Odlični mladi športniki

26.3.2020

Rebeka Oblak, Gašper Kokalj in Manca Dolinar

Rebeka Oblak nastopila na Zlati lisici

Velik dosežek je sredi februarja zabeležila tudi Rebeka Oblak, ki je nastopila na tekmi svetovnega pokala, 56. Zlati lisici v Kranjski Gori, in se postavila ob bok svetovno znanim smučarkam, kot so Meta Hrovat, Petra Vlhova, Alice Robinson, Federica Brignone, Lara Gut-Behrami …
Kot je dejala 18-letna Gorenjevaščanka, tekmovalka Smučarskega kluba Poljane in državna reprezentantka v kategoriji starejših članic do 21 let, je smučati na tekmi svetovnega pokala »nekaj posebnega, saj vidiš, koliko ti še manjka, da se jim približaš«. Tekmovanje je potekalo na vitranški strmini, ki pri smučarjih vzbuja občudovanje in spoštovanje. Kako pa je tam tekmovati, ko je strmina še poledenela, Rebeka odgovarja: »Ja, zagotovo moraš imeti neko spoštovanje do vitranške strmine, saj tudi moški svetovni pokal poteka po istem terenu, tako da je že to potrditev, da je teren res zahteven. Ko pa je podlaga ledena, je še toliko težje.« Zato se je po progi spustila brez usmiljenja: »Vedela sem, da so tisti bolj ravninski in položni deli proge meni bolj pisani na kožo, zato sem se osredotočila, da čim bolje odpeljem zadnjo strmino in skušam zdržati do cilja. To mi je uspelo in z vožnjo sem zadovoljna.«
Rebeko običajno od novembra do marca težko srečamo v Gorenji vasi, saj se velikokrat doma ustavi le toliko, da opere oblačila in nato naslednji dan že hiti v drugo smučarsko središče, na trening ali tekmo evropskega pokala. Letos je tako poleg tekme svetovnega pokala v Kranjski Gori nastopila še na 15 tekmah evropskega pokala in na 30 FIS tekmah. Omejitve zaradi širjenja okužb s koronavirusom so posegle tudi v njihova tekmovanja in so botrovale predčasnemu zaključku sezone. Rebeka je sezono v veleslalomu, njeni paradni disciplini, zaključila kot 20. med tekmovalkami njenega letniku, s čimer je zelo zadovoljna. Njeni cilji pa tudi za prihodnjo sezono ostajajo isti – da bi še izboljšala svojo smučarsko tehniko in se tako na tekmah evropskega pokala skušala uvrstiti med trideseterico. Sedaj se že veseli krajšega počitka, nato pa začne s kondicijskimi treningi in pripravami na naslednjo smučarsko sezono, veliko pa mora nadoknaditi tudi v šoli.

Gašper Kokalj med najboljšimi judoisti leta 2019

Judo zveza Slovenije vsako leto podeli priznanja najboljšim judoistkam in judoistom v državi za preteklo leto. Gašper Kokalj iz Sovodnja, ki trenira v Judo klubu Žiri, je prejel priznanje za 3. mesto med kadeti do 18 let.
Gašper je to priznanje prejel v Celju na slavnostni podelitvi, in sicer za lanskoletni osvojeni naslov državnega prvaka med kadeti do 18 let, 9. mesto na Olimpijadi mladih, 7. mesto na Evropskem pokalu in kar nekaj zmag na različnih pokalih doma in tujini. »Občutki so dobri, sploh ker se zavedam, da so vsi naporni treningi, zbijanje teže in odpovedi druženja s sovrstniki poplačani z vrhunskimi rezultati. Hkrati pa vem, da se še lahko razvijem in izboljšam,« je dejal Gašper.
Letošnja tekmovalna sezona se je šele dobro začela, ko je vse skupaj ustavil koronavirus. Odpadle so pomembne tekme za točkovanje v Zagrebu, na Češkem in Poljskem. »Moj cilj v letošnjem letu je bil, da bi se z rezultati na teh mednarodnih tekmah uvrstil na Evropsko prvenstvo v Rigi. Dosegel sem že 7. mesto v italijanski Fallonici in Kopru ter dvakrat 2. mesto na državnem tekmovanju 2020 za mladince in kadete,« je pojasnil Gašper. Sezona bi sicer trajala do julija, a bo ta zdaj odvisna od razmer, povezanih s koronavirusom.
Gašper, sicer dijak 2. letnika Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole v Ljubljani, judo trenira že od 6. leta, a se kot pravi rad ukvarja z vsemi športi, ki so na voljo, dela izpit za motor in v prostem času tudi pomaga očetu v podjetju. Ima pa jasno zastavljene cilje, ki jih želita doseči s trenerjem Gregorjem Mlinarjem iz Judo kluba Žiri: »Želim si uvrstitve na letošnje Evropsko prvenstvo v judu, nastopiti na Grand Prix in Grand Slam turnirjih, z dobrimi rezultati in brez poškodb pa je dosegljiva tudi Olimpijada 2024.«
S trdim delom je vse to zagotovo dosegljivo, saj je trener Gašperja označil kot enega najbolj perspektivnih mladih judoistov v Sloveniji, s svojimi rezultati in dejanji pa da je to vlogo tudi že upravičil. Gašper se poleg tekem v slovenskem pokalu udeležuje tudi tekem v starejših starostnih skupinah, saj so to dodatne borbe in odlični treningi, ki jih potrebuje. Kot je še dodal Gregor Mlinar, so vrline judoistov disciplina, dobra gibljivost oziroma motorika in predvsem gojenje spoštljivih odnosov, ki jih razvijajo v slogu japonske kulture.

Manca Dolinar odlična 5. na Pokalu Loka

Na letošnjem 45. Pokalu Loka, ki ga je Smučarski klub Alpetour od 14. do 16. februarja organiziral na smučišču STC Stari vrh in na katerem se je za odličja potegovalo več kot 200 tekmovalk in tekmovalcev iz 30 držav, je bila uspešna tudi Manca Dolinar iz Podgore. Manca, ki letos prvo leto tekmuje v kategoriji pionirk U14, je na sobotnem veleslalomu osvojila 11. mesto med 32. uvrščenimi tekmovalkami, nedeljska slalomska tekma pa ji je bila bolj pisana na kožo. Z dobro vožnjo je osvojila 5. mesto med 24 tekmovalkami, pri čemer tekme ni končalo kar enajst tekmovalk. Kot je dejal njen trener Primož Skerbinek, je bila tekma težka, saj je imela tako na slalomu kot veleslalomu visoko številko. Vendar se je na to največjo tekmo v letošnji sezoni dobro pripravljala in je presenetila z nastopi, predvsem v slalomu, kjer se ni ustrašila proge. Tako dobrega rezultat v pionirskih vrstah v Smučarskemu klubu Poljane niso beležili že vrsto let.
Na Pokalu Loka je v kategoriji U16 nastopila tudi Sara Peternelj, ki pa je na obeh tekmah žal odstopila.

Tina Dolenc

Fotogalerija