Novice iz OŠ Poljane

1.7.2019

Napaka je lahko priložnost

V času, ko je dogajanje v šoli za mnoge precej zgoščeno in napeto, je dobro vedeti, kar je našim učenkam in učencem na srce položil belgijski ilustrator Jan de Kinder – da napake niso nujno nekaj slabega, da jih lahko izkoristimo na katerem koli področju, da so lahko priložnost za izboljšanje tega, kar smo delali slabo, pa naj gre za šolo, šport, umetnost …

V okviru projekta Naša mala knjižnica je med učence petih razredov prišel belgijski ilustrator in avtor knjig Se v gozdu bojiš, Veliki volk? ter Rdeča ali zakaj zasmehovanje ni smešno Jan de Kinder.
Petošolcem je pokazal, kako nastane ilustracija in jim predstavil različne načine ustvarjanja. Najbolj jim je bilo všeč, ko je poudaril, da napaka ni nekaj slabega: »ČE SE PRI RISANJU ZMOTIMO, TEGA NE BRIŠEMO, AMPAK IZ NAPAKE NAREDIMO NEKAJ BOLJŠEGA.« Otroke je naučil risanja z ogljem in radirko. Ob koncu so tudi sami izdelali svojo knjižico z ilustracijami na nekoliko drugačen način.

Kolesarski izpit v petem razredu
»Za kolesarski izpit smo v šolo pripeljali svoja kolesa. Najprej jih je policist pregledal in nam razdelil nalepke 'Varno kolo'. Nato smo vozili poligon. Poligon je bil zame najtežji del izpita. Čez dva dni smo imeli drugi del, ko smo se vozili po Hotovlji in Predmostu. Velikokrat smo vadili, trikrat v skupini, nato pa vsak posamezno. Tako smo se dobro pripravili. Po malici smo imeli izpit. Jaz sem bil na vrsti osmi, ker smo se razvrstili po abecedi. Izpit sem opravil v prvem poskusu. Po končanem izpitu je učiteljica razdelila izkaznice in nam zaželela varno in srečno vožnjo. Nato smo se fotografirali in se s kolesi odpeljali domov.« (Filip)
»Na kolesarskem izpitu je bilo dobro. Najprej smo peljali sami, po malici pa je šlo zares. Jaz sem šel prvi, ker sem prvi po abecedi. Izpit sem brez težav opravil. Nato smo šli z Jakom in Tilnom s kolesi skupaj domov. Imeli smo se fino.« (Maks)
»Ko smo delali izpit na računalniku, se mi je zdelo kar težko, vendar sem ga uspešno opravila. Najbolj všeč mi je bil poligon. Potem smo se šli vozit po Predmostu. Izpit sem uspešno opravila in odločila sem se, da bom šla tudi na tekmovanje Bicikl.« (Ajda)
»Ne glede na to, da sem opravila izpit, bom nosila čelado in previdno vozila.« (Lara)
»Na kolesarskem izpitu mi je bil najbolj všeč del na cesti. Zelo mi je bilo všeč, da smo najprej vozili v skupinah po pet.« (Katarina)
»Zelo všeč mi je, da sem uspešno opravila kolesarski izpit. Zelo sem ponosna nase, da mi je uspelo. Zdaj bom lahko sama šla v trgovino ali pa k prijateljici. Najbolj vesela sem, da sem dobila izkaznico in nalepko za varno kolo.« (Lucija)
»Na kolesarskem izpitu mi je bilo zelo všeč, ker smo se vozili s kolesi, ker si na poligonu moral biti spreten in ker so bili učitelji na vsakem križišču, da so nas opozorili, kaj smo naredili narobe. Pri cerkvi smo se lahko vozili in igrali z žogo. Najbolj si bom zapomnil poligon, ker mi je bil najboljši.« (Nejc)

BICIKL 2019
Letošnje tekmovanje s kolesi – »Kaj veš o prometu« oziroma »BICIKL 2019« je bilo že 14. po vrsti.
Starejši kolesarji so tekmovali na občinskem prvenstvu, mlajši, 5. razred, ki so pravkar opravili kolesarski izpit, pa v svoji kategoriji, a z enakimi nalogami.
Najprej so pokazali svoje poznavanje cestnoprometnih predpisov. Praktični del so opravljali z vožnjo po poljanskih ulicah, svoje kolesarske spretnosti pa so na koncu prikazali še na spretnostnem poligonu.
Tekmovanje vedno pomagajo izpeljati Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu Občine Gorenja vas - Poljane, Avtošola Praktikum in OŠ Poljane.
Sodelovalo je 50 tekmovalcev iz obeh osnovnih ter podružničnih šol naše občine – 8 učencev 5. razreda iz podružnic, 25 učencev 5. razreda matičnih šol ter 17 učencev od 6. do 9. razreda. Občinska prvakinja je znova postala naša učenka Anja Luznar.

Atletika
V Železnikih je potekalo medobčinsko tekmovanje v atletiki. V vetrovnem in hladnem vremenu je našim učencem uspelo doseči kar nekaj spodbudnih rezultatov. V hudi konkurenci učencev iz sosednjih šol so tekmovali v kategorijah starejših in mlajših učencev in učenk.
Pri mlajših učenkah in učencih se je najbolj izkazala šestošolka Mojca Krajnik, ki je zmagala v metu vorteksa, pri starejših pa osmošolki Anja Luznar, ki je v teku na 1000 metrov osvojila 3. mesto, in Tinkara Krek, ki je bila četrta v teku na 300 metrov.
Na področnem tekmovanju v Kranju je Tinkara Krek dosegla 3. mesto.

Kdo je bil Janez Jesenko?
V sredo, 22. maja, je v šolski telovadnici potekala prireditev ob 180-letnici rojstva in 110-letnici smrti Janeza Jesenka, nekdaj priznanega slovenskega geografa in zgodovinarja. Njegovo življenje so predstavile uspešne šolske raziskovalke Taja Lesjak, Lena Pintar in Tia Zorko ter tako približale tega skoraj pozabljenega Poljanca občinstvu ter Tilnu, turistu, ki ga je po poljanskih znamenitostih vodila Maja. Na prireditvi so bile podeljene tudi nagrade najuspešnejšim učencem literarnega in likovnega natečaja KD Ivan Tavčar Poljane.

Bernarda Pintar

Fotogalerija