Odprtje kavarne na Visokem

24.6.2019

Od 31. maja je na Visokem uradno (vse dni v tednu) odprta tudi kavarna, kjer poleg kave in drugih napitkov strežejo sladoled in tortice, poimenovane po junakih Cvetja v jeseni. V notranjosti je prostora za približno 50 ljudi, obratuje tudi letni vrt.

V krajšem kulturnem programu ob uradnem odprtju, ki so ga sooblikovale Klara Peternelj na citrah, Samanta Peternelj na kljunasti flavti ter Nika Justin na klarinetu, so zbrane nagovorili župan Milan Čadež, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Poljanska dolina Lucija Kavčič in predstavnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Damjana Pediček Terseglav.
Občina Gorenja vas - Poljane je z deli na Visokem pričela preteklo jesen. Zunanja dela so bila opravljena konec decembra 2018. Notranja dela, ki so potekala od novega leta, so zaključili 17. maja. »Temeljito smo se lotili tudi del v kletnih prostorih in jih dokončali do tretje gradbene faze,« je povedal župan Milan Čadež in izpostavil, da se v pritličju odvija zgodba, ki si jo je sam želel: leto za letom dodajajo prostorom vsebino.

Vse je stilsko dovršeno
Kavarna je poskusno obratovala že nekaj dni pred uradnim odprtjem. »V čast mi je, da sem dobila nalogo za zasnovo nove, lepe kavarne s krasnim osebjem,« je povedala Lucija Kavčič in poudarila: »Želimo si, da se na Dvorcu Visoko ustavi čim več skupin, ki se bodo potem odpeljale naprej po naši prelepi Poljanski dolini in spoznale vso našo ponudbo.« Kavarna je lično opremljena s pohištvom, ki v tak objekt sodi tako časovno kot tudi vsebinsko. Posebne so tudi obleke, ki jih nosi strežno osebje. Kot je pojasnila Andreja Stržinar, sta jih oblikovali skupaj z Lucijo Kavčič. »Želeli sva, da se obleke zlijejo s prostorom, zato sva se odločili za blago, ki je podobno modrotisku, ki so ga včasih izdelovali v Škofji Loki in Gorenji vasi.« Pri izdelavi obleke sta Stržinarjevi pomagali sodelavki in hčerki.

Še letos obnova strehe na dvorcu
Dan pred uradnim odprtjem kavarne je Visoko obiskal minister za kulturo Zoran Poznič, ki je bil nad izvedenimi deli več kot navdušen. Odobril je približno 100.000 evrov za obnovo strehe, ki bo po besedah župana obnovljena še letos. »Naslednje leto sledi obnova fasade z vsemi restavratorskimi deli.« Spomnimo, da je bilo Visoko leta 2017 razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena. Župan je izpostavil odlično sodelovanje z Občino Škofja Loka ter poudaril, da sta oba objekta in pripadajoče zemljišče med cestami v celoti last Občine Gorenja vas - Poljane. »Bodimo ponosni na to, kar smo naredili, in vsak, ki je doprinesel svoj delež, je naredil izredno veliko. To je plod skupnega dela in tega, da držimo skupaj,« je zaključil Čadež.

Pri delih na Visokem, ki so bila skupno vredna 340.000 evrov, je sodelovalo veliko ljudi, od projektanta, izvajalcev del do strokovnjakov z različnih področij. Med njimi je bila tudi umetnostna zgodovinarka in konservatorka Damjana Pediček Terseglav: »Žal mi je, da smo morali stvari postavljati nazaj iz nekega časa, saj so bile v 80 letih, ko so začeli dvorec prenavljati, odstranjene, nekje deponirane, a nihče ni nikoli ugotovil, kje so, verjetno so propadle. Tako smo bili primorani več ali manj delati replike ter ponovno postavljati interier, kot je nekoč že bil, razen najdenih poslikav v enem izmed prostorov.«
Nove prostore je blagoslovil poljanski župnik Jože Stržaj.

Lidija Razložnik

Fotogalerija