Novice iz OŠ Ivana Tavčarja

26.6.2019

Hop v počitnice

Vsi na OŠ Ivana Tavčarja nabiramo še zadnje ocene in preživljamo zadnje ure v uspešnem šolskem letu 2019/20, katerega si bomo zapomnili po več stvareh.

Najprej po renesansi športnih aktivnosti, zahvaljujoč odprtju telovadnice in stadiona, zaposleni pa so bili veseli tudi velikega in lepo urejenega parkirišča. In seveda po muzikalu Mamma mia, ki je poskrbel, da sta celotna Poljanska dolina in okolica prepojeni z romantiko. Naj ob tem omenimo. da nič ne kaže niti to, da bi bili igralci naveličani igre. Še vedno bi nastopali na najrazličnejših odrih, če bi jim to omogočala sredstva. Stroški vsake predstave – ozvočenje, luči, najemi dvoran… – so namreč visoki in jih ne morejo v nedogled pokrivati le s prostovoljnimi prispevki velikodušnih gledalcev. Med njimi bi našli malo takih, ki se ne bi strinjali s trditvijo, da je muzikal Mamma Mia v poljanskem narečju nekaj najlepšega, kar se je kdaj koli zgodilo na osnovni šoli Ivana Tavčarja. Res škoda, da se tudi najlepše stvari ne morejo izogniti varčevanju.

Pešbus
Pešbus je za letos ukinil proge, kljub temu pa upamo, da bodo otroci še naprej hodili v šolo peš – sami ali pa v družbi sosedov, prijateljev, sošolcev. Namen projekta ni samo hoja, ampak tudi medsebojno druženje. Veliko lepše je hoditi, če zraven lahko še klepetaš in spoznavaš nove prijatelje.
Štirinajst dni je potekal projekt in letos ne moremo reči, da nam je vreme služilo. Kljub temu so nekateri otroci redno hodili, ne glede na dež. Morda so uživali še bolj, ko so hodili po lužah in z dežnikom v roki. Na projekt se je prijavilo 27 učencev od 1. do 4. razreda. Večina prihaja iz naselij in ulic, kjer so potekale Pešbus linije. Na treh različnih poteh se je skozi dva tedna zvrstilo 12 spremljevalcev. Zahvala gre Združenju šoferjev in avtomehanikov Žiri (pokrivali so celotno Poljansko cesto), staršem, starim staršem, delavcem šole, ravnatelju in pomočnici, ki so s svojo udeležbo (kot spremljevalci) prispevali, da nam je projekt uspelo izpeljati do konca.
Ideja je, da bi ga naslednje leto ponovili, upamo pa, da bi se ga udeležilo čim več otrok. Projekt smo začeli z željo, da prepričamo vsaj enega učenca, da bi večkrat šel peš v šolo. Sami presodite, ali nam je to uspelo.

Odprava Mepi
V maju in juniju je 17 devetošolcev uspešno opravilo odpravi Mepi. Na prvi so prehodili pot iz Gorenje vasi čez Žirovski vrh do Žirov v prvem dnevu. Prenočili v Nordijskem centru Žiri in naslednji dan nadaljevali pot čez Breznico, Mrzli Vrh in Bevkov Vrh na Sovodenj. Na drugi odpravi so imeli izhodišče v Stari Loki. Prvi dan jih je pot vodila čez Križno goro, Planico, Čepulj do Mohorja. Tu so ob cerkvi postavili tabor in prenočili. Naslednji dan so pot nadaljevali preko Špičastega hriba, Jošta, Šmarjetne gore do Stražišča. Na obeh odpravah so se preizkusili v orientaciji, nošenju težkih nahrbtnikov, postavljanju šotorov, pripravi toplega obroka… Raziskovali so pot, po kateri so hodili. Razvijali skupinski duh in solidarnost, saj je odprava za vsakega posameznika končana, če jo uspešno zaključijo vsi člani skupine. Ob vsem tem pa niso pozabili na zabavo, ki jo s seboj prinaša druženje z vrstniki.

Športni uspehi
V letošnjem šolskem letu smo se prvič udeležili tekmovanja v košarki 3 na 3 za starejše učence. Ekipo naše šole so sestavljali štirje fantje: Luka Šubic, Miha Rihtaršič, Gal Dolenc in Matevž Ažbe.
9. maja smo najprej sodelovali na področnem prvenstvu v Kranju. Tam smo po uvodnih porazih proti OŠ Davorina Jenka in OŠ Tomaža Linharta na koncu v boju za 3. mesto premagali OŠ Staneta Žagarja. S tem smo si priborili mesto med 16 najboljšimi šolami v Sloveniji.
Vse dopoldne smo gledali v oblake, ali bo vreme zdržalo, da bomo odšli na tekmovanje v atletiki, ki je bilo v Železnikih 15. maja. In je. Kljub mrazu se je 40 učencev odpravilo proti Selški dolini. Domov so prinesli 10 medalj.
Zlato medaljo so dosegli Žan Šubic (600 m) in David Ušeničnik (krogla), srebrno medaljo Matej Bogataj (vortex) ter bronasto medaljo Lucija Reberšek (vortex), Jan Potočnik (60 m), Urban Kokelj (skok v daljino), Vid Hren (vortex), Miha Mravlja (60 m), Anže Jereb (300 m) in Nik Miklavčič (vortex).
Še dva dneva pred državnim prvenstvom nismo vedeli, koliko učencev bo zastopalo našo šolo. Na koncu je moška štafeta za las izgubila možnost sodelovanja in tako sta proti Žalcu odšla samo David in Žan. David Ušeničnik je sunil kroglo za odlično 7. mesto, Žan Šubic pa si je na 600 m pritekel 14. mesto.
Na koncu naj vsem učencem, učiteljem, staršem ter ostalim bralcem zaželimo vroče, sončno in nasmejano poletje.

Uredil novinarski krožek