za knjižnico, nam je zaupala zanimiv pripetljaj: »Prijateljica, ki ima štiri sinove, me je v času kosila spraševala, ali sem videla njenega najstarejšega sina (drugošolec), ker ga že celo dopoldne ni od nikoder. Ko sva se srečali čez kakšno uro, sem jo vprašala, ali so ga našli. Z nasmehom mi je odgovorila, da je bil ves čas v knjižnici in bral.« Veseli nas, da je knjiga prisotna tudi na takšnih dogodkih.

Letošnjo nagrado Kresnik je prejela Bronja Žakelj za roman Belo se pere na devetdeset. Knjiga vam je na voljo v vseh enotah naše knjižnice.

Knjižnica od četrtka, 13. junija, gosti novo razstavo. Svoja dela so ponovno na ogled postavili otroci slikarskega krožka 3., 4. in 5. razreda OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, in sicer Regina Borovič, Nace Božnar, Ula Možina, Antonia Pejković, Jerica Strel, Inja Završnik, Anamarija Klemenčič, Manca Likar Zupanc, Ožbej Drmota, Florjan Filipič, Janja Mezeg, Tina Miklavčič, Neža Peternelj, Lučka Polajnar, Tjaš Luka Tomič in Zala Gotić pod mentorstvom Jane Rojc. Slike si lahko ogledate do konca poletja. Otroci bodo zelo veseli, če boste svoje vtise o razstavi zapisali tudi v knjigo vtisov.

Novosti v knjižnici (povzeto iz BUKLE – brezplačne revije o dobrih knjigah):

NOVE PRIGODE STOLETNIKA, ki je zlezel skozi okno in izginil (Jonas Jonasson)
V 101. letu Allanovega življenja se stara junaka podata v nove dogodivščine in tokrat zaplavata v prav zares družbeno aktualne in politične vode. Kakšen šampanjček preveč ali malo smole in že se živahna starostnika znajdeta na severnokorejski ladji, ki prevaža uran za izdelavo jedrskega orožja, zapletena diplomatska kriza pa je za sosednjim vogalom. Ne pričakujte povsem lahkotnega hahljanja, teme so hudo resne, ampak po sto letih na tem svetu je človek zagotovo pripravljen na vse, torej tudi na soočenje z najbolj norimi političnimi voditelji.

V ELVISOVI SOBI (Sebastijan Pregelj)
Prvo kolo, nato prve ljubezni, težaki pred šolo, skrbni starši in kup drobnarij, ki gradijo naša življenja: od prvih epizod Vojne zvezd do barvnega televizorja. Junaka Jana od vrstnikov loči le izjemna domišljija. V Elvisovi sobi je izjemno spisan roman o odraščanju in verjetno tudi prvi slovenski roman, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države.

FARMA (Joanne Ramos)
Prvenec ameriške pisateljice filipinskih korenin, ki nastavlja ogledalo sodobni ameriški družbi, njeni navidezni politični korektnosti in enakopravnosti ter požrešnemu kapitalizmu, v katerem je naprodaj prav vse. Zgodba se odvija v Zlatih hrastih, na prvi pogled idealnem letovišču, kjer tako imenovane gostiteljice izvajajo nadomestne nosečnosti, saj nosijo otroke za premožne stranke, ki otrok ne morejo imeti ali pa si jih ne želijo dobiti po naravni poti.

21 NASVETOV ZA 21. STOLETJE (Yuval Noah Harari)
Izraelski zgodovinar Harari je eden najpriljudnejših sodobnih poljudnoznanstvenih piscev, ki se je v preteklih letih prebil s knjigama Sapiens (o zgodovini človeške vrste) in Homo deus (o njeni prihodnosti), s čimer je prišel na dober glas po vsem svetu, tudi v Sloveniji. V najnovejšem delu, ki je nastalo kot rezultat predelanih in dopolnjenih besedil, objavljenih ob različnih priložnostih, tudi kot odmev na različna aktualna družbena dogajanja, pa se je Harari osredinil na sedanjost in v 21 poglavjih, razdeljenih na pet delov, na izviren način osvetlil ključne dileme in izzive sedanjega časa.

DOŽIVLJANJE NARAVE (Joseph Cornell)
Svetovno znan naravoslovni pedagog, pripovedovalec zgodb in pisatelj, je v osemdesetih letih s prvo izdajo knjige Sharing Nature with children sprožil pravcato gibanje v izobraževanju o naravi. Tokrat je pred nami prevod prenovljene izdaje privlačno oblikovane svetovne uspešnice, ki poleg izjemne naravovarstvene filozofije ponuja tudi različne praktične dejavnosti in metode za učitelje, vodnike, naravoslovce in vse, ki želijo usmerjati otroke k pomembnim izkušnjam z naravo in okoljem.

ZGODBE ZA FANTE, KI SI DRZNEJO BITI DRUGAČNI (Ben Brooks)
Princ na belem konju, ubijalec zmajev, predrzni šaljivec …, to so vzorniki, s katerimi se fantje najpogosteje srečujejo v knjigah, ki jih berejo v šoli in doma. Od vsakega fanta se pričakuje, da se bo prilagodil stereotipni predstavi o moškosti. Kaj pa, če si introvertirane sorte? Knjiga prinaša sto osupljivih zgodb slavnih in manj slavnih moških iz preteklosti in sedanjosti. Prav vsak od njih je inovator, ki je na svoj način prekršil pravila in v življenju dosegel neverjeten uspeh. So junaki z različnih družbenih področij in z vsega sveta. Ta čudovita in ganljiva knjiga je polna zgodb o pustolovščinah in čudesih. Z veseljem jo bo sprejel vsakdo, ki išče pogum, da bi se uprl pritisku vrstnikov in ubral svojo pot.