Odprtje občinskega pohodnega kroga

4.6.2019

Pohodnikov nista pregnala ne dež ne sneg

Na praznično soboto 27. aprila se je kljub muhastemu vremenu zbralo lepo število pohodnikov na vsakoletnem odprtju pohodne sezone občinske pohodne poti, ki je bilo letos že četrtič zapored.

Tokrat so pot začeli na Sovodnju pred okrepčevalnico Košanc. Tam jih je, še v vedrem vremenu, v imenu občine pozdravil Anton Debeljak ter na kratko predstavil celoten pohodni krog in jim razdelil kartončke in zemljevide. Pozdravil jih je tudi predsednik domačega Planinskega društva (PD) Sovodenj Lovro Telban. Po okrepčilu z dobrotami, ki jih je postregla Razvojna agencija Sora, so krenili po poti Pod Osojnico proti Pagonovi domačiji. Ob prihodu do cerkve sv. Janeza Nepomuka v Novi Oselici je že začelo deževati, zato so tam vedrili. Ker je bilo na voljo dovolj pokritega prostora, so si lahko medtem privoščili malico. Z dežniki so nadaljevali po poti križevega pota do ceste na Kladje ter do italijanske karavle, kjer se nahaja žig pohodne poti. Do koče na Ermanovcu sta jih spremljala dež in sneg. Misel na vremenske tegobe so tam pregnali z ocvirkovco in čajem, ki ju je omogočila občina, ter s pokušino sirov s kmetije Leskovec iz Stare Oselice. Pohodnike so z zaigranim prizorom iz časov rapalske meje in kontrabanta prijetno presenetili učenci sovodenjske podružnične šole, Milka Burnik pa jim je predstavila zgodovino te meje in življenje ob njej na tem koncu. Skozi Miklavževo grapo so se pohodniki spustili do izhodišča na Sovodnju.

Kartončke za zbiranje žigov pohodnega kroga se brezplačno dobi v gostilni Jager, prav tako tudi zemljevid. Vsak pohodnik, ki prehodi celotno pot in zbere vse žige v kartonček, lahko tam prevzame tudi nagrado, ki jo sponzorira občina. Letos je to mala potovalna prva pomoč, primerna za v nahrbtnik. Pa še nekaj statistike: v preteklih treh letih je pohodne kartončke dvignilo več kot 1250 pohodnikov, preko 350 jih je pot prehodilo več kot enkrat, en pohodnik pa je krog prehodil že sedemkrat. Najstarejši pohodnik je bil star 89 let. Kot je povedal Anton Debeljak, se po krogu podajo tudi posamezni pohodniki iz tujine.

Jure Ferlan