Obisk jadralnega padalca

22.6.2023

V začetku aprila smo v skupini Mavrice iz vrtca Agata sončno dopoldne brez vetra izkoristili za prav posebno srečanje. Na travniku na koncu Poljan nas je pričakal oče ene od deklic iz skupine, Simon Oblak, ki je jadralni padalec, včlanjen v Društvo letalcev Kragulj Sovodenj.

Otroci so že ob prihodu opazili njegov velik nahrbtnik, tako da so z zanimanjem poslušali in opazovali opremo, ki se je skrivala v njem. Na otrokom primeren način jim je razložil uporabo radijske postaje in variometra. Poudaril je pomembnost uporabe čelade pri jadralnem padalstvu in jih opomnil na njeno uporabo tudi pri kolesarjenju, rolanju in vožnji s skirojem. Pokazal nam je sedež, v katerem sedi med poletom, in prostor na sedežu, kjer ima pospravljeno rezervno padalo. Seznanil nas je, da je najpomembnejša stvar pred poletom to, da preveri vremensko napoved. Biti mora sončno in čim bolj brez vetra.

Otroke je povabil, da mu pomagajo pri raztegovanju padala, ki je sestavljeno iz več celic, ki se ob dvigu napolnijo z zrakom in dobijo obliko krila. Prosil jih je, da so pozorni in ne premešajo mnogih vrvic, ki so pritrjene na padalo; pomembno je, da se ne prekrižajo, saj vodijo do trakov, ki so pripeti na sedež. Prav vsi otroci so poslušali njegova navodila in na travniku raztegnili padalo, ki je v zraku videti majhno, na tleh pa smo videli, kako veliko je v resnici. Obe s pomočnico vzgojiteljice in tudi otroci smo komaj čakali, da Simon v ustreznih vremenskih razmerah opravi demonstracijski polet in pristanek. S težkim nahrbtnikom in padalom na ramah se je povzpel na bližnjih hrib. Otroci navadno zelo težko čakajo na enem mestu, a tokrat zaradi pričakovanja pri tem ni bilo težav. Ko je prispel na želeno mesto in preveril, ali je dobro pripet v sedežu, so otroci že navdušeno ploskali in ga spodbujali. Ko je poletel, so za nekaj časa obstali, ob približevanju pa sta se na njihovih obrazih narisala navdušenje in občudovanje. Ker je bila izbrana smer poleta prava, je pristal točno na travniku pred nami. Ko so se otroci nekoliko umirili od dogajanja, jih je prosil, da mu pomagajo tudi pri pospravljanju padala, in ponovno so vsi brez težav poprijeli za delo.

Simonu smo se zahvalili in se polni novih vtisov odpravili nazaj v vrtec. Tako otroci kot vzgojiteljici bomo zdaj jadralne padalce v zraku opazovali z drugačnimi očmi kot prej.

Mateja Matjašec