Osvetlil številne dileme

23.11.2023

Na drugi Polanski pogovor, ki ga pripravlja Župnija Poljane, so povabili Jožeta Balažica, zdravnika specialista sodne medicine, zaposlenega na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Župnija Poljane je letos začela organizacijo pogovornih večerov, na katere povabijo goste z različnih poklicnih področij, ki v ospredje postavijo pereče teme v slovenski družbi in s poslušalci delijo svoje znanje in poglede. Večeri imajo skupni naslov Polanski pogovor.

Potem ko so v marcu pripravili prvi Pogovor z Jožetom Možino, ki je spregovoril o slovenskem narodnem razkolu nekoč in danes in kristjanu v družbi, je v začetku novembra potekal drugi Polanski pogovor, na katerem so gostili Jožeta Balažica. Strokovno se je ukvarjal predvsem z raziskavami na področju DNA. Med letoma 2019 in 2023 je bil predstojnik Katedre za sodno medicino in deontologijo, na kateri predava bodočim zdravnikom. Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani predava predmet Medicinsko kazensko pravo in sodna medicina. Je član Komisije za medicinsko etiko Republike Slovenije. Pri svojem poklicnem delu stremi k uveljavljanju krščanskih vrednot v medicinski etiki. V Poljanah je predstavil svoje poglede na etična vprašanja predlaganega zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, kjer se stvari vrtijo okrog dveh različnih stvari: evtanazije in pomoči pri samomoru, kar je treba jasno ločevati. Naštel je številne dileme, ki bi se z uveljavitvijo in uresničevanjem takšnega zakona pojavile tako pri osebah, ki bi želele v nekem obdobju svojega življenja tega končati, kot pri zdravnikih, morebitnih izvajalcih teh posegov, in ne nazadnje pri svojcih. Na vprašanje, zakaj medicina obojemu tako nasprotuje, je odgovoril, da je zdravnik po naših pravnih predpisih postavljen kot najvišji garant za pacientovo življenje.

Evtanazija v Evropi ni zelo razširjena, dovoljena je v Beneluksu, Španiji, na Portugalskem ter v Švici in Avstriji, ki pod izjemno strogimi kriteriji dovoljujeta samomor s pomočjo. Po trenutni slovenski zakonodaji je aktivna evtanazija umor, sodelovanje pri samomoru pa kaznivo dejanje. V Sloveniji so bile eksplicitno proti zakonskemu predlogu vse zdravniške organizacije, prav tako obe medicinski fakulteti in tudi vse organizacije socialnega varstva, farmacevti in drugi kadri, ki se jih to neposredno dotika.

Jure Ferlan