Od tu in tam …

24.9.2019

(Po)poletni utrinki

Poletje je za nami, le še kakšen res prijetno topel septembrski dan, praznovanje in srečanje z znanci nas spomni na doživetja, ki so že mimo. Nekaj smo jih v fotografski objektiv ujeli tudi v Podblegaških novicah.

Na Starem vrhu že 48-ič kuhali oglarsko kopo

Na dan prireditve, 4. avgusta, je bila kopa, ki so jo člani TD Stari vrh prižali teden prej, že pripravljena. Kopar je ob kopi bedel ves teden in obiskovalci so se lahko pri njem ustavili in z njim pokramljali. TD Stari vrh je za letošnji Dan oglarjev pripravil bogat kulturno-etnografski program, v katerem so pokazali tudi t. i. trganje kope – prikaz ločevanja oglja od prsti, s katero je obsuta, ter ohlajanje oglja. Pripravili so prikaz priprave drva za kopo ali kurjavo, obenem pa postregli z malico, kot so jo nekdaj dobili delavci. Obiskovalci so si lahko pogledali, kako poteka pletenje košar, žaganje hloda z ročno žago, staro ročno orodje, razstavo starih motornih žag ter izdelavo izdelkov iz peči na oglje in osovnikov. Živahen je bil kmečki kotiček z domačimi dobrotami ter prostor za najmlajše. Dvojice so se pomerile v t. i. pajsanju hloda, program pa so popestrili še Poljanski orgličarji, tamburaška skupina Kresnice ter Javorski pevci z oglarsko himno. 50 pohodnikov se je v sklopu prireditve odpravilo tudi na t. i. Pohod med gorami.

Kristina Z. Božič

Semanji dan na Hotavljah

Večer slovenskih podoknic ob godu sv. Lovrenca v avgustu je na Hotavljah že del tradicije. Kljub temu vsako leto želimo privabiti ljudi z novim, drugačnim in pristnim programom. Letos so nas uvodoma navdušili mladi glasbeniki in pevci Osnovne šole Ivana Tavčarja, ki so na oder prinesli precejšnjo mero svežine in razigranosti. Sledila je veseloigra z naslovom Hotaveljska limonada, ki je bila nadaljevanje lanske veseloigre in so jo tudi letos napisali hotaveljski igralci sami. Vreme nas letos ni razočaralo, zato smo lahko pozno v noč plesali ob igranju Ansambla Banovšek.
Na nedeljo pa smo se po sveti maši v cerkvi sv. Lovrenca v družinskem in medsosedskem krogu še enkrat podružili na prizorišču na Šinkovcovem travniku.

Urška Čadež Kržišnik

Pohod in srečanje z razgledom

Društvo podeželja Kladje je tudi letos na praznik 15. avgusta že sedmič organiziralo Pohod z razgledom. Izhodišče je bilo v Žireh, od koder je na cilj na Kovšakovem griču krenilo kar 108 pohodnikov. Na poti so izvedeli nekaj zgodovinskih prigod ter iskali skrinjo z zakladom. Prijeten, ne preveč zahteven pohod se je nadaljeval z že tradicionalnim, letos dvanajstim zapored, Srečanjem z razgledom. Obiskovalci so lahko obiskali tržnico domačih izdelkov in si ogledali nastope plesnih skupin ter prisluhnili številnim domačim in povabljenim nastopajočim v sproščenem in zabavnem programu.

Beti Miklavčič

Praznika žetve dež ni zmotil

Čeprav je na letošnjem 22. Prazniku žetve na Žirovskem vrhu zadnji julijski konec tedna ponagajalo slabo vreme, pa so organizatorji, TD Žirovski Vrh, uspeli izpeljati večino predvidenega programa. Odpadel je le etnološki program, ki bi se sicer začel z žetvijo, a so nato pod šotorom prikazali mlačev, čiščenje žita in druga pripadajoča opravila. Praznik se je začel s petkovo premiero domače kmečke igre avtorice Tončke Oblak z naslovom Očetov prav, ki so jo ponovili še v soboto in nedeljo. V nedeljo so se predstavili tudi ljudski godci, na priložnostnem koncertu ob 30-letnici delovanja pa je nastopil tudi Ansambel Blegoš.

Tina Dolenc

Na pikniku prerezali tudi trak 

Srednja vas ni velika, ima pa za število hiš veliko prebivalcev. Šteje jih 119, kmalu pa se bo številka še povečala. Že tradicionalno so se vaščani konec avgusta zbrali na pikniku, ki ga organizirajo že 33 let. Na srečanju so slovesno predali namenu asfaltiran odsek poti do cerkve sv. Križa, najmlajše podružnične cerkve v poljanski župniji.
Pobudnik prvega piknika Franc Žagar pove, da jih je bilo leta 1987 za Soro 34, na letošnjem pa jih je bilo kar 100. Istega leta so decembra začeli še z običajem postavljanja vaške božične smreke.
Piknik se je začel s pijačo in jedačo, sledilo pa je odprtje na novo asfaltirane poti do cerkve sv. Križa, ki je krasna lokacija tudi za mladoporočence. V 18. in 19. stoletju je bila znana po velikih postnih procesijah, ki so se odvijale med cerkvijo sv. Martina v Poljanah in cerkvijo sv. Križa. Do zdaj je iz smeri Srednje vasi do nje vodila makadamska pot, ki pa je zaradi obrabe zahtevala vedno več sanacijskih del. Lastniki zemljišč, Krajevna skupnost Poljane in Župnija Poljane so jo s skupnimi močmi obnovili. Cesta bo dobrodošla pridobitev tudi ob vsakoletni decembrski razstavi jaslic, ob žegnanjih in mašah ali vsakodnevnih sprehodih.
Vzdušje je bilo kot vedno odlično. Otroci so tekmovali v vrtenju kolesa sreče in se razveselili sladoleda, odrasli so ob glasbi našli čas za druženje in klepet. Tovrstna srečanja so pomembna za vse naše kraje, saj jih ohranjajo žive, vaščani pa na tak način ostajajo povezani.

Maja Čadež

Od mostička do mostička letos že petnajstič

Zadnji dan avgusta so se v Todražu zopet zbrali prebivalci vasi od mostička do mostička, torej Dolenje in Gorenje Dobrave ter Dobravšc. Vsako leto so vabljeni tudi vsi, ki so se iz teh vasi izselili, da v prijetnem vzdušju obujajo spomine in ohranjajo prijateljske vezi. Na že tradicionalnem pikniku, kjer je poskrbljeno za hrano in pijačo, se je preko celega popoldneva zvrstilo več kot 270 prebivalcev. 12-članski organizacijski odbor je tudi letos poskrbel za vse podrobnosti, od srečolova, žrebanja lota, zabavnih iger, na katerih so se med seboj pomerile ekipe posameznih vasi, svoj prostor s peskovnikom in zanimivimi igrami pa so imeli tudi otroci. Številni so se zavrteli ob zvokih žive glasbe, pripravili pa so tudi razstavo fotografij s preteklih piknikov, ki so jih udeleženci nato lahko odnesli domov za spomin. Letošnji že 15. piknik so popestrili tudi z dramsko igro, s katero so na humoren način prikazali ozadje in glavni razlog, zakaj zapiranje Rudnika Žirovski vrh poteka tako počasi in postopno. V pripravo tako velikega dogodka so organizatorji vložili veliko ur dela in priprav, za kar so jim udeleženci hvaležni, saj je to postal osrednji dogodek, ki združuje vaščane. Tovrstnega medsosedskega druženja je danes v hitrem tempu življenja malo, zato organizatorji obljubljajo, da bo prihodnje leto spet veselo in družabno.

Tina Dolenc

Toplice Kopačnica

Letos je že vse kazalo, da ne bo nič s kopanjem v tako priljubljenih toplicah v dolini Kopačnice. Spomladi, ko so žabe zapustile svoj raj, so se v bazenu razrasle alge pa tudi druge nesnage se je nabralo veliko. Številni mimoidoči iz raznih krajev so se ustavljali in bili razočarani nad stanjem ob bazenu in v njem.
Pa smo se odločili domačini, da nabavimo nekaj orodja, krtač in čistil in očistili bazen z okolico. Hitro se je razvedelo, da je kopanje na lastno odgovornost možno. V vročih poletnih dneh, ki jih letos ni manjkalo, je bilo kar živahno, posebno ob vikendih. Zelo so uživale družinice z manjšimi otroki.
Nam domačinom so pri čiščenju skoraj vsak teden priskočili na pomoč še kopalci iz sosednjih krajev. Veljati je začel tihi dogovor glede čistoče, tuširanja, odpadkov in vsi smo bili zadovoljni. Edino sanitarije smo vsi pogrešali, saj sta bili odpeljani kabinski stranišči.
Veliko obiskovalcev je spraševalo, kako bo v bodoče. Seveda je želja, da ta zanimiva turistična ponudba zaživi, kot je bilo že večkrat rečeno. Letošnja kopalna sezona je mimo, najbolj zagnani pa si bodo še občasno privoščili osvežitev tja do hladnih dni.

Domačini

Odmevali so zvoki citer in harmonik

Tradicionalna glasbena prireditev v organizaciji Planinskega društva Sovodenj je bila pred planinsko kočo na Ermanovcu. Zbralo se je lepo število obiskovalcev ‒ poslušalcev in virtuozov na harmoniki ter citrah. Narodne, tuje, slovenske, prirejene in avtorske skladbe je zaigralo dvanajst harmonikarjev in osem citrarjev. Med poslušalci in nastopajočimi je bil tudi Peter Napret, dolgoletni predsednik Citrarskega društva Slovenije, pedagog za citre in vsestransko aktiven glasbenik. En harmonikar je prišel celo s Ptuja, duo citrark pa iz Nove Gorice. Po strunah, gumbih in tipkah so drseli prsti že izurjenih glasbenikov, mlajših in starejših, in tistih, ki na tej poti vztrajno nabirajo glasbene kilometre. Pred mikrofon se je pogumno postavila 8-letna citrarka, zaigral pa je tudi 80-letni harmonikar. Preden je vse rahlo poškropil dež, so obiskovalci prisluhnili še kratki dramatizaciji učenk podružnične šole Sovodenj – Mica na konfinu (letos preminulega avtorja, prof. Tomaža Pavšiča iz Idrije), ki govori o kontrabantu v času rapalske meje. Najbolj vztrajni so počakali na vedro nebo in zaplesali ob zvokih dua Pino in Tom.

Milka Burnik

Svetovni dan piva v Poljanah

Svetovni dan piva so letos obeležili tudi v Poljanah. Na prvo avgustovsko soboto so na vrtu gostilne Na Vidmu pivovarji iz Poljanske doline in okolice, ki varijo domače pivo, predstavili svojo dejavnost. Dogodek je potekal v soorganizaciji z društvom Poljanski Salamarji. Kot je povedal predsednik društva Tomaž Žežko, so poleg pokušine domačih piv obiskovalcem ponudili še pokušino salam. Možno si je bilo ogledati prikaz posameznih faz izdelave piva. Ker je za letošnji dogodek pokazalo zanimanje lepo število obiskovalcev, organizatorji načrtujejo, da bo postal tradicionalen, lokacija pa ostaja ista.

Jure Ferlan

Poljanska dolina na Blejskih dnevih

Na Bledu se je julija odvila ena osrednjih turističnih prireditev Blejski dnevi. Na Blejski promenadi je bilo moč poskusiti značilno lokalno kulinariko, na stojnicah so se predstavljali ponudniki domače in umetnostne obrti, večeri so bili rezervirani za različne koncerte. Kot poseben gost je bil povabljen tudi Zavod Poljanska dolina, ki je v vseh treh dneh skupaj s ponudniki domače hrane in umetnostne obrti (klekljarstva) predstavljal občino Gorenja vas - Poljane.

Jure Ferlan

Teniški turnir na Visokem

Konec avgusta se je na travnatem igrišču pri dvorcu na Visokem odvil turnir dvojic. Kot je pojasnil Izidor Selak iz Teniškega kluba Gorenja vas, ki je organiziral dogodek, so želeli s tem obeležiti bližnji rojstni dan pisatelja Ivana Tavčarja, tudi igralca tega športa; rojen je bil namreč 28. Avgusta leta 1851. Partije so potekale ves dan v prijetnem vzdušju v objemu narave. V klubu si želijo, da turnir na enem prvih igrišč za tenis v Sloveniji postane tradicionalen, zato ga bodo umestili v letni program kluba.

Jure Ferlan

Nova pridobitev v dvorcu Visoko

Loški muzej Škofja Loka, ki skrbi za zbirke v dvorcu na Visokem, je v poleti dodal nov pano v prostor nekdanje kuhinje. Izdelan je bil v počastitev 100. obletnice Visoške kronike. Na njem si lahko obiskovalci preberejo in ogledajo številne informacije v zvezi z glavnimi dramskimi uprizoritvami tega najpomembnejšega dela Ivana Tavčarja z zgodovinsko tematiko. Kot je pojasnila kustosinja Biljana Ristić, so s tem v muzeju želeli predstaviti manj znana dejstva o uprizoritvi Visoške kronike, ki je zaradi kompleksnosti, težje vsebine in širokega časovnega razpona dogajanja doživela bistveno manj uprizoritev kot bolj znano in filmsko ovekovečeno Cvetje v jeseni. Med drugim se na panoju najde tudi informacija o nameravanem, a nikoli dokončanem projektu filma Visoška kronika.

Jure Ferlan