Novice izpod Starega vrha

22.4.2021

Že drugo leto zapored se pomlad prebuja v koronaozračju. Še vedno nas omejujejo prepovedi in priporočila NIJZ. V Turističnem društvu Stari vrh pa jim dobre volje in pozitivne naravnanosti ne manjka, saj, kot pravijo, za dežjem vedno posije sonce in kraji pod Starim vrhom so znani po obilici sonca.

Tako so že močno zavihali rokave in začeli urejati pohodne poti. Nekaj večjih sprememb bodo opravili na poti med Javorjami in Žetino. Tokrat bodo uredili okolico slapu Rancka, poglobili in odkopali "dno" slapa in poglobili tolmun pod slapom. Z novimi tablami bo slap tudi označen in opisan. Prav tako bodo nove table postavljene v soteski Za čelam, kjer je voda skozi skalo izdolbla zanimive žlebiče. Še tretja tabla z opisom pa bo postavljena pri izviru Pizdnce.

Kdor je v zadnjih tednih hodil po pohodnih poteh pod Starim vrhom, je opazil, da so zeleno-rumene markacije in smerokazi že obnovljeni in steze že očiščene polomljenih in upognjenih vej, ki jih je za sabo pustila zima. Pohodniki, ki so vsako leto sodelovali na pohodih, že težko čakajo, da bodo ti spet organizirano potekali po teh poteh. Do takrat pa so seveda vsi vabljeni, da se na poti podajo sami. V Turističnem društvu Stari vrh upajo, da se bo bolezen covid-19 s prihajajočo pomladjo toliko zajezila, da bodo ukrepi postali prijaznejši in bo dovoljeno zbiranje malce večjih skupin (do petdeset oseb). Zato že pripravljajo vse potrebno, da bi prvi pohod izpeljali na zadnji dan aprila, seveda le v primeru, če bo situacija to dopuščala. V načrtu je pohod z zbirnim mestom ob 9. uri pri brunarici na smučišču na Grebljici. Pohodniki pa bi se najprej odpravili v dolino do najnižje točke smučišča in se čez Sveti Lenart in Rovte vrnili nazaj do Koče na Starem vrhu, kjer bi pohod zaključili. Seveda pa je vse odvisno od tega, kakšni bodo ukrepi. Vse podrobnosti bodo v primeru, da pohod bo, objavili na svoji spletni in Facebook strani.

Hermina Jelovčan

Čistilna akcija
V teh dneh po naših krajih potekajo čistilne akcije, in ker prepoved druženja še vedno ne dovoljuje zbiranja večjih skupin, bo tako kot lani tudi letos akcija potekala posamično po družinah. Zato vabijo prebivalce Javorji in okoliških vasi, da se skupaj z vso družino pridružijo čistilni akciji. Tako kot vsako leto bodo tudi letos k akciji pristopili učenci Podružnične šole Javorje. Vsaka družina sama lahko počisti okolico svoje hiše in vse zbrane smeti odda na označene ekološke otoke. Lani je bila akcija uspešna, saj so predvsem ob regionalni cesti Poljane–Javorje ter naprej proti Žetini in Zaprevalu pobrali ogromno odpadkov. Upajmo, da se jih bo letos nabralo manj. Želijo si, da bi ljudje začeli ravnati odgovorneje in bi svoje smeti odlagali na za to namenjena mesta. Zato lahko kadarkoli vsak vzame vrečo in rokavico ter očisti del poti, grape, travnika ali gozda.