Pohod v spomin Poloni

26.3.2020

70 pohodnikov na Bevkov vrh

9. februarja je minilo natanko leto dni od tragične nesreče na Grintavcu, v kateri je življenje izgubila Polona Bajt s Sovodnja. V njen spomin so prijatelji organizirali spominski pohod na Bevkov vrh, kjer so ob tej priložnosti postavili tudi klopco.

Pohodniki iz vseh koncev Slovenije so se natanko leto dni po Polonini smrti zbrali pri cerkvi v Novi Oselici in od tam naprej skupaj nadaljevali na 'Polonin' Bevkov vrh. Tja se je namreč odpravila vedno, ko je imela čas. »Tako rada je imela gore! Prvič sva šli skupaj na Stol in v trenutku postali dobri prijateljici. Nisi mogel, da je ne bi vzljubil: bila je neizmerno srčna, dobra, oboževala je svoja otroka, rada je imela ljudi,« se Polone spominja Andreja Hafner Stokuća, organizatorka pohoda. Povezale so ju ravno gore. Še štiri dni pred Polonino smrtjo sta skupaj uživali v sončnem vzhodu na Blegošu.
Na Bevkovem vrhu se je zbralo preko 70 pohodnikov – sorodnikov in prijateljev, med njimi tudi župnik Janez Cerar, ki je povedal nekaj lepih misli o Poloni. »Nato smo skupaj molili. Bilo je zelo čustveno. Ganljiv zapis o Poloni je prebrala tudi dobra prijateljica Iris Slana, ki se ji na tem mestu zahvaljujem za tako lep govor.« Vodja FB skupine Gorski svedri Jože Fortuna je sam izdelal klopco, ki jo je skupaj s pomočniki postavil pred prihodom pohodnikov na Bevkov vrh. »Lična klopca z dvema zapisanima verzoma je posvečena prav Poloni, ki je bila tudi članica skupine Gorski svedri.« Polonina starša, mama Marija in oče Dušan, sta bila neizmerno hvaležna za vse, kar je bilo narejenega v Polonin spomin.

Spominski pohod bo vsako leto
Dogovorili so se, da se bodo na Bevkovem vrhu srečali in zbrali vsakoletno, na datum, najbližji 9. februarju. Kot je še povedala Hafner Stokuća, človeka, kakršen je bila Polona, težko pozabiš. »Polona je ravno na dan smrti praznovala svoj 41. rojstni dan. Z možem sva se konec junija preteklo leto odpravila na Grintovec. Nesla sem ji šopek, mož pa je iz manjšega kamna izklesal svečko.« Zahvala vsem, ki so se pohoda udeležili ter Cvetku Kržišniku, ki je poskrbel, da so bili o pohodu obveščeni tudi domačini.

Lidija Razložnik