Olimpijska bakla tudi v Gorenji vasi

20.5.2021

Od začetka tega meseca je na poti slovenska olimpijska bakla, ki bo julija obiskala Gorenjo vas.

Olimpijske igre Tokio 2020 so morali organizatorji zaradi epidemije covida-19 prestaviti iz lanskega na letošnje poletje. Medtem ko se športniki že pripravljajo na tekmovanja in nekateri še lovijo olimpijske norme, pa bomo tudi v Sloveniji olimpijske igre zaznamovali na svoj način. Tako so prejšnji mesec v jeklarni SIJ Metal Ravne na Ravnah na Koroškem izdelali prav posebno baklo za olimpijske igre, ki je na začetku tega meseca že začela svojo pot po Sloveniji.

»Jeklena volja, ki jo nosimo v sebi, je edino zagotovilo, da dosežemo svoje cilje, da postanemo najboljši. Prebudimo to jekleno voljo v sebi!« je ob odhodu bakle poudarila ambasadorka jeklene volje Petra Majdič.

Slovenska bakla je pred olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami v Tokiu na pot krenila 3. maja v Bovcu, končala pa jo bo na Ravnah na Koroškem 23. julija, ko se bodo v japonski prestolnici začele olimpijske igre. Na poti po Sloveniji bo baklo spremljala še ena ambasadorka, judoistka Urška Žolnir Jugovar. "Želim si, da duh te bakle prenesemo v vsak slovenski dom, da Slovenijo navda z jekleno voljo, z vztrajnostjo in da postane tudi dodatna motivacijska popotnica našim olimpijcem v Tokiu," je pojasnila dobitnica zlate olimpijske medalje iz Londona 2012.

Slovenska bakla za olimpijske igre je izdelana iz recikliranega jekla v kombinaciji z lesom. Oblika in izbor materialov pa imata tudi simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti, bukov les kot simbol modrosti in samozavesti, plamenico pa zaključuje jeklena krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov iz jekla. Bakla bo tako kar 81 dni potovala po Sloveniji, povezala bo ljudi iz vseh 212 občin in širila vrednote olimpizma. Nosila bo sporočila olimpijskih idealov, solidarnosti in jeklene volje.

Nosilo jo bo več kot pet tisoč tekačev. Kot je povedal gorenjevaški župan Milan Čadež, jo bo v prvi polovici julija moč pozdraviti tudi v Gorenji vasi.

Vilma Stanovnik