Obetavna mlada smučarka Manca Dolinar

4.6.2019

Za Manco Dolinar je bila to najboljša sezona doslej

Čeprav je smučarska sezona že za nami, pa ne moremo prezreti uspehov, ki so jih mlade smučarke in smučarji iz Občine Gorenja vas - Poljane osvojili v letošnji sezoni. Po rezultatih je najbolj izstopala Manca Dolinar iz Podgore, ki je bila v skupni razvrstitvi državnega prvenstva v veleslalomu odlična druga.

Letošnja smučarska sezona je bila za Manco najbolj uspešna doslej, saj je osvojila tri srebrna odličja v slalomu in štiri bronaste medalje v veleslalomu, enkrat pa je bila v tej disciplini četrta. To ji je prineslo skupno tretje mesto v seštevku obeh disciplin na regijskem tekmovanju. Na državnem prvenstvu v veleslalomu pa je sestavila cel komplet medalj in v skupnem seštevku postala druga najboljša smučarka v državi v kategoriji U12, to je cicibank do 12 let. Skupno tretja je bila tudi v seštevku dveh tekem za Mini pokal Vitranc, na Pokalu Ciciban pa je po skupnem seštevku rezultatov štirih tekem stopila na najvišjo stopničko. Prijazna in zgovorna 12-letnica hitro pove, da ji je najbolj ostalo v spominu skupno drugo mesto na državnem prvenstvu, a da je bilo najlepše stati na zmagovalni stopnički v veleslalomu na eni izmed zadnjih tekem za državno prvenstvo na Rogli. Vse medalje in pokale pridno obeša na steno in razvršča na polico v sobi, ki se jih je v osmih letih, odkar trenira smučanje, nabralo že precej.
Manca je smučanje začela trenirati povsem slučajno, skupaj s sosedom, nato pa sta se ji postopno predvsem z namenom druženja in ukvarjanja s športom na svežem zraku pridružili še mlajši sestri Ajda in Eva. Tudi onidve sta letos v kategoriji U10 že dosegali dobre rezultate. Usklajevanje šolskih obveznosti in smučarskih treningov ji ne povzroča težav in redno opravlja vse obveznosti. Pri tem ji veliko pomagajo sošolci, od katerih lahko prepiše manjkajočo snov, in učitelji. Sicer ima Manca trikrat tedensko treninge v telovadnici, ki jih – čeprav so kdaj naporni – rada obiskuje, letos pa so v Smučarskem klubu Poljane pod vodstvom trenerja Mihe Ribariča opravili tudi več kot 70 dni treningov na snegu, poleg tega je bilo veliko še tekem. Zimski del leta ima Manca tako kar zapolnjen z dejavnostmi. V delu leta, ko ni smučanja in ji ostane kakšna ura prostega časa, pa ga najraje preživi v kuhinji s kuhalnico v roki pri peki tort in slaščic. Čas si krajša tudi z igranjem kitare, poleti pa je kopanje v bazenu ali Sori njen najljubši odklop.
V smučanju uživa in najraje ima trdo, ledeno podlago, saj pravi, da je ta hitrejša in med vratci lažje vozi po svoji liniji, kot da jo premetava med luknjami, ki hitro nastanejo na mehki podlagi. Kaj pa ji je poleg novih prijateljev, s katerimi se v smučarski ekipi dobro razumejo in s katerimi preživi veliko časa, smučanje še dalo? »To je organiziranost, samostojnost in dobro upravljanje s časom, kadar je po šoli in popoldanskem treningu na snegu treba nadoknaditi še zamujeno snov v šoli,« pa doda mami Jasmina. Pomembno vlogo pri rezultatih in dobri pripravljenosti Mance in njenih sester na treninge in tekme pa ima tudi oče Peter, ki redno skrbi za servisiranje številnih parov smuči svojih punc. Poškodb do zdaj na srečo ni imela, razen odlomljenega zoba, ki je posledica delovne vneme na treningu. Ji je pa ta izkušnja dala še drug pogled na poklic zobozdravnice in tako le še utrdila njeno željo, da bo to njen poklic, ko odraste. Kakšni pa so njeni načrti za prihodnjo smučarsko sezono? Te bo izoblikovala čez poletje, ko se bo začela pripravljati na tekmovanje v starejši kategoriji smučark, starih do 14 let. Vso srečo in veliko uspeha na športni poti Manci želimo tudi v uredništvu Podblegaških novic.

Tina Dolenc