Pohodi, oviti v zgodbe

10.11.2022

Na podružnični šoli Sovodenj so oktobra na športnem dnevu gostili še šest podružničnih šol – Lučine, Javorje, Ledine, Šentjošt, Vrh Svetih Treh Kraljev in Črni Vrh nad Polhovim Gradcem.

Več kot dvesto učencev in 24 učiteljev sedmih podružničnih šol se je na tokratnem srečanju odpravilo ob potoku Podosojnščica do Cerkljanskega Vrha in Nove Oselice, od koder so se vrnili do šole na Sovodnju. Po poti so podrobneje spoznali nekdanjo rapalsko mejo – učenci vodniki so povedali nekaj zanimivih zgodb iz zgodovine in predstavili tudi naravne značilnosti tega območja.

Skupna srečanja vseh omenjenih sedmih šol pripravljajo že od preloma tisočletja dalje, sicer pa se z nekaterimi šolami na vsakoletnem pohodu, ovitem v zgodbe, srečujejo že več kot trideset let, je pojasnila vodja PŠ Sovodenj Milka Burnik.

Na pohodu ob nekdanji rapalski meji so se tudi letos v vlogi vodnikov preizkusili kar učenci sami, dramska skupina iz PŠ Sovodenj pa je za popestritev pripravila skeč na temo »kontrabanta« oziroma tihotapljenja. Ob mejniku na meji med Gorenjsko in Primorsko so odigrali prizor iz igre Mica na konfinu. »Omenjeno igro smo že leta 2005 pripravili po pesmi Tomaža Pavšiča, ki nam je podaril tudi klobuk za vojaka še iz tistih časov.« Z omenjeno igro so se prvo leto predstavili tudi na festivalu Turizmu pomaga lastna glava in jo vse od takrat ohranjali »živo«, tako da so se nove generacije učile od starejših. »Potem pa je korona to za dve leti ustavila, tako da smo morali letos začeti povsem na novo,« je še dodala Milka Burnik.

Mateja Rant