Odprtje sezone kolesarskega kroga

20.5.2021

Drugo soboto v maju je potekalo tradicionalno odprtje Kolesarskega kroga Občine Gorenja vas - Poljane, vendar letos zaradi epidemije covida-19 brez prireditve na Trgu Ivana Regna v Gorenji vasi.

Kolesarsko društvo Belaunce, ki upravlja kolesarski krog že od leta 2018, je povabilo kolesarje, naj se individualno in ob upoštevanju protikoronskih ukrepov s kolesarjenjem po trasi kolesarskega kroga udeležijo odprtja nove sezone. Petnajstega maja je sledilo žrebanje za nagrade kolesarskega kroga za leti 2019 in 2020 pri planinski koči na Ermanovcu. Žrebanje, v katero so se uvrstili tisti, ki so v preteklih dveh letih prekolesarili celoten krog in na kontrolnem kartončku zbrali žige vseh kontrolnih točk, je izvedla tričlanska komisija pod vodstvom predsednika KD Belaunce Marka Pustavrha.

Letne nagrade, ki jih omogoča Občina Gorenja vas - Poljane, so boni v vrednosti tristo, dvesto in sto evrov, ki jih je mogoče unovčiti v kolesarski trgovini Grašca v Križah pri Tržiču. Omenjena trgovina je prispevala še nekaj uporabnih sponzorskih nagrad - kolesarske čelade. Za leto 2019 je prvo nagrado dobila Ivanka Oblak, drugo Olga Koračin in tretjo Milan Jelovčan, za leto 2020 pa prvo nagrado Anja Stanonik, drugo Bojan Hren in tretjo Marija Kos. Kot je povedal Pustavrh, člani KD Belaunce vsako leto v pomladanskem času pred začetkom kolesarske sezone izvedejo prostovoljno delovno akcijo, v okviru katere opravijo vzdrževalna dela na občinskem krogu. Tako na novo prebarvajo oznake ter pregledajo žige in obrabljene ali uničene nadomestijo z novimi. V društvu upajo, da se bo do jeseni koronavirusna situacija izboljšala ter se bodo protikoronski ukrepi sprostili do te mere, da bo možno izpeljati dogodek kolesarjenja po celem krogu v enem "zamahu", kot pravi kolesarski žargon. Še vedno pa lahko kolesarjenje opravi vsak sam. Kontrolne kartončke za kolesarski krog ter zemljevide kroga je možno dobiti v kavarni Ajda v Gorenji vasi.

Jure Ferlan