Pestro dogajanje v Tavčarjevem letu

24.3.2023

V Dvorcu Visoko so v začetku marca predstavili vrsto dogodkov, posvečenih pisatelju Ivanu Tavčarju, ki se bodo ob letošnjem Tavčarjevem letu odvijali predvsem v Poljanski dolini.

Ob stoti obletnici smrti pisatelja Ivana Tavčarja je ministrstvo za kulturo letošnje leto razglasilo za Tavčarjevo leto, in sicer na pobudo Občine Gorenja vas - Poljane, ki bo gostila tudi večino dogodkov, s katerimi bodo zaznamovali spomin na vsestransko aktivnega rojaka. »»Spominjamo se ga kot pravnika, gospodarstvenika, politika, a v prvi vrsti je bil literat, besedni umetnik,« je poudarila predsednica programskega odbora vseslovenskega Tavčarjevega leta Urška Perenič, ki bo jeseni izdala novo knjigo o Tavčarju z naslovom Na valovih življenja. Obletnica je po besedah župana Občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža priložnost, da velikega rojaka znova predstavijo širši javnosti, obenem pa bo to tudi promocija Poljanske doline, kjer se je Tavčar rodil in tudi največ ustvarjal.

Kot opaža Urška Perenič, na lokalni ravni do Tavčarja pristopajo s posebno spoštljivostjo, s posebnim odnosom in strastjo, letošnje praznovanje pa se ji zdi dobra priložnost, da mu dajo pečat tudi na višji, državni ravni. Tako v sklopu praznovanja novembra med drugim pripravljajo simpozij, na katerem bodo osvetlili Tavčarjevo zapuščino, segli pa bodo tudi preko meja naše države, in sicer z dogodkom v dunajskem parlamentu, kjer je deloval kot poslanec. Osrednjo slovesnost bodo gostili v Gorenji vasi, in sicer 28. maja v Sokolskem domu, ki prav tako praznuje stoletnico in so ga ob odprtju poimenovali po dr. Ivanu Tavčarju, saj je bil Tavčar med drugim tudi starosta telovadnega društva Sokol. Vse dogodke, s katerimi bodo zaznamovali Tavčarjevo leto, so zbrali v knjižici Poklon visoškemu gospodu. Med drugim pripravljajo literarni in likovni natečaj, Tavčarja in njegovih del pa se bodo spomnili še na različnih predavanjih, literarnih in filmskih večerih ter vodenih ogledih zbirke Ivana in Franje Tavčar v Loškem muzeju. Župan je ob tem dodal, da so se z organizatorji Maratona Franja dogovorili tudi, da bo nasproti dvorca na Visokem tudi eden od etapnih ciljev maratona, saj je bil Tavčar med drugim prvi predsednik slovenskega biciklističnega društva.

Že sredi marca sta stekla dva natečaja, in sicer literarni natečaj z naslovom Zemlja domača ni prazna beseda, na katerem lahko sodelujejo posamezniki s škofjeloškega območja, in likovni natečaj z naslovom Tavčarjevo leto, pri katerem sodelujejo vse slovenske osnovne šole. V Krajevni knjižnici Gorenja vas si je mogoče ogledati domoznansko razstavo ob 100. obletnici smrti Ivana Tavčarja, na kateri sodelujejo tri slikarske skupine, ki delujejo na področju Škofje Loke in Poljanske doline: KUD Gorenja vas - Trata, DPŽ – likovna sekcija Mavrica in Akvarelistke. Slikarji so na papir in platno prenesli kraje, kjer se je Tavčar rodil, veliko časa živel in je tudi pokopan, so zapisali ob razstavi, v navdih pa so jim bila tudi njegova književna dela in njegova osebnost. »Na razstavi je obenem opisana Tavčarjeva življenjska pot, ki smo jo popestrili z razglednicami Ivana Tavčarja in začinili s citati sodobnikov o njem.« V Dvorcu Visoko pa si je mogoče ogledati razstavo fotografij Toneta Mlakarja z naslovom Odtisi časa. V sredo, 5. aprila, ob 19. uri bo mogoče v Šubičevi hiši v Poljanah prisluhniti tudi predavanju Gorana Šušnjarja o Ivanu Tavčarju in njegovih poljanskih sodobnikih.

Mateja Rant